1996: Selectie sportief succesvol, maar is het blijvend?

Bij de start van de nieuwe site in augustus 2015 hebben wij alle gegevens zoveel mogelijk geactualiseerd. Bij niet alle onderwerpen is dit gelukt. Zo moet de geschiedenis van Roda over de laatste 25 jaar nog beschreven worden. Dit gebeurde er zoal in 1996.

Hilda Nifterinck (en echtgenoot Rob) stoppen na 3 jaar als hoofdtrainers van de selectie en de junioren. Jolanda Blokker volgt haar op. Hilda en Rob kijken met een goed gevoel terug. Hilda degradeerde in de eerste jaren met Roda 1 zowel op het veld als in de zaal naar de tweede klas, maar in haar laatste jaar dwong ze weer promotie in de zaal af en werd ze met Roda 1 kampioen op het veld. Maar na het kampioenschap stoppen 2 sterkhouders; Marjo Scheffer en Lida Poppes. Lida Poppes zou meer dan 650 wedstrijden in Roda 1 gespeeld hebben en meer dan 1000 keer hebben gescoord. Niet duidelijk is of hier de wedstrijden van Lida bij Allen Weerbaar 1 (nu AW/DTV) in Amsterdam ook bijzitten. Tevens was ze 6 keer topscoorder van de Zaanstreek bij de dames. Als waardering krijgt Lida een apart afscheidstoernooi aangeboden met oud topspelers en oud Roda spelers (blijkbaar zit daar een verschil tussen (red.). Het derde senioren team degradeert in de zaal, maar promoveert op het veld naar de reserve tweede klas. Dit compenseert de degradatie van Roda 2 uit de reserve tweede klas. Ook bij de jeugd de nodige kampioenen, o.a. de C1, E1 en C2. Zij mogen als beloning een middagje zwemmen in de Waterakkers in Egmond. Bij de presentatie van de jaarcijfers blijkt het financiële resultaat ruim 5.000 positief te zijn, terwijl er maar liefst 1900,- gulden is uitgegeven aan kampioensfeestjes. Het mooie resultaat komt door een hoge omzet in de kantine en een goede marge wat 20.000,- gulden oplevert. Ondanks de successen maakt het bestuur zich zorgen over de organisatie rond de senioren teams. Het tweede heeft nog steeds geen vaste coach en de trainingsopkomst bij senioren 3 en 4 is slecht, terwijl het er 25 spelers zouden kunnen zijn. De TC waarschuwt als het niet beter wordt, trainer Ben van Leeuwen er mee gaat stoppen.

In de categorie anekdotes valt de zoektocht naar de septic tank. Er wordt 2 zaterdagen gegraven, maar uiteindelijk graaft men de verkeerde buis op die niet leidt naar de gezochte tank(….). Een andere opmerkelijke uitspraak is van de klaverjas toernooi organisator Gert Benecke: hij is blij met de resultaten van de jeugdafdeling: “in een vereniging moet je Klassieke en House muziek kunnen horen….!”. Verder de nodige correspondentie met de gemeente over een OZB (nu: WOZ) aanslag van maar liefst 4000,- gulden. En verder wil de gemeente dat er betaald gaat worden voor de opslag van oud papier. Is J. Schellinger daar ooit van op de hoogte gebracht (red.)??

De jeugdafdeling groeit gestaag door naar rond de 80 leden, o.a. komen wij de namen tegen van de nieuwe jeugdleden Alexander Jongerius, Bernlef Knossen, Selmer Tanger, Wesley Hollander, Sandra Lohrmann, Suzan Hendrikse, Meily Reid, Melinda IJsseldijk, Daphne Mulderij.

Van de circa 80 jeugdleden zijn er nu (2015/2016) nog ruim 10 bij Roda betrokken al dan niet als spelend lid: Siebe Kelder, Arjan Tuyn, Geert Kelder, Wouter May, Pieter Pauw, Bernlef Knossen, Susan en Karin Bijsterbosch, Mariska May, Arjan van der Beek en Annigje Kat. Waar zijn die overige bijna 70 jeugdleden gebleven? Boeien en Binden van je leden was toen ook al “hot” (red.).

Op bestuurlijk niveau ook weer de nodige mutaties, Tinie Molenaar en Cor de Jager nemen afscheid. Beiden zijn gezamenlijk ruim 25 jaar lid geweest van het bestuur. Tinie 12,5 jaar als wedstrijdsecretaris. Zij wordt benoemd tot lid van verdienste. Opvolgers worden Marjo Scheffer en Dorien huiskamp. Ook in 1996 een aantal jubilarissen: Cor de Jager 50 jaar lid en Arthur Pastor en Trea van der Loo 25 jaar.

In de winter van 1996 ook schaatswedstrijden op de sloot naast Lambert Melisz. Pieter Pauw en Siebe Kelder zijn de (laatste??) jeugdkampioenen. Voor het eerst organiseert de jeugdcommissie ook een feestavond voor de ouders van jeugdspelers. Na veelvuldig en intensief uitnodigen geven maar liefst 90 ouders acte de presence. Brechtje Kat wint weer de Playbackshow met Beat It van Michael Jackson. De originaliteitsprijs gaat naar de Bluesbrothers (Martine en Luzan Veenendaal). De presentatie is in handen van Gert Benecke. De jury bestaat dit jaar uit Anneke Vlot, Gert Krook en Aart Sluys. Frank de Jager gaat Gerrit Jan Kat opvolgen als jeugdvoorzitter. Voor de overdracht wordt een jaar uitgetrokken. Het tennisveld wordt omgedoopt tot de Leeuwenkuil. Dick Smit gaat de omliggende sloten uitbaggeren omdat een netpaal van het tennisveld verdwenen is. Hij wint overigens voor het tweede opvolgende jaar het tennistoernooi met Tanja Poppes.

Bij de jeugdafdeling is discussie over al dan niet prestatiegericht korfballen. Het blijft uiteindelijk bij het oude, maar wel gaat er op het veld ingaande het nieuwe seizoen 2 maal getraind worden.

De collecte voor Jantje Beton levert maar liefst 1900,- op en die van De Westzaanse Gemeenschap zelfs 3000,-.

Het kampeerweekend in Eindhoven is volgens Annigje Kat het gaafste wat ze ooit heeft meegemaakt. 49 Deelnemers en bijna alle teams vielen in de prijzen. Gerrit Jan kat wordt Rodiaan van het jaar vanwege zijn grote verdiensten voor de jeugd.

De Rank wint het Schoolkorfbal toernooi dat in september wordt gehouden. De Kroosduiker is het sterkst bij de groepen 5/6. Voor het eerst strafworp schieten, een mooi programmaboekje en een informatiestand waar je korfbalshirts en andere zaken kunt kopen. De D1 spelen een wedstrijd tegen hun ouders en winnen met 5-4.

Tevens in dit jaar de eerste filmavond voor 38 jeugdleden, waarvan er 18 blijven slapen, met dank aan Maarten Hos jr. en Joris Theewis voor de kwaliteit van beeld en geluid van de diverse films. Het zou niet onder doen voor een Pathé bioscoop.

Sportief verkeerd de Roda selectie zowel op het veld als in de zaal in de onderste regionen, degradatie dreigt weer.

Redactie Roda Nieuwsflitsen