• Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo-1213
 • Promo 2013

Waardering

Westzaanse korfbalvereniging Roda
Van de voorzitter


Amateurclubs willen niet meer op zondag.

Dit is de kop uit een landelijke krant van 1 mei. Het gaat over voetbal. Over de clubs Argon uit Mijdrecht, FC Hilversum en SC Feyenoord. Ze ruilen de zondag hoofdklasse in voor de derde klas zaterdag!

Enkele citaten uit het artikel:

 • "Er zijn al dertig thuiswedstrijden iedere zaterdag (bij Argon-red.), dus dan blijft er eerder publiek hangen."
 • "Ook zijn er in de regio meer zaterdagclubs, wat minder reistijd en bovendien aansprekender affiches oplevert."
 • "Ze willen op zaterdag stappen en zondag andere dingen doen".
 • "In de topklasse reis je het hele land door naar tegenstanders die niemand iets zeggen. Dat kost veel geld, terwijl je thuis weinig publiek trekt."
 • "Ook de KNVB ziet een verschuiving van zondag naar zaterdag, zowel bij selectie elftallen als bij recreatieteams. Volgens nog steeds de KNVB is die trend ook bij andere sporten zichtbaar."

Waarom deze kop boven het artikel?

Deze discussie komt ook weer op Roda af. In het voorjaar hebben we hier een paar keer met de selectie over gesproken en ook in de Rodiaan hebben we er over geschreven. We hadden de Korfbalbond gevraagd de selectie bij een paar zaterdag clubs in te delen ter verkorting van de reisafstanden.

Wat blijkt echter nu de zaalindeling voor volgend seizoen gereed is? Roda 1 moet naar Leek, Assen, Beilen, Almelo, Enschede, Zutphen en Ter Schuur (dat ligt bij Amersfoort en is de enige zaterdagclub in de poule). Natuurlijk hebben we meteen bij de Bond geprotesteerd en alle argumenten in de strijd gegooid, die ook voor een belangrijk deel in bovengenoemd krantenartikel terug komen. Maar de Korfbalbond heeft begrip voor ons standpunt maar veranderd verder niks aan de indeling. De Bond heeft ook weinig speelruimte want ook bij het korfbal is de trend van zondag naar zaterdag al langer zichtbaar. Er zijn in de eerste klasse in Nederland nog maar 15(!) zondagclubs en inmiddels al 33 zaterdagclubs. De conclusie is als we op zondag willen blijven spelen, dan loop je op dit moment 50% kans om deze indeling te krijgen. Dit geldt zowel voor het veld als de zaal. Dus we zullen in het nieuwe seizoen snel de discussie moeten aangaan, gaan we voor de selectie 1en 2 en wellicht ook voor de overige senioren voor het seizoen 2014-2015 naar de zaterdag (voor volgend seizoen 2013-2014 ligt alles al vast bij de Bond). Voor de selectie lijkt er nauwelijks een andere keus mogelijk wil je meer tegenstanders uit de buurt krijgen en dit soort enorme reisafstanden vermijden.

AK

Betalen we straks 2 maal voor het zelfde kunstgras?

De laatste vraag kun je terecht stellen nadat we afgelopen woensdag op een door de wethouder Sportzaken georganiseerde voorlichtingsavond, met meerdere sportverenigingen, een aantal rekenvoorbeelden hebben gekregen over het mogelijke toekomstige subsidiebeleid. De wethouder Sportzaken heeft geld tekort, ondanks dat de gemeente in vergelijking tot andere gemeenten heel weinig aan sport besteedt! Wij merken dat ook als we elders spelen en ons verbazen over het feit dat gemeenten de meest fantastische complexen aanleggen. Kom daar in Zaanstad maar eens om. Van de 2,7 miljoen onderhoud sportvoorzieningen moet nog eens 3 ton af. Bij de zoektocht naar geld kwam de gemeente er achter dat het onderhoud van kunstgrasvelden wel erg duur is. Onderhoud moet je hier niet te letterlijk nemen, want dat doen we wekelijks zelf met 4 vrijwilligers. Wat de gemeente bedoeld te zeggen is dat ze van hun toezegging af willen om de vervanging van de kunstgrasvelden na 10 tot 12 jaar voor hun rekening te nemen. Terwijl bij de aanleg van de kunstgrasvelden de jaarlijkse bijgrage aan de clubs 6 jaar geleden fors terug gebracht is met de mededeling: 'we houden die bijdrage in omdat wij als gemeente de vervanging van de toplaag over 10 tot 12 jaar doen!!

En nu ziet de wethouder in de boeken staan dat er jaarlijks door de gemeente 12.500,- wordt gereserveerd per veld en 8000,- aan rentekosten op de gemeentelijke begroting staat. Dus de vraag is bij de gemeente hoe kunnen we daar vanaf? Hoe hebben we een verhaal naar de verenigingen? Eerst wordt een vergelijking gemaakt tussen de verschillende sporten en dan blijkt dat de korfballers het meest gesubsidieerd worden. Die subsidiering, ten gevolge van de aanleg van kunstgrasvelden 6 jaar geleden, was ook bittere noodzaak, want wie herinnert zich niet de gravel stofwolken? Als we de ARBO zouden hebben ingeschakeld dat de gemeente dit soort velden verhuurde...! Dat de korfbalverenigingen duurder zijn is logisch want de meeste voetbalclubs spelen nog grotendeels op natuurgras en dat is goedkoper. De eerste stap die de wethouder overweegt nu te doen is de subsidiebijdragen gelijk trekken tussen de verschillende sporten, dat betekent dat de verenigingsbijdrage per veld van rond de 3000,- naar rond de 5000,- gaat per kunstgrasveld.

De volgende stap is dan om de 300.000,- bezuiniging in te vullen. Dat betekent dat de verenigingsbijdrage van 5000,- naar een kleine 8.000,- gaat. Let wel dit is per veld per vereniging! Wij hebben een seniorenveld en een jeugdveld. Het laatste veld is door ons zelf aangelegd.

Het is duidelijk dat we niet bereid zijn 2 maal voor hetzelfde te betalen: eerst is 6 jaar geleden de verenigingsbijdrage door Zaanstad meer dan gehalveerd om te gemeente te kunnen laten sparen voor vervanging toplaag. En nu wil men mogelijk tornen aan de met de Stichting Beheer Roda Sportcomplex gesloten overeenkomst waarin nadrukkelijk staat dat de gemeente voor vervanging van de toplaag zorgt. Ook een verhoging van de jaarlijkse huur door de gemeente lijkt geen begaanbare weg omdat de huur wordt verhoogd men het jaarlijkse prijsindexcijfer.

  Wat betekent dit allemaal voor Roda?
 • Dat we de gemeente zullen houden aan de gesloten overeenkomsten. Maar links om of rechtsom zal er mogelijk toch een flinke kostenstijging komen. Als die zo groot is als hierboven geschetst draait Zaanstad sportverenigingen de nek om. We hebben dit inmiddels per mail aan de wethouder laten weten. Omdat dit niet valt te rijmen met het uitgangspunt van de wethouder dat sport voor iedereen bereikbaar moet zijn.
 • Het meerjarenplan van Roda wordt nog belangrijker. Je zult je sportaanbod moeten verbreden (hogere bezettingsgraad) en meer leden moeten hebben om toekomstige kostenstijgingen over meer leden te kunnen verdelen.
 • Ook de kosten voor de scholen als mede gebruikers van onze velden zullen omhoog gaan, als de gemeente deze plannen doorzet. Ook dat werpt weer een drempel op om kinderen aan het bewegen te krijgen, terwijl de overheid juist meer mensen aan het bewegen wil krijgen!
 • Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen, wij zullen nauwlettend volgen welk beleid de verschillende partijen hebben in hun verkiezingsprogramma. Helpen ze verenigingen die een belangrijke rol in de gemeenschap willen spelen of moet alle geld naar grote projecten en is er zelfs geen geld om bestaande afspraken gewoon na te komen?

AK

Voordeel bij bol.com
“SponsorKliks,
Ga naar boven

Deze website maakt gebruik van social media knoppen welke "third party" cookies aanmaken. Lees onze privacy policy voor meer informatie.

  Ik ga akkoord met het gebruik hiervan.
EU Cookie Directive Module Information