1995: het jaar van de bestuurswisselingen

Inleiding

Bij de start van de nieuwe site in augustus 2015 hebben wij alle gegevens zoveel mogelijk geactualiseerd. Bij niet alle onderwerpen is dit gelukt. Zo moet de geschiedenis van Roda over de laatste 25 jaar nog beschreven worden. We doen dat met de clubbladen uit het archief van Gerrit Jan Kat. Alhoewel we ons best doen voor een objectieve selectie, moeten we toch keuzes maken. Mist u/jij iets uit een bepaald jaar laat het ons even weten, dan voegen we het toe

In de mei vergadering treedt waarnemend voorzitter Cor de Jager af. Cor was 2 jaar waarnemend, maar was in de 80-er jaren van de vorige eeuw ook al geruime tijd voorzitter. Ook penningmeester Hans de Waard treedt na 32 jaar af als penningmeester, hij gaat in het vervolg alleen nog de contributies innen. Die taak neemt hij over van Margreet Dijkstra die dat ook al 20 jaar gedaan had. Hans sluit het verenigingsjaar af met een positief saldo van 3509,- gulden. Als nieuwe voorzitter wordt benoemd Fred May. De vergadering kan zelfs uit 2 kandidaten kiezen Ger Poppes en Fred. Fred May krijgt de meeste stemmen. Tot penningmeester wordt benoemd Ellen Luyf. Ook secretaris Olaf Swaneveld treedt onverwachts af, Cor de jager neemt zijn taken tijdelijk waar.

In het voorjaar krijgt ook de nieuw opgerichte tennisafdeling het groene licht van het bestuur. Uitsluitend Roda leden kunnen lid worden. De afdeling tennis heeft al snel 35 leden. Het eerste toernooi wordt gewonnen door Dick Smit en Tanja Poppes. Aan de Play back show doen maar liefst 19 artiesten mee, alle jeugdteams doen mee, vaak samen met hun coach. De eerste prijs gaat naar Michael, Karina, Susan en Wendy met de Borsato klassieker: Dromen zijn bedrog. De Originaliteitsprijs gaat naar Wander, Frank en Bert als Barbarelle met “Cheer you up”. De voorzitter van Tennisvereniging Westzaan Jan van der Werff is ook onder de toeschouwers. Hij schrijft later in het clubblad van TV Westzaan: ‘de saamhorigheid van de korfballers en hun aanhang frappeerde mij. Voor het organiseren van een evenement van een dergelijke omvang is samenwerking nodig evenals de bereidheid iets voor een ander te doen’. Zo is dat, altijd leuk omdat van een andere verenigingsbestuurder te horen.

Ook de nodige geboortekaartjes die wij in de jaargang 1995 tegen komen: Koen Hauzendorfer, Daniel Nielen, Kees Havik en Wies Havik. Kees is bij de geboorte 53 centimeter en Wies zelfs 54 centimeter. Als “archiefspitters” van de geboortekaartjes kunnen wij zo langzamerhand al bij de geboorte het verloop van de korfbal carrière voorspellen. Als je bij de geboorte al 50+ bent, ligt je toekomst in de rebound (red.).

Maarten Hos directeur van de Rabobank Westzaan viert zijn 25 jarig jubileum bij dezelfde organisatie. Het sponsor contract met de Rabobank wordt weer 2 jaar verlengd. De selectie krijgt nieuwe wedstrijdshirts. Hilda Nifterinck verlengt haar contract met nog een jaar als trainer van de selectie en de junioren. Man Rob neemt halverwege het seizoen de coaching van Roda 2 over van Gerrit Jan Kat. Age Knossen jr. gaat voortaan het voorwoord schrijven voor de jeugdrubriek als opvolger van Marleen Molenaar die dat jarenlang gedaan heeft.

De kampeerweekenden voor de jeugd en jonge senioren zijn weer een groot succes. Voor het kampeerweekend in Eindhoven zelfs 50 deelnemers. Het Carnavalsfeest voor de jeugd is ook een succes. Er worden prijzen toegekend voor de mooiste outfit aan: Barry Pieter als nar, Angela als clown en Annigje als waarzegster.

Het contract met kinderopvang Humpie Dumpie wordt eind 1995 opgezegd door de laatste. Ze gaan naar Lambert Melisz. Jaap de Boer, reeds geruime tijd erelid van Roda, wordt ook erelid van de Westzaanse Gemeenschap. Toneelvereniging de Herleving bestaat 50 jaar en houdt een receptie. Jaap Schellinger beklaagt zich er over dat het licht ’s avonds niet wordt uitgedaan in het clubgebouw. Hebben we dat niet meer gehoord (red.)?

Roda 1 mist niet alleen het kampioenschap in de tweede klasse zaalkompetitie, maar degradeert later ook op het veld uit de eerste klas. De Jeugdcommissie wil met de oudere jeugd in de sporthal trainen, nu moeten alle teams in de gymzaal van de Noorderschool (Kroosduiker) trainen. Soms maximaal 3 kwartier, zo vol is het daar!

De Jeugdactiviteiten Commissie (JAC) wordt opgericht om de jeugdcommissie te ontlasten. Marianne Oogjen, Annet Bos, Maarten Hos jr., Age Knossen jr. en Joris Theewis slagen voor het diploma jeugdwedstrijd leider. Norman Vormer meldt zich als 17 jarig lid aan. Hij komt van Groen Geel. Van Norman gaan we nog veel horen. Joris Theewis maakt zijn debuut in Roda 1 tegen SDO 1 uit Kamerik, voor hem geldt hetzelfde als voor Norman. Het Schoolkorfbal toernooi wordt voor de groepen 3/4 en 5/6 gewonnen door de Rank. Bij de groep 7/8 gaat de eerste prijs naar De Kroosduiker.

Edwin Molenaar zegt in een voorbeschouwing voor de derby tegen ZKC: dat Roda weer naar de eerste klasse wil, dat Hilda Nifterinck Roda in een systeem heeft leren spelen, dat was volgens hem nodig ook want Roda liep achter bij de korfbal ontwikkelingen. De wedsstrijd eindigde overigens gelijk. Terence Schoolmeester coach van ZKC 1 zei: Roda liet ons in de wedstrijd door 3 stippen te missen.

De volgende 10  bedrijven hebben al meer dan 20 jaar een advertentie in het Roda clubblad: de Rabobank, OBM Verzekeringen, kapper G. Plooijer, Lasbedrijf Havik, Bloemsierkunst Albers, Jb. van het Kaar & Zn, HR De Prins, Hauzendorfer en Zn., Woudt Fietsen en Speelgoed, VandeStadt Mode Schoenen. Klaarblijkelijk is een advertentie bij Roda goed voor de omzet (red.).

Lida Poppes, Ed Havik en Siem Nielen zijn 25 jaar lid van de vereniging. Mieke Hos wordt Rodiaan van het jaar door haar vele werk voor het clubblad.

Redactie Roda Nieuwsflitsen