2003: Start (ver)nieuwbouw clubgebouw, trainerswissel selectie, veel jeugdkampioenen en we bestaan 85 jaar!

In januari kondigen André van Eijk en Erik de Boer hun vertrek aan het het eind van het seizoen aan. André promoveerde met Roda 1 in de zaal van de derde naar de tweede klas en op het veld van de tweede naar de eerste klas. Erik de Boer was het eerste jaar trainer van de junioren van Roda en werd  2 maal kampioen met promotie naar De Overgangsklasse. In zijn tweede jaar trainde hij Roda 2 en promoveerde het team naar de reserve tweede klas. Als opvolgers worden aangetrokken Terence Schoolmeester die trainer was geweest van onder meer de selecties van ZKC en ZKV. Voor het tweede team wordt Dick de Jong aangetrokken afkomstig van AW/DTV 2. Een dag voor de start van de eerste training blijkt hij toch volkomen onverwachts af te haken. Voor de junioren ook een externe trainer: Erik Vreeken die onder meer Kieviten en Zaandam Zuid had getraind.

Fondsen werving

Ondertussen draait de fondsen werving voor de nieuwbouw op volle toeren, naast het bedrijfsleven ontvangt Roda ook aanzienlijke bijdragen van regionale en landelijke stichtingen. Maar ook de leden zelf zijn actief. We hebben een paalschiet-sponsor toernooi wat meer dan 5000,- oplevert, met name Jaap Poppes was heel actief met 130 sponsors. Hij alleen al schoot 3000,- euro bij elkaar. Op Koninginnedag het Rad van Fortuin dat ruim 800,- opleverde, de loterij van de Westzaanse Gemeenschap 700 euro, een T-shirt actie met Roda 85 jaar georganiseerd door Joris Theewis (opbrengst 1000,- euro) en een rommelmarkt in juni, opbrengst 1350,-. Die rommelmarkt was echt zwoegen alle kleedkamers vol met spullen en na afloop heb je nog de helft over. Gelukkig kon een deel naar Lambert Melisz die ook nog een rommelmarkt ging organiseren. Nog een andere activiteit waar veel belangstelling voor was:  een “foto shoot” op 1 april met gedeeltelijk ontblote Roda dames voor een uit te brengen kalender voor de verbouwing.  De gemeente Zaanstad ziet mogelijkheden voor een kunstijsbaan, het stond ook als ambitie in het plan over de campussen van wethouder Sanders: En dan nu de sport…!. Er is maar liefst 17 miljoen beschikbaar. Het bestuur van Roda rekende uit dat dat 65 kunstgrasvelden zouden zijn! Uiteindelijk ging de kunstijsbaan naar Hoorn die een beter lobby circuit bij de provincie leek te hebben. Jammer voor de schaatsliefhebbers onder de Rodianen, maar gelukkig voor de overige sporten, want alle schaatsbanen in Nederland schijnen met (fors)verlies te draaien. Anders was de titel van het sportplan van wethouder Sanders en de gemeente Zaanstad verandert in: Na de schaatsbaan geen geld meer voor de sport! Met de verkiezingen in zicht is er nooit meer iets van de campus plannen gehoord!

85 jarig jubileum

Het 85 jubileum werd gevierd met een reünie met foto’s uit de oude doos van de digitale beeld bank met dank aan Jan Vlottes, Jaap Vloon en Gert Jan Molenaar. Dat viel bij de oudere leden zeer in de smaak. Meer dan 10 leden werden in de bloemen gezet vanwege hun langdurige lidmaatschappen. Jaap de Boer en Aat Schoen, beiden ereleden, spanden de kroon met hun 75 jarig lidmaatschap, zie foto.

Alle jubilarissen bij het 85 jarig jubileum.

Alle jubilarissen bij het 85 jarig jubileum.

’s Avonds feest met de band Duo Nightlife. De jeugdafdeling had een zwemmiddag in de Waterring die was afgehuurd. Ze konden duiklessen krijgen van Piet (en zoon) Eric de Groen. Lees meer….

Sportief

Op sportief vlak bij de jeugd successen, maar bij Roda 1 kregen we een teleurstelling te verwerken. Roda 1 degradeerde op het veld, met opgeheven hoofd, na een 18-17 nederlaag tegen KVA 1. We kwamen een punt tekort voor een beslissingswedstrijd tegen OZC. Misschien was de verjonging (noodgedwongen) te sterk doorgevoerd met 4 junioren omdat 4 spelers gestopt waren. Wel werd Joris Theewis Zaans topscorer met 75 treffers, Norman Vormer werd derde na Niels Doeves (ZKV). Wel stond de helft van Roda 1 in het Zaans junioren team, de andere helft was van ZKV, om het bij de opening van de Groen Geel hal op 25 oktober op te nemen tegen Groen Geel A1. De Zaanse junioren wonnen met 18-17 door een treffer van Bernlef in de laatste minuut. Maar behalve de degradatie van Roda 1 waren er vele sportieve successen te vieren. In de zaal werden senioren 4, de A1, de A3, de C2 en de F1 kampioen. Op het veld werden senioren 4, Roda A3 en Roda F1 ook weer kampioen en zij behaalden dus de ‘dubbel”. Het aantal jeugdleden stijgt naar 114. De C2 bestond uit: Niels, Yoets, Marscha, Kaya, Leo, Jeroen, Anna, Erik, Merel, Loes en Jasper (wissel). Nog meer namen, het kampioensteam van de F1 bestond uit: Ezra Harrems, Jordy Vromans, Martijn Sman, Dennis van den Bergh, Jorn-David Horstmanshof, Rebecca Hilbers, Froukje Kat, Elke Fleumer, Bibi van Wilgenburg, Trainers/coaches: Maarten en Annigje Kat. Ten slotte hebben wij nog de namen van de Fv2 gevonden: Kimberley, Selena, Joey, Gijs en Gerben. Trainer/coaches: Sandra en Lottie. Ook zij werden kampioen op het veld.

Evenementen

In de categorie evenementen werd het volgende georganiseerd. Een ouder-ouder toernooi, waarbij de derde helft het meest succesvol was, een vijfkamp met 47 deelnemers voor de jeugd met als winnaars:

  • 5/6 jarigen: Irini Reklitis en Dawy Harrems
  • 8/9 jarigen Froukje Kat en Nikos Reklitis
  • 10/11 jarigen Shanna Pettinga en Mitch Sluijs
  • 12/13 jarigen Tara Pettinga en Selmer Tanger, dat zijn echte vijfkampers want zij prolongeerden hun titel

Verder maakte Jitter nog veel indruk door zijn print capaciteiten, zo lezen we(red.)

Ook natuurlijk de playback show met in de jury Cor de Jager, Siet Poppes en Arno Heermans. De presentatie was weer in handen van Mark Jan Fray. En de belichting was natuurlijk weer van de mannen van toneelvereniging de Herleving: Gert Jan Molenaar en Jamie Bank. De Playback show werd gewonnen door Atomic Kitten waar Liselotte, Shanna en Roselinde achter schuil gingen. De originaliteitsprijs ging, eindelijk een keer ( ze vonden zelf dat ze deze al veel eerder hadden verdiend), naar Wander van der Loo, Pieter Pouw, Bert van Leeuwen en Age Knossen met een nummer van KISS, “I was made for loving you”. Ook weer een dart toernooi, ondanks hevige sneeuwval: The Revenge of  Darts. Bij de mannen ging de finale tussen Arjan van der Beek en Patrick Winter. Patrick bleek de sterkste. Bij de dames ging het tussen Yoets en Tara. Yoets, vorig jaar nog verliezend finaliste, won nu wel. Ook  bij het Schoolkorfbal steeds meer deelnemers 330 kinderen die 42 ploegen vormen. Dit jaar ging de Kroosduiker Noord er met de prijzen vandoor. Ook het PD de Jager toernooi kent een record deelname met 44 ploegen en 375 E en F korfballers. Atlantis E1 wint het toernooi. Ook een spelletjesmiddag voor leden en niet leden met o.a.: skippybal, bel run, helmenrace met water en spijkerbroeken hangen.

Eindstand klaverjassen: 1) Corrie Winter; 2) Co Smit; 3) Antje Zwerver

Vereniging en de vernieuwbouw

Op de algemene Ledenvergadering ga het bestuur in discussie met de leden naar aanleiding van het verenigingsonderzoek door het KNKV: IKSport. De onderwerpen die langs kwamen blijven actueel (red.):

  • Leden boeien en binden
  • Vrijwilligersbeleid en kaderopleiding
  • De ouders meer bij de vereniging betrekken
  • Functie en taakomschrijvingen van de commissies een keer goed vastleggen; en aanpassing Huishoudelijk Reglement
  • Goede begeleiding jeugdtrainers en coaches
  • Laat eens een groep mensen nadenken over de mogelijkheid van “topsport” bij Roda

Tijdens de ledenvergadering in oktober wordt Bianca Kelatow in het bestuur gekozen met de functie wedstrijdsecretaris. Age Knossen sr. wordt tot zijn verrassing clubman van het jaar vanwege zijn inzet voor de geldwervingscampagne en de nieuwbouw. Bij de ledenvergadering blijkt ook dat de fondsenwerving voor de verbouwing van het clubgebouw 77.500,- had opgebracht (inclusief subsidie gemeente). De  fondsenwerving loopt inmiddels via een aparte Stichting Vrienden van WKV Roda. Ook wordt er een Club van 100 opgericht. De Club van 100 en de Stichting Vrienden van WKV Roda fuseren later omdat ze hetzelfde doel nastreven. Het bestuur krijgt toestemming om bij de Rabobank een lening aan te gaan van 25.000,-. De bouw wordt begroot op 100.000,- euro. Alex Bouw uit Westzaan gaat de klus doen. Oud voorzitter Fred May wordt bouw coördinator. Op 22 februari 2002 worden de aanvragen voor de verschillende vergunningen ingediend. Op 17 juli 2003, na een aantal tussentijdse wijzigingen, wordt de bouwvergunning afgegeven.

Een deel van de bouwtekening met daarop het stempel van de afgegeven bouwvergunning.

Een deel van de bouwtekening met daarop het stempel van de afgegeven bouwvergunning.

Naast de bouwvergunning worden ook een Sloopvergunning inclusief verwijdering asbest, een  Milieu en Hinderwet vergunning, een nieuwe Café en Horeca vergunning aangevraagd. Bij elkaar ongeveer een halve meter papier. Op 25 oktober startten de sloopwerkzaamheden. Op 13 maart 2004 is alvast de officiële opening gepland.

Behalve verbouwing van de benedenverdieping staat er ook een groep enthousiaste dames op die de kantine van warme frisse tinten wil voorzien. Deze dames noemen zich de “Interieurcommissie” en bestaan uit: Mieke Hos, Luzan Veenendaal, Myrthe Smit en Ria Knossen. Samen met een groot aantal vrijwilligers slagen zij er in de zomermaanden in de kantine flink op te knappen. Ook komen er nieuwe gordijnen en een nieuwe proefvloer van Forbo (via Jaap Poppes). De Oud Papier Commissie schenkt tijdens de ledenvergadering 1000,- euro voor dit spontane initiatief.

We verwelkomen in 2003 de volgende nieuwe leden: Debby Ekkerman, Gerben Molenaar, Lisanne de Bruin, Joey Eyman, Duncan den Elzen, Selena Doorn, Soraya IJdel, Kimberly Gerssen, Sam Hendriks, Jari Kemna, Iris van der Eng, Hans Duisdecker, Natascha Meijssen, Gerco Langelaan en Mieke Leguijt (terug van weggeweest)

In het kader van nieuw kader doen er maar liefst 14 Rodianen mee aan de Basis Opleiding Korfbal (BOK) cursus. Dat waren: Charlotte, Alexander, Sandra, Lottie, Vera, Maarten, Mieke, Melinda, Jelmer, Pieter Visser, Mark, Siebe, Arjan en Tim de Beer. De cursus werd gegeven door Rob Molanus, die Roda de complimenten gaf voor zoveel BOK cursisten.

In de zomer wordt een nieuwe toplaag op het gravelveld, waar erg veel klachten over waren, aangebracht. Kosten 5000,- euro. De gemeente heeft nog een potje. De renovatie is niet op tijd klaar zodat de selectie voor de voorbereiding van het seizoen naar de velden van Kieviten en Hoger op moet uitwijken.

Maandblad De Wessaner van december 2003. Op de voorpagina de aankondiging dat Roda de Geertje Visser Schoen prijs heeft gewonnen. Die prijs krijg je als je Westzaan in het afgelopen jaar vaak positief in het nieuws hebt gebracht

Maandblad De Wessaner van december 2003. Op de voorpagina de aankondiging dat Roda de Geertje Visser Schoen prijs heeft gewonnen. Die prijs krijg je als je Westzaan in het afgelopen jaar vaak positief in het nieuws hebt gebracht.

De acties van Roda zijn ook buiten de club opgevallen, want aan het eind van het jaar ontvangen de Geldwervings- en de Bouwcommissie van de Westzaanse Gemeenschap de Geertje Visser Schoenprijs als meest verdienstelijke Wessaners, uit te reiken bij de Nieuwjaarsreceptie.

Redactie Roda Nieuwsflitsen