1997: Degradatie Roda 1 en 2 zowel op het veld als in de zaal.

Bij de start van de nieuwe site in augustus 2015 hebben wij alle gegevens zoveel mogelijk geactualiseerd. Bij niet alle onderwerpen is dit gelukt. Zo moet de geschiedenis van Roda over de laatste 25 jaar nog beschreven worden. Dit gebeurde er zoal in 1997.

In het seizoen 1996/1997 kunnen we na de promotie naar de eerste klas dit niveau niet vasthouden. Roda 1 en 2 degraderen zowel op het veld als in de zaal naar respectievelijk de tweede klas en de reserve tweede klas. Van de nieuwe trainer/coach Jolanda Bakker wordt al in januari afscheid genomen. Gert Krook is bereid, naast zijn toenmalige club Huizen, de training en coaching te doen van Roda tot het eind van het seizoen! Roda 1 kwam in de zaal een punt tekort voor behoud in de eerste klas. Uitgerekend ZKV 1 deed de Rodianen in de laatste wedstrijd de das om door met 13-14 te winnen in de Sprong. Bij de rust was  het 7-3 voor Roda! Dit ondanks alle geschminkte Roda jeugd in blauw witte kleuren op de tribune. Daarnaast was er zelfs een heus clublied: “Daar komt Roda aan…”. Tekst is bij de redactie verkrijgbaar op verzoek. Op een vervelender manier kun je bijna niet degraderen. De reden van de sportieve neergang verklaart het bestuur uit het stoppen van 5 dames het seizoen daarvoor, het heren overschot en te weinig doorstroom van jeugd naar de selectie. Ook het feit dat Roda 2 al een jaar lang geen coach heeft is niet bevorderlijk voor de prestaties. Het bestuur slaagt er in voor het nieuwe seizoen zowel een trainer/coach voor Roda 1 als Roda 2 vast te leggen. Eddy de Groot, speler van Overgangsklasser AW/DTV gaat Roda 1 doen en Erwin Woudsta, die 10 jaar in de selectie van Blauw Wit heeft gezeten, gaat Roda 2 trainen en begeleiden. Ook een aantal commissies functioneren niet naar behoren. Het bestuur slaagt er in met een aantal Roda leden om de commissies voor het nieuwe seizoen goed bezet te krijgen. Ook komt er een taakomschrijving. De algemene ledenvergadering levert weinig vuurwerk op. Het seizoen 2015/2016 wordt afgesloten met een klein verlies door een tegen vallende omzet en een achterblijvende marge in de kantine. Het bestuur heeft er geen verklaring voor. Wij (red.) wel: het seizoen daarvoor 2 maal promotie van Roda 1, Roda 3 kampioen, diverse jeugdkampioenen en 1900,- uitgeven aan kampioensfeestjes, dat is in ieder geval goed voor de kantine omzet. De energie kosten zijn ook sterk gestegen, Cor de Jager vermoedt door een gaslek(…) Ook het plaatsen van reclameborden komt maar niet van de grond. Er wordt al jaren over gesproken, maar veel voortgang zit er niet in. Henk de Vries zegt op de jaarvergadering dat hij het “Vogelpikken” graag terug wil. Ook nog een medisch bulletin van de Bond: het is oppassen met het gezamenlijk gebruik van Bidons, dit kan tot de “Kissing disease” lijden (beter bekend als de ziekte van Pfeiffer). Werk aan de winkel dus voor teambegeleiders en coaches om dit te voorkomen…..!

Bij de jeugd wel kampioenen, o.a. de C3 in de zaal met Christa, Marijn, Marjolein, Marije, Rachel, Edwin, Geert, Paul, Dennis, Michael. Trainers/coaches Maarten Hos jr. en Age Knossen jr. Ook de Fv2 wordt kampioen met o.a.: Saskia, Yoets, Tara, Lisa, Desiré en met de trainers Inez Molenaar en Maartje Kat.

Een andere sport klaverjassen: Paaskoppel kampioen zijn geworden: Mw. A. Smit en J. Kroeze. Het eindklassement over het hele seizoen werd  gewonnen door mw. L. Pot met 49.816 punten, tweede is C. Jongewaard en derde T. Stolp. Er deden 32 spelers aan mee.

Verder zijn de douches dat seizoen opgeknapt met een nieuwe CV ketel erbij. Ook krijgt het bestuur via bemiddeling van brandweer commandant Rasch een nieuwe sproei installatie tegen een zacht prijsje. Veel jeugdleden zullen het niet meer weten, maar tot 2007 hadden we gravel en als het dan een tijdje droog was dan leek het Roda veld wel op een zandstorm in de Sahara als de wind aantrok. Ook krijgt Roda een houten scorebord van de heer Tybout. Ook de nodige bestuur perikelen, nadat het bestuur besloten had van 5 naar 7 man te gaan, met de nieuwe bestuursleden Gerrit Jan Kat en Frank de Jager om onder meer de communicatie te verbeteren treden er onverwacht 2 bestuursleden af. Marjo Scheffer kan het secretariaat (duo functie met Dorien Huiskamp) niet langer combineren met overige zaken en Ger Poppes wil wel materiaal commissaris blijven, maar wil uit het bestuur. Gerrit Jan Kat wordt volledig secretaris en Dorien wordt wedstrijdsecretaris. Dorien wordt later in het jaar bij de najaarsvergadering clubvrouw van het jaar voor haar bestuurswerk en haar activiteiten voor het Roda clubblad. Hans de Waard, erelid, treedt af na maar liefst 45 jaar in het bestuur te hebben gezeten.

Maarten Hos sr. neemt in 1997 afscheid als directeur van De Rabobank Westzaan na een lange bankloopbaan. De Rabobank Westzaan had bij zijn afscheid ruim 25 medewerkers in dienst. Maarten werd op 1 maart 1970 in Westzaan benoemd. Maarten Hos sloot het eerste sponsorcontract met Roda af op 1 september 1974. Bij zijn afscheid werd het contract weer met 2 jaar verlengd!

Het JAC en de jeugdcommissie gaan onverminderd door met het organiseren van activiteiten voor de jeugd. Het clubgebouw/de Kemphaan is nog niet opgeruimd/schoon gemaakt of de volgende activiteit staat al weer op het punt van beginnen. Rond de 60 jeugdleden en jonge senioren gaan naar het kampeerweekend in Eindhoven. Het is slecht weer met veel regen en ze hebben ook nog de pech dat de tenten geplaatst zijn boven op een sproei installatie, die ’s nachts aanslaat of aangezet(?) wordt. Over nat gesproken…! Het vorig seizoen een bus met bekers terug naar Westzaan en nu geen enkele prijs! Ook de Playback show is weer als vanouds. Mianne de Vries wint de eerste prijs met “No doubt”. De originaliteit prijs gaat naar Boney M met By the rivers of Babylon met als artiesten Mariska May, Maartje Kat, Mieke Leguit en Maarten Hos jr. In de jury zaten: Koert Klerk, Patricia Fleumer en Gert Krook.  Ook werd dit seizoen voor het eerst het P.D de Jager toernooi georganiseerd, genoemd naar de opa van de nieuwe jeugdvoorzitter Frank de Jager. Opvolger van Gerrit Jan Kat die 6 jaar jeugdvoorzitter is geweest. Het eerste toernooi is meteen een succes: 14 verenigingen met 30 teams. Er moesten maar liefst 7 velden worden uitgelegd. Ook de feestavond voor de jeugdouders is weer een succes. Ook organiseert het JAC een Disney spelletjes middag. De American filmavond/nacht wordt door 45 jeugdleden bezocht waarvan de helft blijft slapen. Het was onwijs “gaaf” aldus de broertjes Sluijs.  Daarnaast ook nog een carnavalsfeest met de leukste outfit van Vera Kelder en Maarten Pauw. Ook Rachel den Os, Mianne de Vries, Sander Tuyn en Selmer Tanger vielen op. De muziek was van DJ. Rob zoals gebruikelijk. Pieter Pauw ten slotte wint de Vijfkamp bij de aspiranten.

Wat namen van nieuwe leden dat seizoen: Emmy Siekerman, Lizet Steenbergen, Mirella de Bruin, Sharday Purvis, Raymond Weyland.

Ook bij de redactie van het clubblad de nodige veranderingen: Mieke Hos treedt na 4 jaar terug. Nieuw in de reactie zijn Maartje Kat en Piet de Groen. De laatste zorgt ervoor dat de redactie van het clubblad digitaal gaat. Via zijn werkgever krijgt Piet 4 PC’s en een printer. In het begin is het even wennen maar het clubblad ziet er al snel mooier uit qua opmaak. Joris Theewis begint met een nieuwe rubriek  “Taktiek” met lange diepgravende interviews. Zijn boer Jurrit is het eerste slachtoffer.

In de winter werd er ook nog geschaatst. Het was immers het jaar van de (voorlopig) laatste Elfstedentocht. Omdat deze kampioenen nog steeds titelhouder zijn, het was het laatste schaatstoernooi, mogen ze wel even speciaal genoemd worden (van de jongste jeugd naar de oudste groepen): Daphne Mulderij; Siebe Kelder (hij al weer), Pieter Visser, Michael Mauritz, Bernlef Knossen.

Ook werd er dit jaar, na een paar jaar afwezigheid, een straten korfbal toernooi georganiseerd. Een 10 tal straten deden mee. Winnaar werd de Kersenboom- en Palmboomstraat die de Watermolenstraat in de finale met maar liefst 9-3 versloegen. Bij de nieuwjaarsreceptie, door 40 mensen bezocht, gaan Thomasvaer en Pierternel (Annie en Lida) de gebeurtenissen van het afgelopen seizoen nog eens langs in dichtvorm. Het laatste couplet luidt;

“Zo dat was het dan; wij hebben ons hart gelucht

Dit was Roda’s 1996 in vogelvlucht”

Tegen het eind van het jaar wordt voorzitter Fred May getroffen door een herseninfarct. Het ziet er eerst niet goed uit, maar gelukkig lijkt het na een week al weer een stuk beter te gaan.

Cor Sol, 81 jaar, en metselaar/bouwer van Roda’s Clubgebouw in 1955 (is dat het huidige gebouw, red.?) overlijdt plotseling. Cor de Jager schrijft een In memoriam.

De Korfbalbond gaat reorganiseren: men gaat van 9 naar 5 districten, er komen zogenaamde STK-ers (Sport Technisch Kader), die verenigingen helpen met opleiden, ledenwerving en ledenbehoud. Verder gaat het district Noord-holland aan de slag met promotie teams: “Korfbal on Tour”. Ze zoeken 24 spelers vanaf eerste klas en hoger. Ze moeten minimaal 5 keer per seizoen een demonstratiewedstrijd of een clinic geven. Raad eens wie de trekker is: (onze) Jan Steenhoek, toen DKV IJmuiden!

Het 80 jarig jubileum zal op 24 januari 1998 gevierd worden met een “Tropical Evening”.

Redactie Roda Nieuwsflitsen