1999: het jaar vóór de Millennium wissel en de campussen van wethouder Sanders

Bij de start van de nieuwe site in augustus 2015 hebben wij alle gegevens zoveel mogelijk geactualiseerd. Bij niet alle onderwerpen is dit gelukt. Zo moet de geschiedenis van Roda over de laatste 25 jaar nog beschreven worden. Daarnaast komt ons 100 jarig jubileum er aan in 2018. Dit waren de belangrijkste gebeurtenissen in 1999.

De nervositeit begon ook bij Roda toe te slaan zoals bij vele andere organisaties in Nederland. Kunnen onze  computers de millennium wissel wel aan? In het Roda clubblad stond toen een column van “Metusalem” en die besteedde ook aandacht aan de komende eeuwwisseling. Er heerste niet alleen bij deze columnist angst dat de vliegtuigen op Nieuwjaarsdag uit de lucht zouden vallen. Zijn voorstel was daarom het Roda veld op Oudejaarsavond te verlichten zodat de vliegtuigen een eventuele noodlanding zouden kunnen maken in Westzaan. Een ander onderwerp wat hij ging aansnijden was de introductie van de Euro, in het begin van deze eeuw. Om Roda alvast Euro Proof te maken. Weet u de omrekeningskoers nog? 2,20371 Gulden moest je neertellen voor een euro. Ook de prijslijst werd vast in euro’s gepresenteerd. Bier zou 0,80 euro gaan kosten, een broodje kroket 1,14 en een gele kaart 11,36!

Maar het jaar 1999 werd ook gekenmerkt door trieste gebeurtenissen. Aad Schoen jr., de broer en zwager van Wies en Dick Smit,  komt op 44 jarige leeftijd te overlijden na geruime tijd ziek te zijn geweest. Aad Schoen werkte op de afdeling Communicatie (PR) van Albert Heyn en was met die kwaliteiten ook een aantal jaren een succesvolle redacteur van het clubblad van Roda. Aad Schoen werd in het In Memoriam gekwalificeerd als: vrolijk, eerlijk, opgewekt en altijd in voor een grap.

Ook het overlijden van Edwin Beerling op 13 jarige leeftijd in zijn slaap was een grote schok. In de eerste plaats voor Peter, Ank en zuster Esther Beerling, maar ook voor de vereniging en voor de B3 waar Edwin in speelde. De vereniging is geschokt, verbijsterd en ontgoocheld dat zo’n jong leven plotseling uit ons midden werd weggerukt. Edwin was een rustige en gemotiveerde speler die de laatste weken veel begon te scoren. Het jeugdprogramma werd op de bewuste zaterdag dat Edwin kwam te overlijden natuurlijk afgelast.

Het jaar 1999 was ook het jaar waarin wethouder Sanders zijn nota: “En nu de sport….” presenteerde met 4 mogelijke toekomst scenario’s: de gemeente als achtervang; de gemeente aan het net; de gemeente plaatst de bal naar voren en de “demarrage”. In een paar woorden gezegd: de scenario’s varieerden van niets doen tot concentratie van alle verenigingen op 3 campussen. Ook droomde Sanders van een overdekte ijsbaan en een  betaald voetbal organisatie binnen de gemeente grenzen. De sportwereld in Zaanstad stond op ‘zijn achterste benen”. Ook de Roda leden waren boos en gaven het bestuur opdracht zich met alle legale middelen tegen dit onzalige plan te verzetten. Had de gemeente immers ook niet als slogan: “de dorpen leefbaar te houden”. Er is weinig of niets van de plannen terecht gekomen, vooral ook omdat de gemeente voor weinig draagvlak had gezorgd bij de voorbereiding van de plannen.

Ander Nieuws. De Fiscus besluit de sportverenigingen met rust te laten, bijvoorbeeld verenigingen die veel Oud Papier ophalen (zit hier een lobby van Jaap Schellinger achter? (red.) Alle lopende aanslagen worden vernietigd en staatssecretaris Vermeend studeert zelfs op een hogere vrijwilligersvergoeding. Ook in Den Haag wordt eindelijk duidelijk dat vrijwilligers het cement van de samenleving zijn

In de voorjaarsvergadering treden af Fred May als voorzitter en Cor de Jager als bestuurder met de externe contacten. Opvolger wordt Age Knossen die geen sr. genoemd wilde worden. Age komt uit het bankwezen en wordt voor 1 jaar benoemd om het eerst eens even aan te zien. Fred wordt bij zijn terug treden bedankt voor alles wat hij aan verbeteringen heeft geïnitieerd in en rond het clubgebouw en veld, denk aan het opknappen van de douches/kleedkamers, het verven van het clubhuis, nieuwe lichtmasten, scheidsrechtersopleiding, nieuwe gravel laag op het veld. Cor wordt bedankt omdat hij na vele jaren al in het bestuur gezeten te hebben, zijn verantwoordelijkheid als erevoorzitter nam, door zich weer beschikbaar te stellen toen het bestuur was uitgedund tot 3 personen. Ellen Vlottes komt ook in het bestuur zolang de functie van jeugdvoorzitter vacant is na het stoppen van Mieke Hos. Het seizoen 98/99 wordt afgesloten met een verlies van 1507 gulden, door een zeer hoge energierekening. Oorzaak de meterstanden waren 2 jaar lang niet opgenomen waardoor uitgegaan was van een te laag verbruik en er een flinke naheffing kwam over het voorgaande seizoen.

Het nieuwe bestuur komt meteen al met een actie punten lijst:

  1. Roda 1 terug naar de tweede klas
  2. 200 leden in het jaar 2000
  3. Niveau jeugdtrainers verder verbeteren
  4. Commissies kwantitatief en kwalitatief op orde
  5. Voldoen onze kleed en kantineaccommodatie, ondanks de aangebrachte verbeteringen, nog wel aan de eisen?

Ook in 1999 weer een groot aantal nieuwe leden: Shanna Pettinga, Leo en Loes Bloemberg, Niels Duisdecker, Jelmer Knossen, Tim de Beer, Patrick Winter, Charlotte Eerenberg, Babiche van der Wouw, Lysanne Smit, Thom Arends, Jitter Havik, Erik de Boer, Jorne Jeremiasse, Jikke Bruine de Bruin, Tim van der Eng, Rosanne Groot, Corrie Al (recreant), Age Knossen (niet spelend).

De sportieve ambitie van het bestuur krijgt nog geen vervolg in de zaal, want Roda 1 eindigt als tweede door de beslissende wedstrijd tegen Apollo 1 met 21-19 te verliezen. Op het veld volgt vervolgens ook nog degradatie naar de derde klas, na de vorige seizoenen net de dans te zijn ontsprongen, door verlies tegen het Rotterdamse Trekvogels met 18-11. Ondanks het feit dat ze de competitie met 12 punten eindigden. De druiven waren zuur want in andere poules was je er met 12 punten ruim in gebleven. Dus nu zowel op het veld als in de zaal derde klasser. Overigens is inmiddels 77,7 % van de Roda heren selectie mobiel bereikbaar en bij de dames 11,1%. Wordt hier weer zichtbaar dat dames te weinig technische beroepen kiezen (red)? Nog meer cijfers: de gemiddelde leeftijd van Roda 1 is 24,1 jaar. C. Jongewaard is (weer) de beste klaverjasser in het seizoen 1998/1999. Roda wordt zichtbaar op Teletekst pagina 371. Nieuws voor deze pagina bij Klazien May aan te leveren. Het PD de Jager toernooi wordt voor de tweede keer gespeeld met mooi weer en 200 deelnemers in de E en F groepen. De recreanten zijn weer succesvol: zij worden tweede op het Groen Geel toernooi en het BEP toernooi, met name de familie Bijsterbosch scoort veel, zoon Jeroen en vader Han.

Maartje en Mariska schrijven eenmaal samen het jeugdnieuws. Maartje Kat is terug uit Australië en nu gaat Mariska May naar het land van de Kangoeroes.

Albert en Heleen Mulderij winnen het Paalschiet Toernooi met maar liefst 32 koppels. De Jeugdcommissie ontwikkelt samen met Cees Pelgrim “De rode draad”, wie moet wat op welke leeftijd kunnen. Een (dure) Jan Hof komt het ook allemaal nog een keer uitleggen. Leon Simons en Eric Geytenbeek geven een clinic voor de jeugdtrainers en de F1. Een van de adviezen bij een schot uit stand was: “Als je de bal goed nawijst, scoor je eerder, en sta je meteen in de “juich modus”.

Op het gebied van de leuke dingen: een Beierse bier avond (met ons toen nog bestaande muziekkorps Crescendo)  en een Franse (wijn proef) avond met een accordeonist, een karikatuur schilder uit Montmartre en heuse kar met allerlei lekkere kazen en veel stokbrood.

Rie en Joop Pastor zijn 50 jaar lid. Albert Mulderij is 25 jaar lid. Hennie Kelder krijgt letterlijk het heen en weer van het halen en brengen van haar kinderen naar de sportvelden. Tja… Age Knossen jr. wordt clubman van het jaar omdat hij al jarenlang in de redactie zit, veel jeugdploegen getraind heeft, lid is van de JC en dit seizoen zeer succesvol was om kinderen op en na het schoolkorfbal toernooi enthousiast te maken voor Roda.

En ook dit jaar natuurlijk de Playback show: winnaar The Offspring met Maarten, Barry Pieter, Jolien, Sharday en Meily en het liedje “Pretty Fly”. De originaliteitsprijs gaat naar de Young Ones met Irene, Wies, Myrthe, Luzan en Ingrid met het nummer Living Doll. Presentator Joris Theewis en in de jury: Gety Meester, Tini Verwer en Ed Blaauw.

Op het Luilaktoernooi wint Roda 1 van Westzaan 1. Wij hadden toen de Hollandse School al afgeschaft. Vanuit een versterkte verdediging gingen we de voetballers tegemoet treden om ze met snelle buiten spelers te verrassen; eindstand 2-3 voor Roda. Doelpunten Ian ( “de vriend van Marianne”), dat zal geen korfballer zijn geweest (red.) en Roda puntspeler Joris Theewis.

De PPC brengt in navolging van de TV gidsen een heus jaarprogramma in een speciale bijlage bij het clubblad uit. Wie zaten er in die actieve PPC: Inez Molenaar, Helen den Os, Tini Molenaar, Bert van Leeuwen en Cor Tuyn. O.a. niet alleen een seizoen afsluiting maar ook een seizoen opening met een boerenplat het veld in en  een inspirerende historische wandeling met Fred Eerenberg (“Wat kan die man mooi en enthousiast vertellen over zijn dorp!”).

Ook 6 nieuwe bordsponsors: de Lijstenmaecker, Transportbedrijf Tuyn, Lasbedrijf Havik, Deupla Deuren, ID-Lite en Timmerbedrijf Steenbergen.

Om de sportieve prestaties te stimuleren komt er een topscoorders trofee. Eind december 1999 is de tussenstand als volgt: Joris en Normen aan kop met elk 19; Wies Smit voert het klassement bij de dames aan met 11. Er wordt een back-up gemaakt om de scores vast te houden, voor het geval dat bij de Millennium wisseling….(red.)!

Redactie Roda Nieuwsflitsen