1998: Onrustig jubileum jaar met de nodige emotie

Bij de start van de nieuwe site in augustus 2015 hebben wij alle gegevens zoveel mogelijk geactualiseerd. Bij niet alle onderwerpen is dit gelukt. Zo moet de geschiedenis van Roda over de laatste 25 jaar nog beschreven worden. Daarnaast komt ons 100 jarig jubileum er aan in 2018. Dit waren de belangrijkste gebeurtenissen in 1998.

In 1998 bestaan we 80 jaar. Het bestuur besluit het bescheiden te vieren. Een feestavond op 24 januari voor de senioren en voor de jeugd wordt zwembad de Waterring een middag afgehuurd. De redactie brengt naast De Rodiaan een extra jubileumnummer uit met o.a. een felicitatiebrief van Erica Terpstra staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast een groot artikel in het Dagblad Nieuws van de Dag , een van de voorgangers van de Telegraaf, over Roda. De D1 en C1 staan prominent op de foto bij het artikel. Ook erelid Jaap de Boer publiceert een artikel over de historie van Roda. De oprichting was zoals bekend  in 1918, maar in 1933 kon men geen team meer op de  been brengen. De penningmeester had op dat moment nog 40 gulden in kas en de vereniging is niet opgeheven. Dus bij de doorstart in 1940 kon men de Korfbalbond overtuigen van het feit dat de vereniging in de jaren 30 was blijven bestaan. Immers het saldo van de penningmeester was er nog steeds. In het artikel van Jaap de Boer wordt ook duidelijk waarom de vereniging een doorstart maakte in het eerste jaar van de tweede oorlog. Toch een ongebruikelijk moment (red.). De bestuursleden bij de doorstart, Egbert Bergers, Jaap de Boer en Wim Harrewijne hadden al voorbesprekingen gehad tijdens de oorlogsdagen en na de capitulatie vonden ze dat op 15 augustus 1940 geprobeerd moest worden weer een of meerdere teams in te schrijven voor de competitie. Wij citeren Jaap de Boer in de Rodiaan, uitgebracht naast het jubileumnummer: “Intussen zaten wij in het dorp niet stil en werd er van alles georganiseerd. De Roda revues waren vermaard en trokken volle zalen (…). Voorts hielden wij stratenlopen en evenementen in velerlei vorm die veel leven brachten in de voor velen toch moeilijke oorlogsjaren”.

Terug naar 1998. Bestuurlijk blijft het onrustig, nadat in 1997 Ger Poppes en Marjo Scheffer opgestapt waren, kondigden begin 1998 ook Dorien de Vries en Frank de Jager, tevens jeugdvoorzitter, hun vertrek aan het eind van het seizoen aan. Bij de leden vergadering in het voorjaar meldden zich nog geen opvolgers aan. Het bestuur bestaat dan nog uit:  Fred May (vz), Ellen Luyff (penningmeester) en Gerrit Jan Kat (wedstrijdsecretaris). Maar de zoektocht naar nieuwe bestuurders heeft uiteindelijk succes. Marja de Graaf wordt secretaris, ook Cor de Jager treedt weer toe omdat Fred May kampt met gezondheidsproblemen. Ook treedt Trea van der Loo later toe tot het bestuur met als speciale taak de communicatie tussen bestuur en commissies te verbeteren. Nog meer bestuurlijk nieuws: Dick Smit treedt terug als voorzitter van de tennisafdeling. Wat wij menen te lezen is dat het tennisveld te veel “oneigenlijk” wordt gebruikt. Milco Dubbeld volgt hem op en vormt nu samen met Jan Willen Ekkes het bestuur. Marloes Singeling gaat de tennislessen verzorgen

Een ander onderwerp, in het begin van 1998 moet de bekende Rodiaan met de initialen B.K. een taakstraf doen via het bureau “Halt”. Hij moet de afwas doen bij een verzorgingshuis op een zaterdag vanaf 7.00 uur ‘s morgens. Hij is namelijk, als 12-jarige, met een heterdaadje betrapt door de politie met het te vroeg afsteken van vuurwerk in het oude jaar.

Nog enkele nieuwe ontwikkelingen: de “Space mand” wordt door Adri Zwaanswijk geïntroduceerd, de voorloper van de kunststofkorf. Tevens maakt de afdeling Noord-Holland zich zorgen over de elektronische snelweg. Van de 74 verenigingen in Noord-Holland hebben er slechts 15 een website. In alle bescheidenheid, waaronder Roda natuurlijk. Het bestuur waarschuwt de verenigingen dat er al 3 miljoen(???) Nederlanders met een computer zijn (in 1998) en als je geen website hebt dreig je de boot te missen. Toch wel een vooruitziende blik bij die korfbalbestuurders…! Voorzitter Fred May kondigt in de ledenvergadering in het najaar zijn aftreden aan op het eind van het seizoen.

Sportief gaat het niet goed met Roda 1 men moet op het einde van de zaalcompetitie nog een driekamp doen voor behoud van de tweede klas. In de aanloop naar de driekamp moet men maar liefst 3 keer naar het Rotterdamse RKC. De eerste keer viel het licht uit een kwartier voor tijd; uiteindelijk moest men dat kwartier inhalen omdat de wedstrijd van RKC en Roda van belang was voor degradatie. Met een bus vol supporters ging men naar Rotterdam. Maar tevergeefs er was geen scheidrechter (……), en het “kwartier” werd niet gespeeld. Later in maart werd de wedstrijd opnieuw vastgesteld en weer ging Roda met een volle bus naar Rotterdam om een achterstand van 11-9 proberen goed te maken in 15 minuten. Het lukte niet. De Rotterdammers hadden tante Sidonia opgesteld in de paalzone, een dame van 2 meter. De Rodianen konden niet op tegen deze tactische meesterzet en verloren met 13-10. Het gevolg was een driekamp tussen Roda, RKC en Victoria. Ondanks winst in de wedstrijd tegen RKC met 13-11, kwam Roda 1 één doelpunt (!) tekort en degradatie naar de derde klas was een feit in de zaal. Dat was in de laatste 50 jaar niet meer voorgekomen. De teleurstelling was zeer groot. Als het goed gaat met het vlaggenschip voelt dat als een warme deken, maar het omgekeerde geldt ook. Zo ook nu. Sportieve meningsverschillen worden uitvergroot en kunnen dan in de persoonlijke sfeer worden getrokken. Maar ook daar kwam de vereniging weer overheen. Op het veld wordt op het nippertje het vege lijf gered. Ook hier een driekamp: nu tegen OKV en Archipel. In de beslissende wedstrijd tegen Archipel moest Bert van Leeuwen spelen van zijn vader, terwijl vader Ben in die periode zou komen te overlijden. Zoon Bert scoorde maar liefst 4 keer. De overwinning met 10-12 en  het behoud van het tweede klasse schap werd door het team aan Ben van Leeuwen opgedragen. Verderop meer over Ben van Leeuwen. De trainers De Groot en Woudstra stoppen na 1 seizoen. Het vinden van nieuwe trainers is niet gemakkelijk nu we derde klasser zijn geworden in de zaal. Wel een sportief succes met het Beachkorfbal: Roda selectie wint het OKV toernooi. Uiteindelijk vinden het bestuur en TC Hans Bijl (ex-KZ 2) en lid van DKV IJmuiden en Hans Pelgrim (Heemskerk) bereid de training van Roda 1 en 2 op zich te nemen. Pelgrim wordt tevens jeugd coördinator. Ook de Recreanten zijn succesvol zij  winnen het BEP toernooi. Gerard Leeuwerink vermaard korfballer en Nederlands kampioen Kano op de 10 kilometer (weliswaar in 1964) scoorde 6 keer. Bert Tuyn deed nauwelijks voor hem onder met 5 treffers.

In een van de eerste clubbladen van dat jaar nog een uitgebreid interview van onze reizende reporter Joris Theewis met Ben van Leeuwen. Later zou blijken dat het Ben van Leeuwen, de vader van Bert en Ingrid, zijn laatste interview zou zijn. Van Leeuwen was erelid en 55 jaar lid van Roda. Hij heeft samen met zijn vrouw Corrie Mooij vele Kampeervakanties naar Soerendonk georganiseerd. Daarnaast heeft hij heel veel jeugdploegen getraind, waaronder het succesvolle aspiranten team uit 1972 dat kampioen van Nederland werd op 2 juni 1972 met de volgende spelers: Kees Bood, Menno Kuyzer, Arie de Haas, Milco Dubbeld, Johan van der Laan, Wim Klerk, Andries de Graaf, Yvonne Stoof, Agnes van Leeuwen, Irene Schoen, Bettina Kwantes, Nita Aardenburg, Ina Moerland en Erica buis.  Ben van Leeuwen beschouwde dat zelf als zijn sportieve hoogtepunt. Hij was tevens bekend om zijn “buikballen” en volgens overlevering zou hij ook het darten in Westzaan hebben geïmporteerd.  In juni van dat zelfde jaar overlijdt hij vrij plotseling na een korte periode ziek te zijn geweest. Hij was een kleurrijk mens volgens een In memoriam van Cor de Jager. Het paste ook bij Ben van Leeuwen dat zijn laatste wens was: nog eenmaal over het Roda veld vervoerd te willen worden.

Ook heroprichter, bestuurslid en oud speler Wim Harrewijne komt in 1998 te overlijden na een ernstige ziekte. Hij was tot op hoge leeftijd een van de trouwste supporters van Roda.

Naast het overlijden van deze 2 belangrijke Roda leden komt er ook weer een jonge generatie aan. In 1998 worden lid: Erik Duisdecker, Rowana van der Steen, Jacqueline van de Beek, Liselotte Pauw, Jasper Veldman, Michael bakker, Ruby Rijkhoff , Esther Lohrman, Raymond van Lienden, Bart Happe, Yvonne Borst, Mitch Sluijs, Noah IJdel, Emely de Zwaan, Thijs van Houten, Grietje de Graaf (niet spelend lid) en ten slotte Nel Sluys zij gaat het bij de recreanten proberen.

Het scheidsrechter probleem lijkt eindelijk opgelost met het slagen van: Joris Theewis, Maarten Hos jr. Alex Schenk, Jaap Poppes, Martin Hartog, Frank de Jager, Gerrit Jan Kat.

Ander nieuws: Ger Benecke en Maarten Hos sr. winnen het Kerstkoppel klaverjassen. C. Jongewaard wint de klaverjascompetitie met 50.063 punten. Ger Benecke is verdienstelijk tweede met 49.115 punten (en tevens de Marsenprijs), L. Pot wordt derde met 48.775 punten. In totaal hebben er 33 kaarters meegedaan.

Jeugdkampioen werden in 1998 in de zaal de C2. Ze hebben alle wedstrijden gewonnen en zijn de eerste kampioen van Noord-Holland. Wie zaten er in dat team: Wouter, Sander, Arjan, Marcel, Wesley, Esther, Christa, Marijn, Demelza. Vera en Jolien waren wisselspelers. Trainer/coach Gerrit Jan Kat. Ook de D1 wordt kampioen met de spelers: Pieter, Maarten, Sharday, Jolien, Barry Pieter, Mark, Vera, Melinda en Meily. Trainers/coaches: Age Knossen jr. en Jurrit Theewis. Nog meer kampioenen:  de Fv1 met de volgende spelers: Bernadet, Cock, Ruben, Selmer, Nico, Tara, Raymond en de trainers Mariska en Angelique. Goed om hier ook even te melden dat onze C1 in 1998 zowel op het veld als in de zaal hoofdklasse speelde en zich wist te handhaven. De jeugdspelers zorgen ook voor een recordopbrengst van de Jantje Beton collecte namelijk 2465 gulden, waarvan de helft voor de club. Het PD de Jager toernooi voor E en F spelers moet op de toernooi dag om 10.00 uur worden afgelast. Het gravelveld staat blank door de vele regen. De teams verlaten teleurgesteld het niet gespeelde toernooi. Wel ging de Playback show natuurlijk door. Winnaar werden Karina, Susan, Ingeborg en Nienke als Solid Harmony met het nummer: I’ll be there for you. De originaliteitsprijs ging naar Myrthe en Luzan met Mini en Maxi. De presentatie was in handen van Aart Sluis. In de jury zaten: Annie Heermans, Trea van der Loo en Dick Smit.

Ook slaagt Roda er in 20 meter reclame bord te plaatsen bij de start van de veldcompetitie. De volgende bedrijven sponsoren een  reclamebord: Rabobank, Germieco, Martens en Roels, Benecke, Klein maar Rein, May, Hauzendorfer en OBM. Rabobank, BENECKE, OBM en Hauzendorfer zijn nu (2015) nog steeds bordsponsor!

Nu we het toch over het Roda veld hebben: er worden ook nieuwe lichtmasten geplaatst, de man van de elektra bij Roda Alex Schenk vervangt meteen ook de armaturen en de schakelkasten. Ook het Stratenkorfbal wordt weer gespeeld. Het curieuze is dat de finale gaat tussen (Rodianen uit) Koog aan de Zaan en Assendelft. Koog aan de Zaan wint. Tekent dit de sportieve malaise waarin Roda verkeerd?

Maartje Kat stopt als jeugdredacteur van het clubblad omdat ze een wereldreis gaat maken naar Australië. Mariska May en Mieke Leguyt nemen de taken over. Ook opvallend in dit nog navigatie loze tijdperk dat er minimaal 2 pagina’s in elk wekelijks clubblad werden opgenomen voor routebeschrijvingen. In de ledenvergadering in het najaar worden een hele rij jubilarissen gehuldigd met een foto in de krant: 70 jaar lid Jaap de Boer en Aad schoen; Trien de Boer-Havik 60 jaar lid. Siet Poppes en Trijn Hartman 50 jaar lid. Dan de categorie “junioren’ met 25 jaar lidmaatschap: Marjo Scheffer, Dick Smit, Walter?, Andries en Marja de Graaf, Martin Hartog en ten slotte voorzitter Fred May. Verder wordt Helen den Os clubvrouw van het jaar. Als nieuwe jeugdvoorzitter wordt Mieke Hos gekozen. Het moeilijkste vindt ze het indelen van de jeugdploegen. Ook het Luilak toernooi wordt weer eens gespeeld Roda 1 en 2 komen uit tegen VV Westzaan 1 en 2.

Redactie Roda Nieuwsflitsen