2002: Promotie Roda 1 naar eerste klas en start Geldwervingscampagne

Samenvatting

Het jaar 2002 was het jaar van de invoering van de Euro. De eerste week leek alles nog zo goedkoop….! Sportief was 2002 een goed jaar. De A1 en de B1 behaalden beide de dubbel door zowel in de zaal als op het veld kampioen te worden, ook de A2 werd kampioen. De A1 promoveert zelfs naar de Overgangsklasse. Roda 1, inmiddels weer tweede klasser, mist op een haar na promotie in de zaal. In de laatste competitiewedstrijd heeft Roda aan een gelijkspel voldoende tegen AW/DTV maar volgens het Noordhollands Dagblad gaat: “Roda ten onder in een chaotische korfbal- vechtpartij”, en verliest met 13-15. AW/DTV krijgt maar liefst 2 rode kaarten. Een beslissingsduel in de Groen Geel hal is noodzakelijk tegen dezelfde tegenstander, ook dat duel verliest Roda 1 met 18-20. Op het veld wordt promotie van Roda 1 wel een feit in een zeer spannend duel wordt ADOS uit Hoorn in de laatste wedstrijd op 17-17 gehouden, waarna promotie naar de eerste klas een feit is. Het ongenaakbare Sporting Delta wordt kampioen.

Het kampioensteam van Roda 1 dat promoveert naar de eerste klas na een gelijkspel tegen ADOS 17-17

Het kampioensteam van Roda 1 dat promoveert naar de eerste klas na een gelijkspel tegen ADOS 17-17

Inmiddels is een Geldwervingscommissie in het leven geroepen die de geldmiddelen moet proberen binnen te krijgen voor de vernieuwbouw van het clubgebouw. De commissie bestaat uit: Joris Theewis, Rob  den Os, Maarten Hos sr en Age Knossen sr. De eerste taak van de commissie is een gelikte brochure samen te stellen waarin de plannen uit de doeken worden gedaan. De aftrap van de geldinzamelingscampagne is op Koninginnedag 30 april. Aan het eind van 2002 is 45.000 euro van de totaal 100.000 aan noodzakelijke financiën binnen. Met name de financiële mannen uit de commissie Maarten en Age brengen vele bezoeken aan Westzaanse en regionale bedrijven en weten deze met succes te overtuigen van de noodzaak van vaak een substantiele bijdrage aan Roda.

Onderstaand gaan we meer in op de op de details van wat er in 20002 allemaal plaatsvond, we doen dit aan de hand van een aantal rubrieken.

  • Kampioenschappen
  • Verbouwing clubgebouw en fondsen werving
  • Evenementen
  • Opleidingen
  • Diverse andere zaken
  • Nieuwe leden

Kampioenschappen

Bij de jeugd konden we maar liefst 5 kampioenschappen vieren: zowel de A1 als  de B1 werden in de zaal en op het veld kampioen. We hebben in de clubbladen helaas niet alle spelersnamen kunnen achterhalen van de B1 en de A2 . Wel hebben wij de namen van de doelpunten makers van de kampioenswedstrijd van de B1. Overigens werd de B1 getraind door Arno Heermans en Bert Van Leeuwen. Doelpuntenmakers in de kampioenswedstrijd tegen SDO van de B1 waren: Babiche van der Wouw, Charlotte Eerenberg, Mark Sluijs, Pieter Visser en Alexander Jongerius. Ook de A2 werd op het veld kampioen. De A1 promoveerde zowel op het veld als in de zaal naar de Overgangsklasse o.l.v. trainer/coach Erik de Boer. Die promotie is er overigens nooit van gekomen want de A1 junioren gingen vervroegd over naar de senioren het volgende seizoen. De kern van dit junioren team zal de komende jaren het hart gaan vormen van Roda 1. De namen van de A1(en een aantal wisselspelers van de B1) hebben wij wel, want we hebben de foto van het kampioensteam na winst op Waterland A1 in Landsmeer met 7-14.

het kampioensteam Roda A1 dat promoveert naar de Overgangsklasse.

het kampioensteam Roda A1 dat promoveert naar de Overgangsklasse.

Op de foto staand v.l.nr.: Pieter Visser, Babiche van der Wouw, Rachel den Os, Susan Bijsterbosch, Charlotte Eerenberg, Adse de Graaf, Tim de Beer, Pieter Pouw, Bernlef Knossen, Sander Harrewijnen, Erik de Boer (trainer/coach). Voorste rij v.l.nr.: Lizet Steenbergen, Vera Kelder, Karina Visser, Annigje Kat en Melchert Leguijt. Ook Roda 1 had een enerverend seizoen. Het speelde op het veld voor het tweede jaar in de tweede klasse en in de zaal waren ze promovendus. Het zou een van de meest enerverende seizoenen worden uit de clubgeschiedenis van de laatste decennia. Roda deed tot het laatste moment mee om de titel in de zaal. In de laatste wedstrijd moest men in de Sprong tegen mede promotie kandidaat AW/DTV. Het werd bijna letterlijk een veldslag. AW/DTV kreeg 2 rode kaarten (waaronder de trainer/coach) en een gele kaart. Ook Roda kreeg een gele kaart. Maar bij het laatste fluitsignaal stond het wel 13-15 voor AW/DTV en was een beslissingswedstrijd noodzakelijk de week daarop in de Groen Geel hal. Naast de Roda supporters was heel korfbal minnend Zaanstreek op de wedstrijd afgekomen. Het eindigde in een teleurstelling voor Roda, na een ruststand van maar liefst 12-6 in het voordeel van AW/DTV werd de eindstand 20-18 voor AW/DTV. De puntspelers van Roda 1 Norman Vormer en Joris Theewis, nummer 1 en 3 op de Zaanse topscorers lijst (85 en 70 doelpunten!) werden met man en macht verdedigd door de AW-ers, hierdoor was de angel uit de Roda aanval ondanks het feit dat Norman en Joris respectievelijk 7 en 5 keer scoorden in die wedstrijd.

Grote teleurstelling na de de nederlaag tegen AW/DTV 1 in de Groen Geel hal waarmee promotie naar de eerste klas in de zaal werd gemist.

Grote teleurstelling na de de nederlaag tegen AW/DTV 1 in de Groen Geel hal waarmee promotie naar de eerste klas in de zaal werd gemist.

Op het veld ging de strijd verder, ook hier had Roda nog promotiekansen. Sporting Delta zou kampioen worden, maar de tweede plaats gaf ook recht op promotie. Ook hier een bijna identieke situatie als in de zaal. Roda speelt de laatste wedstrijd thuis tegen het Hoornse ADOS en begint de wedstrijd met 2 punten voorsprong. Het Noordhollands Dagblad kopt de maandag daarop in de sportbijlage: “Promotie Roda na kraker tegen ADOS”. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 17-17 waarbij Roda wel steeds aan de goede kant van de score bleef. Trainer/coach van Eijk was blij met de promotie maar voorzag dat Roda 1 in de eerste klas een zwaar seizoen tegemoet zou gaan omdat hij maar liefst 4 junioren zou moeten inpassen in zijn team voor het volgende seizoen. De volgende spelers maakten deel uit van het gepromoveerde team: Norman Vormer, Age Knossen, trainer/coach André van Eijk, Bert van Leeuwen, Joris Theewis, teambegeleider Arno Heermans, Pieter Pauw, Adse de Graaf, Annigje Kat, Susan Bijsterbosch, Angelique de Jong, Jorine Boot, Myrthe Smit, Chantal Ontijt, Inez Molenaar en Mariska May.

Verbouwing clubgebouw en start geldwerving.

Op 22 februari 2002 wordt de bouwaanvraag en de sloopvergunning bij de gemeente Zaanstad ingediend. Op 27 maart krijgt Roda al toestemming om met de sloop te beginnen en de asbestsanering. Dit is het startmoment voor de geldwerving. Joris Theewis, Rob den Os, Maarten Hos sr. en Age Knossen sr. vormen de nieuwe geldwervingscommissie. De eerste taak is het maken van een mooie brochure waarin de plannen beschreven worden, voorzien van een “artist impression”, begroting, ambities van de club, functie in de samenleving, financiële cijfers met een accountantsverklaring.

De brochure voor de geldwerving

De brochure voor de geldwerving

De geldwerving start daadwerkelijk op Koninginnedag met het Rad van Fortuin met raddraaier Aart Sluijs, ook start de verkoop van certificaten van bakstenen. In de zomermaanden en het najaar gaan de beide “senioren” in de geldwervingscommissie actief het Westzaanse en regionale bedrijfsleven benaderen. Dit heeft succes aan het eind van 2002 staat teller van ontvangen sponsortoezeggingen op 45.000,- van de geschatte investering van 100.000,- euro. Het is de bedoeling de fondsenwerving halverwege 2003 af te ronden zodat tijdens de zaalcompetitie 2003/2004 de vernieuwbouw kan plaatsvinden. In het najaar wordt de Geldwervingscommissie omgezet in een zelfstandige rechtspersoon: de Stichting Vrienden van WKV Roda, dit om naar toekomstige sponsors duidelijk te maken dat de vernieuwbouw helemaal los staat van de exploitatie van de vereniging.

Evenementen.

Naast de sportieve successen en de geldwervingsinspanningen gaat het clubleven natuurlijk ook gewoon door. Zo wordt er een vijfkamp georganiseerd voor de jeugd. De volgende deelnemers vallen in de prijzen: Hidde Pettinga (4/5 jarigen), Froukje Kat (6/7 jarigen), Shanna Pettinga en Mitch Sluijs (8/9 jarigen), Merel Luyendijk en Leo Bloemberg (10/11 jarigen), Tara Pettinga en Selmer Tanger (12/13 jarigen), Charlotte Eerenberg en Pieter Visser (14/15 jarigen). Ook het Schoolkorfbal vindt natuurlijk weer plaats, voor 250 leerlingen; de “Hamers” en de “Kaolo’s” beiden van De Kroosduiker winnen bij de groepen 5/6 en 7/8 de wisseltrofee. Ook het PD de Jager toernooi vindt plaats dit keer met zeer fraai weer. Liefst 300 spelers in de E en F van verschillende verenigingen doen mee. De E1 van Roda wint bij de E teams de eerste prijs. Ook wordt er voor het eerst gedart met maar liefst 40 deelnemers, 10 borden en 5 poules. Een van de poules bestaat uit de spelers van de C1, klaarblijkelijk is dat een echt dart team; Erik Duisdecker en Yoets Dubbeld  worden hier nummer 1 en 2. Bij de overige poules gaat de finale tussen Barry Pieter Leguijt en Mark Sluijs. Barry Pieter blijkt het beste te gooien. In 2002 ook Straten korfbal met 9 straten. In de finale: de Burgemeester Verstegenstraat/Vijlbriefstraat tegen de Kerkbuurt e.o. De laatste straat wint door een treffer van Pieter Pouw. Het Ouder-Ouder toernooi tussen de ouders van de verschillende teams wordt ook succesvol georganiseerd. In de  categorie feesten en partijen mag het “Back to the Eighties” genoemd worden, het is bijna net zo druk als bij de Play back show. DJ’s Joris en Bert hebben een leuk spel (lees: dans) programma in elkaar gezet. Pieter Pouw wint de “Houten Plank Wisseltrofee”. Het nieuwe veld seizoen wordt gestart met een “Caribbean Night” met Limbo dansen, banaan tillen en Salsa dansen. Klaarblijkelijk hebben de Rodianen de smaak te pakken van het dansen (red.)  De Play Back show werd al even genoemd. In de jury dit jaar Lida Bont, Erik de Boer en Bert Steenbergen, presentatie de alom bekende Mark Jan Fray.  Mirella de Bruin wint als Shakira met “When ever, Where ever”. De originaliteitsprijs gaat naar Annigje, Karina, Rachel en Susan als Moulin Rouge met Lady Marmelade (of was het andersom? Red.). De filmavond wordt ook weer georganiseerd voor rond de 40 deelnemers. Roda heeft ook meegedaan aan de Westzaanse familiedag georganiseerd door de Westzaanse Gemeenschap met een foto expositie in haar clubgebouw.

Opleidingen.

We startten de competitie in het seizoen 2002/2003 met 100 jeugdleden. De jeugdcommissie wil groeien naar 115 leden in het nieuwe seizoen. Daar is extra kader voor nodig, de volgende leden slagen voor de opleiding Twee Vaks korfbal: Karina Visser, Mariska May, Rachel den Os, Adse de Graaf, Alexander Jongerius, Bernlef Knossen en Mike Juffermans. Ook in nieuwe jeugdscheidsrechters wordt geïnvesteerd. De volgende jeugdleden slagen als jeugd wedstrijd leider: Geert kelder, Dennis Kok, Wouter May, Pieter Pouw en Sander Tuyn.

Diverse andere zaken

De Buffels beginnen in het nieuwe jaar weer uitgebreide wedstrijdverslagen te maken van Roda 1. Tijdens een van de uitwedstrijden tegen het Rotterdamse RKC komen zij Henk Klomp tegen de zoon van de 95 jarige Pieter Klomp, een oud voorzitter van Roda uit de vorige eeuw en in 2001 een gulle donateur voor Roda. Klomp sr. is gezien zijn leeftijd niet bij de wedstrijd, maar krijgt later het verslag van Klomp jr. die Roda met 11-19 van RKC ziet winnen.

Ook het sponsorcontact net de Rabobank wordt weer verlengd. In aansluiting op de opkomende digitale wereld komt er op de sportkleding www. Rabobank Westzaan te staan.

Het contract met de trainer van Roda 2 Ruud de Munck wordt niet verlengd, voor hem in de plaats komt de trainer van onze A1 Erik de Boer.

De lokale politiek is in de ban van de komende gemeenteraad verkiezingen. CDA lijst trekker mw. P. Kroesen- van Gelderen haalt de krantenkoppen met de uitspraak: “Sportclubs moeten in de wijken blijven”. Dat klinkt de Roda bestuurders als muziek in de oren nu zij bezig zijn met de vernieuwbouwplannen, terwijl de vereniging maar een eenjarig huurcontact bezit! Wethouder Sanders zal ongetwijfeld “not amused” zijn geweest door deze uitspraak van de CDA lijsttrekker. De lijsttrekkers komen ook met een verkiezingsbus in Westzaan. Zij krijgen van Roda gebak als ze in de Torenstraat staan, waarbij Roda nog graag even haar belang voor de Westzaanse gemeenschap benadrukt.

Luzan Veenendaal ontwerpt een nieuw logo voor Roda.

Roda’s voorzitter ventileert in zijn wekelijkse column enige frustratie over de rondvraag tijdens de algemene ledenvergaderingen. Dat dreigt een vergadering binnen de vergadering te worden. Hij wil het aantal vragen beperken tot 2 per lid in de toekomst. Overigens is de exploitatie positief in 2001/2002 met 1730 euro, ondanks tegenvallende kantineopbrengsten maar de sponsor en advertentie opbrengsten vallen mee en ook hoefde er minder geld naar de commissies omdat die nog goed bij kas zaten. De familie Kelder met Piet, Henny, Vera, Geert, Siebe en Cock wordt clubfamilie van het jaar. Dat is meer dan verdiend (red.), als je ziet wat ze allemaal doen: velden uitleggen, schoonmaken, barvrijwilliger, onderhoudscommissie, kampeercommissie, coachen, trainen, fluiten, sproeien van het veld, wekelijkse rijdiensten bij de jeugdploegen.

De klaverjas  competitie wordt (weer)gewonnen door Lida Pot, als tweede en derde eindigen Cees Booij en Manus de Gunst.

Nieuwe bordsponsors: Kraanverhuurbedrijf Eerenberg, Uitzendburo Optimum, Mandjes Installatie Techniek en de KZ Adviesgroep.

Maartje Kat die heel lang het jeugdnieuws voor haar rekening heeft genomen stopt en wordt opgevolgd door Mariska May.

De vereniging gaat een nieuw kopieer apparaat leasen.

Het Overleg Korfbalverenigingen Zaanstreek Waterland (OKZW) is van plan ook de lagere teams van neutrale leiding te voorzien. OKZW voorzitter Cor de Jager is bereid als coördinator c.q. toewijzer op te treden.

Nieuwe leden.

De vereniging wil in 2002/2003 groeien naar een jeugdafdeling met 115 leden. Met het school korfbal wordt daar een goede aanzet toegedaan.  Wij komen de volgende namen tegen: Kjeld Volkers, Bryan Reed, Irene Reklitis, Jan Abbing, Jorn David van den Broek, Martijn Sman, Dennis van den Bergh, Wies Havik, Bibi van Wilgenburg, Froukje Kat, Elke Fleumer, Rebecca Hilbers, Ezra Harrems, Kees Havik, Carlo Rodriguez en Anne Harrewijnen.

Dat was het jaar 2002 in ruim 2200 woorden.

Redactie Roda nieuwsflitsen