1993: Roda bestaat 75 jaar

Het jaar 1993 stond helemaal in het teken van het jubileum. Het hele jaar festiviteiten en reguliere jaarlijkse activiteiten die een jubileum sausje krijgen. We gaan verder op in dit overzicht uitgebreid  in op het programma. Misschien biedt het nog inspiratie voor de jubileum commissie voor het 100 jarig bestaan (2018). Eén ding willen we alvast verklappen op een druk bezochte reünie waren o.a. Piet Klomp uit Dordrecht en Wim Derksen aanwezig. De eerste was bestuurder van het eerste uur bij Roda. Hij schreef een gedicht in de Rodiaan over Westzaan en Roda rond 1928. Wij zullen verderop het eerste van 6 coupletten afdrukken*). Wim Derksen was vermoedelijk de eerste en voorlopig de laatste Roda scheidsrechter die de landelijke “Ahoy finale” vloot, dus onze Geert Kelder die ook ambities in die richting heeft, zal niet eens de eerste zijn.

Wat gebeurde er verder in 1993: we halen ons 75e  jeugdlid binnen, Jorn Dubbeld (de broer van Yoets). Nu we het toch over leden aanwas hebben; in maart wordt Jitter Cornelis Havik geboren, hij weegt bij de geboorte maar liefst 9,5 pond. Die Jitter die telt meteen voor 2!  Belangrijke gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit. Op 1/1/1994 wordt het Roda veld geprivatiseerd. Zijn we plotseling onroerend goed bezitter geworden? Vergeet het maar ook toen wist de gemeente al hoe ze geld moest binnen halen: het onderhoud was voortaan voor de vereniging. De trainer van de selectie Jan kees Huitema kondigt in januari aan dat hij aan het eind van het seizoen zal stoppen. Hilda van Nifterick zal hem opvolgen. Lida Poppes wordt voor de zesde(!) keer topscoorder in de Zaanstreek bij de dames.

Meer sport: Roda 1 weet zich net te handhaven in de eerste klas zaalkompetitie met een 6e plaats met 9 punten uit 14 wedsstrijden. Voor het volgende zaalseizoen is Roda ingedeeld met: DTV (Amsterdam), KVR (Rijswijk), BEP, Danaïden, DKV (IJmuiden), Tempo (Alphen a/d Rijn) en ZKV. Van deze 8 verenigingen zijn er 5 nog steeds zelfstandig, DTV, KVR en Danaïden zijn gefuseerd.  Cor de Jager stopt na 40 jaar met fluiten voor de Bond. Nu Cor meer tijd krijgt neemt hij het voorzitterschap over van Dick Smit die ad interim, 2 jaar, voorzitter was. Ook Cor wordt waarnemend. Jaap Schellinger wordt benoemd tot erelid en zuster Siet Poppes wordt lid van verdienste. Hans de Waard krijgt de erepenning van de afdeling Noord-Holland.

Derde Pinksterdag gaan alle Welpen en pupillen naar het Land van Ooit. Een gratis en gesponsord uitje voor de kids.

Het jubileum programma zag er ongeveer als volgt uit:

6 februari: receptie met aansluitend broodmaaltijd en een feestavond met de band Party Music. Tevens verschijnt het jubileumnummer.

20 februari: groots Carnaval feest voor de jeugd.

13 maart: reünie met 200 deelnemers en aansluitend koud buffet, met de foto tentoonstelling In “Woord en Beeld”, 75 jaar Roda, in De Prins.

Luzan Veenendaal zorgt voor de foto’s van de reünisten.

27 maart: Playback show

12 juni: Toneelavond in De Kwaker met de klucht: “De hele stad is er vol van”

Ook vindt de trekking van de grote loterij plaats: Maarten Hos (jr./sr?) wint de reis naar Griekenland.

De muziek komt die avond van: Trio Capito

4 juli: Korfbal familiedag. De familie Havik is ongenaakbaar, dat zie je nu nog aan Kees, Koen en Jitter.

11 juli: Zeskamp met o.a.  kruiwagen race, auto duwen en eieren gooien.

Niet duidelijk is hoe dat laatste gaat.

Oktober: Klaverjas kampioenschap

7 januari (1994): afsluiting festiviteiten met Nieuwjaarsreceptie

 

*)Hier het eerste couplet van het gedicht (totaal 6 coupletten) dat Piet Klomp, bestuurder van het eerste uur, in de Rodiaan van 15 maart 1993 liet zetten:

“’t Is me echt een grote vreugde
Na nog meer dan zestig jaren

Weer te zijn bij d ’oude Club
Me bij Roda aan te scharen

Beelden uit vervlogen dagen
Wiegen aan mijn geest voorbij

’t Dorp had nog een smalle weg nog
Met de wegsloot aan de zij

Nog geen gas, geen waterleiding
De “aker” putte uit de bak

Hier en daar een straatlantaarn
Lampjes die een man ontstak”.