1994: sportief minder, maar wel ledengroei.

Inleiding

Bij de start van de nieuwe site in augustus 2015 hebben wij alle gegevens zoveel mogelijk geactualiseerd. Bij niet alle onderwerpen is dit gelukt. Zo moet de geschiedenis van Roda over de laatste 25 jaar nog beschreven worden. We doen dat met de clubbladen uit het archief van Gerrit Jan Kat. Alhoewel we ons best doen voor een objectieve selectie, moeten we toch keuzes maken. Mist u/jij iets uit een bepaald jaar laat het ons even weten, dan voegen we het toe.

De gouden korfbal generatie uit de jaren 80, begin jaren negentig heeft afscheid genomen of is bezig dat te doen. Sportief eist dat zijn tol, Roda 1 en 2 degraderen in de zaal uit de eerste en reserve eerste klas. De jeugdafdeling blijft groeien door naast korfbal een zeer breed en divers programma aan te bieden. Het kader bij de jeugd wordt door de groei een probleem. We hebben bijna 8o jeugdleden, waarvan bijna 10 welpen. Het klaverjassen is ook al jarenlang een succes. Rond de 35 klaverjassers spelen hun competitie bij Roda. Grote namen op klaverjasgebied zijn Carl Jongewaard en het koppel Pot/Lagerwey; ze gaan met veel prijzen naar huis. Een van de organisatoren van de klaverjascompetitie is Cor Tuyn, hij wordt in 1994 Clubman van het jaar. Ondanks de in sportief opzicht neerwaartse  spiraal, maakt het bestuur zich niet zorgen over de schotvaardigheid, maar over de slechte looptechniek van de selectie. Een atletiek trainer zal worden ingehuurd. Hilda Nifterick is nog steeds trainer van de selectie. Gert krook, die man heeft bijna alle Roda teams getraind, traint nu Roda 3 en 4. We hadden toen ook al een scheidsrechters probleem, waarnemend voorzitter Cor de Jager luidt de noodklok. Hij is boos omdat hij als 56 jarige nog een wedstrijd moet fluiten omdat er geen scheidsrechter te vinden was. Zelf knoopt Cor en nog een jaartje achter aan als voorzitter. Hij roept iedereen op goed om zich heen te kijken voor een kandidaat voorzitter. Het Roda clubgebouw wordt ook opgeknapt. Na een zekere aanlooptijd komt het er in de zomer van dat de wanden worden geschilderd. De schilders worden bedankt, maar de leden krijgen de mededeling dat er nog veel meer moet gebeuren. De Playback show wordt gewonnen door Brechtje Kat, alias Pat Benatar (?), die al een aantal jaren heel sterke acts heeft. Het was zo druk bij de Playback show en het niveau was zo hoog dat de Kemphaan op zijn grondvesten stond te trillen. Het veldseizoen wordt afgesloten voor de jeugd, met een toernooi, vliegers maken door de welpen en pupillen, een broodmaaltijd (nu zou dat een culinaire wereldreis zijn (red.), en daarna disco. Vanaf 20.30 uur voor aspiranten en junioren. Ook andere Zaanse verenigingen worden uitgenodigd. Er komen veel KZ-ers. Met de gemeente wordt pas in de loop van het jaar overeenstemming bereikt over de privatiseringsovereenkomst. Als alle risico’s zoveel mogelijk uit het contract zijn, gaat het bestuur akkoord. Roda krijgt nieuwe wedstrijdlijnen, die werden toen iedere vrijdagmiddag uitgelegd door Justin en Age, van Albert Mulderij. Andries de Graaf last een haspel aan elkaar.

Aan het Schoolkorfbal toernooi doen 29 ploegen met 300 kinderen mee. Het kampeerweekend voor de jeugd in Eindhoven overtreft sportief en qua gezelligheid alle verwachtingen. Bij het familiekorfbal wint de familie Molenaar/Hagemeijer.

Ook wordt er ingebroken in De Kemphaan, naast vernielingen worden er kroketten, snoepgoed en een video recorder vermist. Schade 2000,- gulden, de schade blijkt later niet verzekerd. In oktober wordt er een spelletjesmiddag georganiseerd voor de jeugd met bijna 100 deelnemers! Ook de grote club actie is een groot succes met een opbrengst van 2300,- gulden. In het najaar neemt verder het nieuw opgerichte kinderdagverblijf Humpy Dumpy zijn intrek in het clubgebouw. Twee ochtenden per week zijn kleuters van 2 tot 4 jaar welkom. Ook geeft het geprivatiseerde sportcomplex ruimte aan nieuwe initiatieven, Dick Smit, Jan Willem Ekkes en Ruud Pettinga willen een tennisvereniging oprichten op het Roda (gravel) veld.

Nog enkele anekdotes: in de bestuur notulen lezen wij dat de lichtmasten weer scheef gaan staan. Verder vraagt het bestuur aan de spelers een emmer water door de douches te gooien om het vele gravel weg te spoelen na te hebben gedoucht. Een andere bijzondere zaak is dat de notulen van de ledenvergadering van 17 april zoek zijn geraakt. De secretaris heeft ze opgestuurd naar de voorzitter maar ze zijn nergens terug te vinden. Dus het blijft gissen wat er in de maanden daarvoor werkelijk binnen de club gebeurd is.

De JC introduceert een taarten actie. Om de doelpunten productie te stimuleren. Hier geen atletiek trainer, maar bij de pupillen krijgt het pupillenteam dat iedere keer het 15e doelpunt maakt bij de volgende training een taart. Voor de aspiranten een vergelijkbare regeling maar hier bij elk 25e doelpunt. Dat wordt klokken voor de coaches. Dit toont toch wel veel gelijkenis met wat in de duivensport gebruikelijk is(..).

Nog een verrassing dat seizoen: de Belastingdienst vraagt opgaaf aan de vereniging wat er de afgelopen jaren aan trainers is betaald. Het bestuur verwacht geen problemen.

Redactie Roda Nieuwsflitsen