2001: Roda 1 kampioen en goedkeuring vernieuwbouw club gebouw

In augustus 2015 hebben wij een nieuwe website in gebruik genomen waarbij alle informatie zoveel mogelijk is geactualiseerd. Een van de dingen die we nog moesten doen is het beschrijven van de geschiedenis over de afgelopen 25 jaar. We gaan verder met het  jaar 2001. Allereerst een niet Roda gebeurtenis. Veel verdriet In Nederland op Nieuwjaarsdag door de brand in het Volendamse Café Het Hemeltje. Veel jonge slachtoffers onder de bezoekers en veel mensen die hun hele leven met blijvende ernstige littekens te maken zullen krijgen.

We gaan dit artikel anders opbouwen dan de vorige overzichten. we hebben de volgende indeling voor ogen, aangevuld met de nodige krantenartikelen en foto’s uit die periode.

  • Kampioenen
  • Verbouwing clubgebouw
  • Evenementen
  • Opleidingen
  • Diverse andere zaken
  • Nieuwe leden

Kampioenen

We beginnen natuurlijk met Roda 1. Het team wordt na een verblijf van 3 jaar in de derde klasse ongeslagen kampioen, 2 wedstrijden voor het einde van de kompetitie. Uit 12 wedstrijden 24  punten en een doelsaldo van 219 voor en 133 tegen. In de niet al te beste kampioenswedstrijd (weer) tegen Stormvogels uit Uitgeest wint men met 14-9. In de voorbeschouwing op het duel wordt puntspeler Norman Vormer in het Noordhollands Dagblad geïnterviewd op 21 februari: “Roda veel te sterk voor derde klasse”.

Norman Vormer in gesprek met het Noordhollands Dagblad

Norman Vormer in gesprek met het Noordhollands Dagblad

Na afloop van de gewonnen wedstrijd spreekt Noordhollands Dagblad journalist Robert Berkeley met succestrainer André van Eijk. Hij ontlokt Van Eijk de profetische woorden: “Roda is een vereniging die ooit in de eerste klasse zal spelen, maar of dat onder mij zal gebeuren weet ik niet”.

Het kampioenen team van Roda 1, v.l.n.r staand: Age Knossen jr., Joris Theewis, Arno Heermans, Norman Vormer, Bert van Leeuwen, André van Eijk (trainer/coach). Gehurkt v.l.n.r.: Mariska May, Jorine Boot, Myrthe Smit, Anouk Smit, Inez Molenaar en mascotte Tom Ekkes

Het kampioenen team van Roda 1, v.l.n.r staand: Age Knossen jr., Joris Theewis, Arno Heermans, Norman Vormer, Bert van Leeuwen, André van Eijk (trainer/coach). Gehurkt v.l.n.r.: Mariska May, Jorine Boot, Myrthe Smit, Anouk Smit, Inez Molenaar en mascotte Tom Ekkes

Na het kampioenschap groot feest in het clubhuis waar meteen het verbeterde sponsorcontract met de Rabobank (directeur Theo Hoeks) wordt getekend. “Boter bij de vis heet dat (red.)”.

Na de receptie met ceremoniemeester Maarten Hos, een feestavond met zang van Luzan Veenendaal en achter de knoppen Onno Hos. Kortom de familie Hos had een belangrijk aandeel in de feesten en partijen (red.). Tijdens de wedstrijd en bij de receptie was ook aanwezig wethouder Daan Sanders, die van aanvoerder Bert van Leeuwen 3 zoenen kreeg.

De Oud Papier Commissie biedt op de receptie een nieuwe TV aan voor wedstrijdanalyses en voor de jeugd natuurlijk.

Maar er waren meer kampioenen: De D1 werd zowel op het veld als in de zaal kampioen. Spelers van de D1 waren: Tara, Yoets, Lars, Cock, Anne (wisselspeler), Noah, Loes, Ruben, Erik en Mitch (wisselspeler). Trainers/coaches: Ingrid Pettinga en Milco Dubbeld.

Ook de B2 is kampioen met: Tim de Beer, Barry Pieter Leguit, Maarten Pauw, Alexander Jongerius,Lottie Kruidenberg, Sandra Lohrmann, Jacqueline van der Beek, Melinda IJsseldijk. Trainer/coach: Age Knossen jr.

Ook de C1 werd kampioen bestaande uit: Siebe, Thijs, Babiche, Emely, Arjan, Erik (wisselspeler), Charlotte, en Tara en Loes die beide wisselspeler waren. Trainer: Mariska May en coach Bert Tuyn.

Nog meer kampioenen: de Fv1 bestaande uit: Jorn, Tim, Tobias, Jitter en Lars. Trainer/coaches: Bernlef en Rachel.

Ook de F1, als achttal, wordt kampioen op het veld met: Tim, Lars, Cathy, Stacy, David, Jitter, Lotte en Elsemieke. Trainers/coaches: Rachel en Bernlef. In de beslissende wedstrijd wordt met 1-1 gelijk gespeeld tegen KZ F2. Jitter scoorde van afstand.

Niet te vergeten ook Roda 6 wordt kampioen, bestaande uit: Joke de Beer, Marianne Oogjen, Claudia de Zwaan, Helen den Os, Marcel Bakker, Wander van der Loo, Alex Schenk, Maarten boot en Maarten Hos.

Ook de A1 wordt kampioen en promoveert naar de eerste klas, we hebben niet alle namen van het team, maar in het verslag van de kampioenswedstrijd komen we als doelpuntenmakers tegen: Pieter Pauw, Bernlef Knossen, Adse de Graaf en Rachel den Os. Trainers/coaches Bert van Leeuwen en Arno Heermans. Het bestuur en JC besluiten in dit team extra te investeren. Het toen nog Westzaanse bedrijf Germieco is bereid de A1 te sponsoren met de nieuwe clubkledinglijn en ook is het mogelijk met de hulp van Germieco een externe trainer aan te trekken Erik de Boer uit Krommenie. Verder financiert Germieco voor een groot gedeelte de nieuwe tafeltennis tafel. Voor het tweede team wordt Ruud de Munck het volgend seizoen als trainer/coach aangetrokken.

Verbouwing clubgebouw

De plannen voor de vernieuwbouw krijgen steeds meer vorm. Het bestaande clubgebouw is de jaren ervoor wel opgeknapt, maar het blijft letterlijk dweilen met de kraan open. Het gebouw heeft slechts 2 kleedkamers: de thuisploeg en de bezoekende ploeg zitten in dezelfde ruimte. Het interieur doet met het grijze beton nog het meest aan een bunker denken. Het bestuur gaat praten met architect Aad Berghouwer en die gaat een “artist impression” maken zowel van het beneden gedeelte als het boven gedeelte.

Een "artist impression" van het nieuwe club gebouw

Een “artist impression” van het nieuwe club gebouw

Het beneden gedeelte wordt uitgebreid tot de staanders waarbij niet extra geheid hoeft te worden, verder zitten in de plannen 4 kleedkamers met douches, een representatieve ruimte voor de scheidsrechter en een aparte fustberging. Voor het bovengedeelte is een apart balkon getekend aan de voorkant voor 15 personen en een aparte bestuurskamer van Red Ceder hout. Ook de keuken moet opgeknapt worden.  Het kosten plaatje wordt begroot op 300.000 tot 400.000 gulden. Het is het bestuur al snel duidelijk dat dat niet haalbaar zal zijn in een keer. Het project wordt opgeknipt in 2 fases. Eerst beneden en dan boven. Bij de ledenvergadering in het voorjaar worden de plannen gepresenteerd in aanwezigheid van architect Berghouwer. De ledenvergadering vindt de plannen een goede zaak, maar heeft nog wel de nodige vragen, zoals is er funderingsonderzoek nodig , antwoord architect “nee”. Is er aansluiting op het diepriool? Het bestuur kijkt hiernaar. Als er in de keuken wordt geïnvesteerd, dan graag onderhoudsarme materialen is een andere vraag. “Verder is dat balkon nou echt nodig?”. Omdat het vereiste aantal stemgerechtigde leden niet aanwezig is, is de vergadering niet besluitvormend. Er komt op korte termijn een nieuwe vergadering waarin het bestuur mandaat krijgt om de plannen verder uit te werken en met de gemeente in gesprek te gaan. De plannen worden in de zomermaanden met wethouder Sanders besproken voorzien van een uitgebreide toelichting op de sportieve ambities van Roda, maar ook de belangrijke maatschappelijke rol die Roda in Westzaan speelt en wil blijven spelen in de toekomst (dit met het ook op de Campusplannen van de wethouder (red.). De wethouder kijkt positief naar de plannen, maar is niet bereid het 1 jarige huurcontract om te zetten in een langjarig huurcontract, ondanks de forse investeringen die Roda wil gaan doen. Het bestuur beraadt zich wat nu te doen gezien de blijvende onzekerheid over wel of niet gedwongen verhuizing. In de najaarsvergadering is het bestuur er uit. De verbouwing gaat in 2 fases, eerst beneden, om het financiële risico te verkleinen. Verder wordt geprobeerd de verbouwing te versoberen. Zo wordt in overleg met de architect en bouwdeskundige Fred May het aantal toiletten op de benedenverdieping terug gebracht. Ook wordt voor een slimmere indeling gekozen. Na deze aanpassingen schat men de kosten op rond de 75.000,-. De najaarsledenvergadering gaat unaniem akkoord. De volgende stap is alle vergunningen binnen te krijgen en een commissie geldwerving op te starten om de nodige fondsen te verwerven.

Evenementen.

Ondanks of dankzij de sportieve successen gaat het clubleven gewoon door. Het jaar wordt begonnen, eind januari, met het Chinees Nieuwjaar te vieren. De Kemphaan wordt omgetoverd in Chinese sferen met behulp van Chinees Restaurant Canton. Ook een vijfkamp voor de jeugd met als winnaars: Shanna Pettinga, Mitch Sluys, Vera en Geert Kelder. Verder komen we een Tropical zeskamp tegen waar maar liefst 88 leden en vermoedelijk ook niet leden aan meedoen met onder meer een kruiwagen race, skiloop, water draag race, zeephelling, rode draad spel met een afsluitende BBQ.

Ook hebben we natuurlijk de Playbackshow. We gaan hier eerst de lichtploeg van toneelvereniging de Herleving eens in het zonnetje zetten. Zij verzorgen dit al jarenlang. Mannen van het eerste uur zijn: Gerrit Jan Molenaar, Jaimy en Hans. De presentatie is zoals gebruikelijk weer in handen van Mark Jan Fray. Jury: Herma de Boer, André van Eik en Jolanda Sluis. Winnaar wordt Mirella als Nellie Furtado (???), de originaliteitsprijs gaat naar Bert, Wander, Age jr. met de Kelly Family.

Ook het PD de Jager toernooi met 260 deelnemers is een succes. Het toernooi dat 2 keer afgelast is vanwege de regen gaat nu wel door. Maar het laatste fluitsignaal heeft nog niet geklonken of de regen komt met bakken naar beneden.

Verder een spelletjes middag voor de scholen in november met:  trolring werpen, sjoelen, kluiven gooien, Alladin bal rollen en het populairste onderdeel stok vangen.

De Rabobank organiseert in het jaar van de vrijwilliger een Uitmarkt in De Kwaker. Verenigingen kunnen zich daar presenteren. Tevens wordt de vrijwilliger van het jaar gekozen. De nummers 1 en 2 zijn beide Rodianen: nummer 1 Jaap de Boer en nummer 2 Jaap Schellinger.

Het jaar wordt afgesloten met het Fun Casino met o.a.  speeltafels, Black Jack, fruitautomaat en dat alles (weer) in een prachtig omgetoverd clubgebouw

Opleidingen

Om in het kadertekort te voorzien slaagt de vereniging erin 19 Rodianen te interesseren voor de BOK cursus (Basis Opleiding Korfbal). De cursus wordt gegeven door 2 korfbal professionals Rob Molanus en de ons nu zeer bekende Jan Steenhoek. Ook Tini Taams was van de partij. Ook de nieuwe Drank en Horecawet die dat jaar op 1 november ingaat stelt de nodige eisen. Alex Schenk en Helen den Os worden gediplomeerd “leidinggevende” voor de horeca activiteiten van Roda door het diploma Sociale Hygiëne te halen (HACCP). Overige barvrijwilligers, in totaal 25, gaan een avondcursus volgen “ Instructie Verantwoord Alcoholgebruik” gegeven door Sportservice Noord Holland. Ook stelt het bestuur in het kader van deze nieuwe wetgeving een nieuw zogenaamd Bestuursreglement op (met onder meer de wettelijk vereiste schenktijden).

Diverse andere zaken

Klaverjassen. Dit jaar een nieuwe winnaar van de competitie: Anna Veerman met 51.648 punten, tweede Co Smit, derde de heer Kroeze. Ook wordt de inzet van Helen den Os geroemd die al deze vrijdagavonden voor de catering zorgt en voor de prijzen (van de tombola ? red.). Dit seizoen hebben 44 verschillende deelnemers een of meerdere keren meegedaan.

Ook de recreanten waren weer succesvol, zij winnen het toernooi wat in sporthal De Vang wordt gespeeld en zij winnen het toernooi in Alkmaar. Ook doen de recreanten voor het eerst een driekamp. Verrassende winnaar wordt  Trudie de Jong, tweede wordt Chris Andersen en Cor de Jager wordt derde.

De Coöp organiseert voor de Zaanse verenigingen een muntjesactie. Ook Roda mag meedoen. Het prijzengeld is 5000,- gulden. Roda krijgt uiteindelijk de meeste muntjes en ontvangt van Coöp bedrijfsleider Ruud van Egdom een cheque van 1224,75. We hadden niet alleen veel Roda boodschappers, maar in die tijd ook heel veel Roda vakkenvullers…!Tweede wordt de helaas niet meer bestaande muziekvereniging Crescendo met 972,22. De vvv Westzaan, de EHBO en gymvereniging Jahn worden gezamenlijk derde.

Vertegenwoordigers van de verenigingen die mee hebben gedaan met de muntjesactie van de Coöp. Roda was het meest succesvol en ontving hfl. 1224,75.

Vertegenwoordigers van de verenigingen die mee hebben gedaan met de muntjesactie van de Coöp. Roda was het meest succesvol en ontving hfl. 1224,75.

Het bestuur introduceert ook het fenomeen Gastenservice als proef op het veld, met als doel je een gastvrije vereniging te tonen voor de (supporters van de) tegenstander en niet te vergeten de scheidsrechter.

Ook een minder goed bericht in het nog jonge 2001. Jelmer Knossen dacht zijn twee jarige behandeling in het VU ziekenhuis te kunnen afsluiten, maar dan blijkt op 12 februari de ziekte terug te zijn.

In de ledenvergadering van april wordt Penningmeester Ellen Luyf opgevolgd door Onno Hos.

Wies Smit wordt in de ledenvergadering benoemd tot lid van verdienste. Ze heeft 15 jaar het secretariaat van de JC gedaan, is jarenlang bestuurslid geweest. Ze was al clubvouw van het jaar, maar die titel gaan nu naar Arno Heermans al jarenlang succesvol trainer/coach, vaak samen met Bert, van diverse jeugdteams, lid van de kantinecommissie en de TJC. Daarnaast is Arno bezig om het “grote” trainersdiploma te behalen.

Het Luilaktoernooi bij de vv Westzaan eindigt voor de heren in een gelijkspel (5-5) en voor de dames in een nederlaag 4-1.

Nieuwe bordsponsors: FKG architecten, Vonk Sportsware, Smitco, Tuincentrum Oxalis.

Het bestuur heeft nog eens naar de statuten gekeken en vindt aanpassing, ook in het licht van het kostenplaatje, niet nodig. Wel zal het Huishoudelijk Reglement aangepast worden.

De tennisafdeling heeft geen bestuur meer en slechts 12 leden. Het bestuur zal de resterende leden vragen wat men wil.

De gaskachels in het clubgebouw worden vervangen door cv’s. Trainer André van Eijk wist een aantal cv’s op de kop te tikken en Otto Hauzendorfer heeft het allemaal aangelegd.

Nog een bijzonderheid het voormalige 95 jarige Roda lid Henk Klomp uit Rotterdam schenkt via zijn zoon Roda 500 gulden. Als we in Rotterdam spelen wil hij nog een keer komen kijken.

Nieuwe leden

De ledengroei is niet meer zo spectaculair als in de eerste jaren na het gereed komen van het Plan Molenaar. Maar wij komen de namen van de volgende nieuwe leden tegen: Hill Lohrmann, Lotte Luyendijk, David Hendriks, Jan Gombert, Elke Fleumer, Cathy Bokhorst, Laura Anna Schikkink, Jurrit Theewis (terug van weggeweest), Jannus Kat, Rosalinda Eerenberg, Rowanna van der Steeg (was ook al eerder lid).

Redactie Roda Nieuwsflitsen