2004: het jaar van het gereedkomen vernieuwbouw clubgebouw en opening met onder meer AZ trainer Co Adriaanse

Op 13 maart 2004 was het eindelijk zover de heropening van het Roda clubgebouw. Na een verbouwing van 4 maanden door het bedrijf Alex (met collega Bert) Bouw voor een bedrag van rond de 100.000,- euro. Onder toeziend oog van bouwcoördinator en soms ook uitvoerder Fred May, met als reserve Rob den Os en talloze vrijwilligers, we moesten ook nog heel veel met zelfwerkzaamheid doen, was het zover. Wat was er in die 4 maanden gedaan.

Fred May bouwcoördinator met op de achtergrond het vernieuwde clubgebouw

Fred May bouwcoördinator met op de achtergrond het vernieuwde clubgebouw

De hele beneden verdieping was gestript, we gingen van 2 naar 4 nieuw betegelde kleedkamers met douches, een aparte scheidsrechter ruimte met douche, nieuwe toiletten, een aparte fust berging, een aparte meterkast, nieuwe bedrading en verlichting, nieuwe plafonds, een uitbreiding met enkele tientallen m2. De vele sponsors werden verevigd met een aluminium bord in de gang bij de kleedkamers

Dan de opening zelf. Via een sponsorrelatie waren wij in contact gekomen met AZ trainer Co Adriaanse. Adriaanse had in het verleden landskampioen PKC al een keer getraind en wilde dat kunstje bij ons nog wel een keer herhalen. Roda 1, Roda A1 en de jeugdtrainers waren zijn slachtoffers. Voor de training begon, greep Co eerst de microfoon in de kantine, hij zou 11/2 uur trainen en hij had er echt zin in. Hij wilde beginnen met de vetpercentages bij de Roda dames te meten.

Co Adriaanse, trainer/coach AZ, start de training van Roda 1 , Roda A1 en de jeugdtrainers.

Co Adriaanse, trainer/coach AZ, start de training van Roda 1 , Roda A1 en de jeugdtrainers.

Dit vergrootte de nervositeit bij onze speelsters nog meer, ook de heren konden aan de bak want hij kondigde shuttle run en Cooper tests aan. Uiteindelijk viel het allemaal mee, maar hij  verzorgde wel een heel gevarieerde training. De pers en het publiek, o.a. veel leden van zijn oude club Zilvermeeuwen, waren in grote getale op het evenement afgekomen. Maar Co werkte zijn training onverstoorbaar af ook al zaten de camera’s bijna op zijn neus. De Telegraaf was er, RTV Noord Holland, het Noordhollands Dagblad, de Zaankanter, de Wessaner en het toen nog bestaande Nederlands Korbalblad van het KNKV. “Adriaanse even korfbaltrainer” kopte de Telegraaf de maandag daarop in de sportbijlage.

De sportbijlage van De Telegraaf de maandag daarop.

De sportbijlage van De Telegraaf de maandag daarop.

 

Na de training begon om 16.30 uur de receptie vooraf gegaan  door de officiële opening door wethouder sport Cees Loggen.

Het artikel uit het Nederlands Korfbalblad met de openingshandeling van wethouder Cees Loggen van Zaanstad.

Het artikel uit het Nederlands Korfbalblad met de openingshandeling van wethouder Cees Loggen van Zaanstad.

Het was een drukte van belang met vele felicitaties van Westzaanse verenigingen en korfbal verenigingen uit de regio. Verschillende vertegenwoordigers van bedrijven zegden nieuwe reclameborden toe, o.a. KB Info Solutions, Motaal Aluminium en Dekamarkt. Na de receptie was er ’s avonds een groot feest met de band Duo Nightlife. Oh ja, voordat het nieuwe jaar begon kregen we op 5 januari eerst nog de Geertje Visser Schoen Fonds prijs van de Westzaans Gemeenschap als meest verdienstelijke Westzaners in het jaar daarvoor.

Wat gebeurde er nog meer in 2004. Terence schoolmeester verlengt zijn contract als trainer/coach van Roda 1. Erik Vreeken stopt in het begin van het jaar als trainer/coach van de A1. Wibo Valkenburg van KZ zal hem het komende seizoen gaan opvolgen. Rob van Nifterick van Sporting West wordt het nieuwe seizoen de trainer/coach van Roda 2. Sportief niet al teveel hoogtepunten, behalve bij de jeugd, in dat jaar. Zowel op het veld als in de zaal moeten de Roda 1 spelers er voor strijden uit de degradatiezone te blijven. Dat lukt beide keren. Bijna iedere week worden de Roda jeugdspelers opgetrommeld om Roda 1 naar de overwinning te schreeuwen. Vaak volle tribunes in de oude maar gezellige Sprong. Als de spelers niet voor vuurwerk zorgen doet trainer/coach Terence Schoolmeester het wel. In de beslissende derby in de zaal won Roda 1 in een bloedstollend duel met 18-17 van Ados 1 (bij de rust stond Roda 1 nog met 8-13 achter). Terence Schoolmeester kreeg al na 8 minuten een rode kaart, maar kon toen vanaf de Sprong tribune zijn team coachen. Overigens nam de nieuwe team begeleider Milco Dubbeld de coaching in de zaal over. Op het eind van het seizoen ondergaat Roda nog een aderlating: sterkhouder Joris Theewis vertrekt op 27 jarige leeftijd naar ZKV. Een Joris in vorm was zowel op het veld als in de zaal goed voor 150 treffers. Er wordt een speciale editie van het clubblad aan hem gewijd. Ook Rachel den Os vertrekt, zij gaat  haar voormalige coach achterna naar KZ A1. Kortom uitdagingen genoeg voor de technische leiding van Roda, om het al jonge team, het seizoen 2004/2005 in de tweede klasse te houden. Op het veld is de start nog wat stroef, maar in de zaal gaat het crescendo. Eind 2004 staat Roda 1 boven aan en mag zich Kerstkampioen noemen. Bij de eerste wedstrijd in de zaal meteen tegen titel favoriet en veld eerste klasser Phoenix. De Zoetermeerders kregen geen voet aan de grond. Eindstand 19-12 voor Roda.

De openingswedstrijd van het zaalseizoen 2014/2015. Titelfavoriet Phoenix werd door de Roda dames weg geschoten (19-12).

De openingswedstrijd van het zaalseizoen 2014/2015. Titelfavoriet Phoenix werd door de Roda dames weg geschoten (19-12).

Op de site van Phoenix staat de volgende dag: ‘Ook werpt de vraag zich op of we van Roda Westzaan in complete samenstelling hadden kunnen winnen. Mijn god wat beschikte die ploeg over 4 zuiver schietende dames”. Wij weten het antwoord wel (red.) die dames waren: Anouk (3), Annigje (3), Mariska (2), Natascha (2)! De Rodianen voelen echter als Kerstkampioen de hete adem van OKV in de nek met coach Erwin Horak. Overigens werden in die jaren talloze duels met OKV uitgevochten.

Bij de jeugd wel 4 kampioenen de C1,de D1en de F1 en de Fv1 bestaande uit de volgende spelers. C1: Leo, Shanna, Roselinde, Thom, Mitch, Rowanna, Michael en Liselotte. Fv1: Kimberley, Gerben, Gijs, Joey en Selena. De F1 had de volgende spelers: Babette, Debby, Irini, Wies, Dawy, Jan, Jan-Dirk, Kees en Kjeld, trainers Maarten en Vera. En tenslotte zaten de volgende spelers in de D1: Stacey, David, Jordy, Bibi, Jannus, Cathy, Froukje, Dennis, Rebecca, Ezra. Trainer/coach: Maarten. De C1 en de D1 gaan in het zaalseizoen eerste klas spelen. Overigens degradeerde Roda 2 op het veld naar de reserve derde klas. Met deze kampioenschappen zette Roda weer een stap in de realisatie van het Middellange Termijn Plan (MTP) 2005-2010. In dat MTP stond verder nog dat de vereniging moest groeien naar 275 leden in 2010, er moest kunstgras komen, het kaderprobleem (scheidsrechters en jeugdtrainers)  moest getackeld worden en commissies op peil en veel meer publiciteit voor de club. Nu in 2015 kunnen we zien dat het meeste is gerealiseerd alleen die 275 leden hebben we tot op heden nooit gehaald en ook het kaderprobleem lijkt wel van alle tijden (red.).   

Evenementen.

In de categorie evenementen komen we het nodige tegen dat ook in de jaren daarvoor georganiseerd werd. Er was weer een Dart avond voor C teams en overige junioren/senioren. Bij de C aspiranten ging de finale tussen Mitch Sluijs en Leo Bloemberg. Leo blijkt het beste te gooien. Bij de junioren/senioren de finale tussen Patrick Winter en Bert van Leeuwen. Bert wint deze keer. Verder gingen we weer met 49 man/vrouw naar de finale in Ahoy.

De Playbackshow werd gewonnen door Lisanne de Bruin met K3. De originaliteitsprijs ging naar Mieke en Mariska met “Have a break”. In de jury zaten ditmaal: Jan Bakker, Annie Heermans en Gerrit Groot. Belichting Gert Jan Molenaar en Jamie Bank. Presentatie: Mark Jan Fray.

Op de algemene ledenvergadering wordt Gerrit Jan Kat benoemd tot lid van verdienste door zijn activiteiten als scheidsrechter, trainer/coach van vele jeugdteams, organisatie kampeer weekenden, organiseren bezoek Ahoy finales, 2 maal in het Roda bestuur en 2 maal voorzitter van de Jeugdcommissie. Gerrit Jan Kat treedt uit bestuur en JC, hij zal t.z.t opgevolgd worden door Paul van den Bergh, die zichzelf introduceert in een uitgebreid interview in het clubblad. Paul heeft bij zijn vorige vereniging Fortuna uit Delft zelfs in het Nederlands  junioren team gespeeld. Ook Marjo Scheffer komt weer in het bestuur als wedstrijdsecretaris ter opvolging van Bianca Kelatow. Fred May wordt benoemd tot clubman van het jaar gezien zijn vele werk voor de verbouwing.

Het PD de Jager toernooi gaat niet door vanwege te weinig aanmeldingen. Het Schoolkorfbaltoernooi gaat natuurlijk wel door en wordt in groep 5/6 gewonnen door De Joekels die, nadat de finale in 2-2 eindigde, de strafworpen serie beter namen dan de Duikertjes. Bij groep 7/8 verslaat Mars in de finale Neptunes De nieuwe jeugdvoorzitter Paul van den Bergh legt contacten met de Assendelftse scholen om ze enthousiast te maken voor het Roda schoolkorfbal toernooi.

Verder gaan 39 kinderen naar het kampeer weekend in Wierden. De junioren en jonge senioren gaan naar Knegsel.

Aan de Clubkampioenschappen bij de jeugd doen 43 deelnemers mee. Veel bekende namen die in de prijzen vallen.

6/7 jaar: Lisanne de Bruin en Hidde Pettinga

8/9 jaar: Elserieke Haarhuis en Jordy Vromans en Dennis van den Bergh (beide gelijk aantal punten).

10/11 jaar: Shanna Pettinga en Mitch Sluijs

14/15 jaar: Tara Pettinga en Selmer Tanger. Dit zijn echte “vijfkampers” want zij winnen al voor de derde keer!

Ook was er een ouder-ouder toernooi met slechts 3 teams. Een heel ander verhaal is de spelletjes middag op 2 oktober, maar liefst 100 kinderen doen er aan mee zowel leden als niet leden tussen de 6 en 10 jaar. Na de start begint het hard te regenen en moet het feest binnen al improviserend worden voortgezet met een disco en danswedstrijd. Gelukkig had de Oud Papier commissie net een nieuwe licht en geluidinstallatie aan het JAC gegeven.

Ook organiseerde het JAC na 2 jaar weer een Party Night met 8o deelnemers. De houten plank ging bij de danswedstrijd naar Mark Sluijs. Bij de uitreiking was Mark echter al door de nooduitgang vertrokken.

Mike Juffermans, zeer actief binnen de vereniging, slaagt voor het diploma Sociale Hygiëne (Horeca).

Ook komt er een naambord op het clubgebouw met NEON verlichting gesponsord door de club van 100.

Veel gedoe over het nieuwe subsidiebeleid van de gemeente, door het niet meetellen van de niet spelende leden dreigt Roda een belangrijk deel van de jaarlijkse subsidie kwijt te raken. Er gaat een uitgebreid verhaal naar de gemeente met het middellange termijnplan 2005-2010 en een schriftelijke adhesie betuiging van de Kroosduiker over het belang van Roda voor Westzaan.

Roda staat in de top 10 van de nieuw geïntroduceerde scheidsrechter ontvangst.

 

Nieuwe leden.

In 2004 zijn lid geworden: Hidde Pettinga, Iris Oosterhoorn, Naomi Beekhof, Danique Rodriguez, Anna Abbing, Rick ter Linden, Leanne Molenaar, Daphne Meijssen, Stephanie Gerssen, Anne Neuman, Dennie Pelgrim, Amber van der Horst, José Ekkerman, Martha Reklitis en Martijn Klaver.

Overig.

In het overleg van Zaanse en Waterlandse Korfbalverenigingen (OKZW) is langdurig gesproken over het ronselen van (jeugd)leden. Cor de Jager verdiept zich jaarlijks in de ledencijfers van de OKZW verenigingen. De 12 korfbalverenigingen hebben in 2004 in totaal 3487 leden. (Red.: nu per 1 november 2015 zijn dat er 3031 leden, een afname van 13%. Alleen KZ en ZKV groeien sinds 2004 met 9%. De vereniging Waterland is zelfs opgehouden te bestaan. Zaandam –Zuid, OKV, Groen Geel, Purmer en WWSV hebben het grootste ledenverlies geleden. Roda, ZKC en Furore (kieviten en Hoger Op) zijn nagenoeg even groot gebleven).

De talentvolle Roda A1 selectie met helemaal links trainer/coach Wibo Valkenburg en helemaal rechts jeugdvoorzitter Paul van den Bergh en Germieco directeur Henk Bakker

De talentvolle Roda A1 selectie met helemaal links trainer/coach Wibo Valkenburg en helemaal rechts jeugdvoorzitter Paul van den Bergh en Germieco directeur Henk Bakker

 

Het sponsor contract met Germieco wordt met 3 jaar verlengd en de A1 wordt weer in een nieuwe outfit gestoken. Voor het eerst gaat de Jeugdcommissie met selectiewedstrijden werken om te komen tot de samenstelling van de A1, B1 en C1. Dit geeft de nodige onrust binnen de vereniging, zo vinden de ouders de criteria niet duidelijk waarop geselecteerd wordt en zijn er te weinig alternatieven voor spelers die uit de boot vallen. Luzan ontwerpt een nieuwe Roda vlag en ook ontwerpt ze nieuwe voorbladen van het clubblad in dezelfde stijl als de bewegwijzering in het nieuwe clubgebouw. In het kader van de drank en horeca wetgeving zijn er door het bestuur nieuwe gedragsregels opgehangen in het clubgebouw.

De nieuwe gebruiksvergunning van de brandweer kostte maar liefst 695,97! Het bestuur is boos en schrijft een brief op poten naar de Brandweer zijn ze soms een ‘profit centre’ geworden??

Dit was het overzicht van 2004 in bijna 2000 woorden.

Redactie Roda Nieuwsflitsen