2006: sportief een moeilijk jaar door veel blessures; maar gemeente gaat wel een kustgrasveld aanleggen

Aan het begin van het jaar verlengt trainer/coach Robert Luttik zijn contract voor het volgende seizoen. Wibo Valkenburg stopt aan het eind van het seizoen als trainer/coach van Roda 2. Wibo heeft in de zaal met de A1 promotie net gemist, maar op het veld werd hij overtuigend kampioen en promoveerde hij naar de eerste klas. Erwin Horak (ZKV), een zeer bekende naam in de korfbalwereld, wordt via bemiddeling van Robert Luttik, de trainer van Roda 2 en 3 (eenmaal in de week). De andere training wordt door Arno Heermans verzorgd, die tevens de coaching van Roda 2 gaat verzorgen. Roda wordt in de eerste helft van 2006 geteisterd door een golf van blessures. Hier volgt een opsomming van spelers, die soms gedurende lange tijd, uitgeschakeld waren: Pieter Pauw, Natascha Meijsen, Bert van Leeuwen, Onno Hos, Joke de Beer, Liselotte Pauw, Inez Molenaar, Ellen Vlottes, Pieter Visser en ons niet spelend lid Jaap Schellinger die met hart problemen naar het ziekenhuis moest. Deze golf van blessures had de nodige invloed op de sportieve prestaties.

Het Noordhollands Dagblad. Ondanks het feit dat Roda 13 punten had moest met Fiks en Danaïden uitgemaakt worden wie naast Apollo nog meer zou degraderen.

Het Noordhollands Dagblad. Ondanks het feit dat Roda 13 punten had moest met Fiks en Danaïden uitgemaakt worden wie naast Apollo nog meer zou degraderen.

Roda 1 moest in de zaal Play-outs spelen tegen Fiks en de Danaïden, alle 3 teams hadden 13 punten uit 14 wedstrijden, om te bepalen wie degradant Apollo zou vergezellen naar de derde klasse. Roda 1 speelde sterk in de play-outs eerst werd Fiks aan de kant gezet in de Sprong met 13-8 en in Leiden werd Danaïden met 12-15 verslagen. Het Roda dweil orkest met instrumenten van de toen nog bestaande drumband De Reef zorgde als negende man voor extra aanmoedigingen.

Einduitslag topscorers klassement zaalcompetitie met Adse de Graaf op een mooie derde plaats.

Einduitslag topscorers klassement zaalcompetitie met Adse de Graaf op een mooie derde plaats.

Adse de Graaf wordt, ondanks het degradatie korfbal, toch nog derde in het Zaanse Korfbalschutters klassement met 53 treffers. Bij de senioren moest voor de start van de tweede helft veldcompetitie het derde zelfs terug getrokken worden omdat de wedstijdsecretaris de teams niet langer rond kon krijgen. In de afsluitende wedstrijd van het veldseizoen stond de kraker Roda 1- ZKC 1 op het menu. Dit was broedermoord op klaarlichte dag. Roda stond aan het begin van het duel op 9 punten, onze Zaandamse buren op 7. ZKC moest dus winnen om nog een beslissingswedstrijd af te dwingen. Roda won het duel gemakkelijker dan gedacht door een veel grotere beleving buiten, maar vooral ook binnen het veld. De eindstand was 13-6 na een ruststand van 5-2. Het Noordhollands Dagblad kopte: Het doek voor ZKC is gevallen.

Het degradatieduel tussen Roda 1 en ZKC 1. Roda had aan een gelijk spel voldoende in deze laatste competitiewedstrijd, maar won uiteindelijk eenvoudig met 13-7.

Het degradatieduel tussen Roda 1 en ZKC 1. Roda had aan een gelijk spel voldoende in deze laatste competitiewedstrijd, maar won uiteindelijk eenvoudig met 13-7.

Trainer/coach Rob Molanus van ZKC was zwaar teleurgesteld in zijn team. Het Amsterdamse Swift degradeerde ook. Na de wedstrijd, waarbij Roda zich handhaaft in de tweede klas, wordt de nieuwe materiaalberging in gebruik genomen. Een houten berging in natuurlijke kleuren met veranda/overkapping van pakweg 40 m2. De materiaalberging wordt op 20 mei officieel geopend door Hans de Borst, directeur van Febo, die samen met de Stichting Vrienden van WKV Roda/Club van 100 voor de financiering van het geheel heeft gezorgd. Het bestuur van deze Stichting had zich heel boos gemaakt over de leges die de gemeente in rekening bracht van 550,- euro, 10% van de stichtingskosten.  Van dit bedrag was 2 x 100 ,- euro het gevolg van het agenderen in de Welstandscommissie, waarbij deze wijze commissie bepaalde dat de materiaalberging geen mooie natuurlijke houtkleur mocht hebben. Het bestuur van de Stichting Vrienden stelt verongelijkt vast dat ze na de eerste vergadering al akkoord waren met de kleur groen. Waarom 2 keer vergaderen over iets wat de eerste keer al geaccepteerd is? De gemeente stort 100 euro terug. De officiële opening van de materiaalberging verloopt niet helemaal vlekkeloos omdat Mike Juffermans aan het verkeerde koord trekt, voordat Hans de Borst de opening zal verrichten. Het mag de pret niet drukken. Bij de opening wordt ook geroemd het vele werk dat Rob den Os, Fred May en Rene Bloemberg verzet hebben voor de afbouw van het binnen gedeelte. Van de Oud papiercommissie ontving Roda 5 terrastafels en 20 stoelen. En ook erelid Jan Schoen schonk een bedrag aan de Stichting Vrienden van WKV Roda en schonk de vereniging een aantal nieuwe kunststofkorven en palen. Dirk Havik en zoon Jitter halen een weekendje door om de oude korfbalpalen te voorzien van metalen opzetstukken zodat deze ook gebruikt kunnen worden voor de nieuwe korven. Na de opening van de materiaalberging werd afscheid genomen van Anouk Smit en Bert van Leeuwen jarenlang de sterkhouders van Roda 1. Daarna tijd voor de afsluitende seizoen BBQ voor maar liefst 140 deelnemers. En zoals vaker bij afsluitende seizoen BBQ’s  hielden we het nu ook niet droog, als je niet oplette had je meer regenwater dan saté in je bord. Maar we konden de nieuwe materiaalberging meteen een onverwachte bestemming geven van: kookstudio. Bij de afsluiting van de veld competitie werd Roda 4 kampioen met als spelers Inez, Ingrid, Gerco, Bart, Marjo, Ellen, Arjan en Paul. Na een spannende wedstrijd tegen Thor 2 had Roda 4 aan het gelijke spel van 11-11 voldoende. Bij de jeugd in de zaal slechts een kampioen de Ev1 met o.a. Rick, Anne en Iris. Op het veld wel kampioenen in het voorjaar bij de jeugd: C2, D2 en de E1. Van de E1 hebben we de spelersnamen: Sam, Gerben, Lisanne, Wies, Iris, Naomi, Jari, Hidde, Kjeld, Soraya. De D1 wordt kampioen eerste helft veld met een 5-4 overwinning op Blauw Wit. Doelpuntenmakers: Hidde, Debbie en Kees. Trainer/coach Paul van den Bergh.

Maar in 2006 moesten wij helaas ook weer afscheid nemen van enkele clubiconen. Wiebe Hartman, erelid, kwam na een langdurige ziekte op 77 jarige leeftijd te overlijden. Hij was speler van het sterrenteam dat in 1954 promotie wist af te dwingen naar de toenmalige Korfbal League. Wiebe Hartman heeft daarnaast bestuurlijk een grote rol gespeeld, hij was maar liefst 15 jaar voorzitter van 1963 tot 1978.  Een andere icoon die kwam te overlijden was Aat Schoen, eveneens erelid, 78 jaar lid van Roda, waarvan maar liefst 30 jaar als penningmeester! Ook Jan Heermans kwam te overlijden een van onze trouwste supporters.

In het najaar werden de Zaanse korfbalverenigingen uitgenodigd bij wethouder sport Ronald Ootjes. In het nieuwe college programma van Zaanstad was in april al aangekondigd  dat er 6 korfbalvelden door kunstgras zouden worden vervangen. Verder stonden in het College programma nog een aantal zaken die ons als muziek in de oren klonken:

  • Citaat; ‘Sport is enorm belangrijk om de bindende en integrerende functie’
  • Verder: “We streven er naar de sportvoorzieningen zoveel mogelijk op fietsafstand te hebben….”. Er bestaan sterke aanwijzingen dat dat er speciaal voor de Roda selectie trainers is ingezet…! (red.)
  • En: “Vooral in de wijken en de voormalige kernen is sport een belangrijk bindingsmiddel…enz.”

Wij hadden daar als Roda ook al jarenlang voor gelobbyd. Uit een oogpunt van Arbo (stof), risico van blessures (glij partijen bij regen), de snelle afkeuring bij regenval was het ook bij de politiek doorgedrongen dat we van de gravel velden af moesten. In het najaar hoorden we de verdeling over de verenigingen. ZKV en ZKC kregen ieder 2, Roda en Zaandam –Zuid ieder een veld. Alles was volgens de wethouder nog onder voorbehoud van goedkeuring van de gemeenteraad in november. Het Roda bestuur vond  zich met 1 veld onderbedeeld en zag allerlei problemen opdoemen vooral op de zaterdag bij veel jeugdwedstrijden. Moet je dan zaterdagmorgen al om 7.00 uur beginnen met de eerste wedstrijd? Verder, als we 1 veld krijgen wat doen we dan met de strook gravel van pakweg 50 bij 100 meter die overblijft?

In 2006 ook weer diverse activiteiten voor de jeugd; een Dart toernooi met maar liefst 52 deelnemers. De prijzen gingen naar Dawy Harrems, Rob Bruin en Michael.

De Playbackshow waarbij de jury leden door presentator Mark Jan Fray weer in dichtvorm werden geïntroduceerd bij het publiek, Koert Klerk, Robert Luttik en Myrthe Smit. Topstars, niet vermeld staat wie hier achter schuil gaan,  winnen met het nummer Jong. De kampeerweekenden gingen dit jaar naar Antwerpen en Knegsel. In Antwerpen wonnen de junioren de eerste prijs, maar de senioren begrepen niets van het fluiten van de Belgische scheidsrechters. In Knegsel winnen de B1 en C1 een eerste prijs en de D1 wordt tweede

Ook een disco, met “hak acts’, met als Dj’s Pieter Visser en Jelmer Knossen. En op het eind van het jaar nogmaals een succesvolle “Black en White” disco georganiseerd door het JAC.

Het Roda Schoolkorfbal toernooi voorjaar 2006, nog op gravel gespeeld.

Het Roda Schoolkorfbal toernooi voorjaar 2006, nog op gravel gespeeld.

Het Schoolkorfbal toernooi met maar liefst 53 teams, waarbij duidelijk de activiteiten van. Roda in Saendelft zichtbaar worden o.l.v. jeugdvoorzitter Paul van den Bergh. Winnaars bij groep 5/6 werd “Rottumeroog” en bij groep 7/8 “Papua Nieuw Guinea. Niet duidelijk blijkt uit de clubbladen van welke school deze teams afkomstig waren. Ook werd er in 2006 een ledenwervingscommissie in het leven geroepen met als deelnemers Paul van den Bergh, Pieter Pauw en Mark Sluijs. Om de groeiambities van Roda vorm te geven: 250 leden in 2008! Ook sportiviteit  kreeg maatschappelijk steeds meer aandacht met het project “Kanjers in de Sport”. Een aantal Roda leden,  Gerrit Jan Kat, Mark Sluijs, Tim de Beer en Pieter Pauw waren naar de “kick-off’ geweest. Er werden 4 typen spelers en 4 typen coaches benoemd en verder werden 6 belangrijke uitgangspunten geformuleerd. Omdat deze uitgangspunten van alle tijden zijn herhalen we ze hier nog even:

  • We helpen elkaar
  • We vertrouwen elkaar
  • We lachen elkaar niet uit
  • Niemand speelt de baas
  • Niemand doet zielig
  • We hebben respect voor onszelf en anderen

De tweede ouderavond is wat teleurstellend slechts 15 enquêtes van de 80 ingevuld. De ouders zijn i.h.a. tevreden blijkt uit de wel terug ontvangen enquêtes.

Bestuurlijk ook een belangrijke wijziging: Lida Visser vindt het na 6 jaar tijd om wat anders te doen. Lida was goed ingevoerd in Westzaan en binnen Roda en verzorgde een belangrijk deel van de interne communicatie vanuit het bestuur naar de leden. Gelukkig kon het Roda bestuur Joke de Beer verwelkomen als secretaris, die een perfecte achtergrond had als secretaris van de Raad van Bestuur van het toenmalige CSM. Marjo Scheffer geeft op de ledenvergadering een presentatie over blessure preventie. Ze hamert op een goede loop techniek. Ingrid Pettinga wordt benoemd tot clubvrouw van het jaar voor haar totale “oeuvre”.

Het bestuur wijst een verzoek af van Vodafone af voor het plaatsen van een GSM zendmast op het Roda veld. Ondanks het aanlokkelijke financiële perspectief is er nog altijd discussie in de pers of deze masten nu wel of niet stralingsrisico’s hebben. Het bestuur van Roda wil op het punt van veiligheid geen enkel risico nemen voor zijn leden. Ook verwelkomen we nieuwe sponsors: Loodgieters bedrijf ReVe gaat Roda 4 sponsoren. Daarnaast nieuwe borden van Timmer- en Aannemersbedrijf G. Volkers en Schildersbedrijf Hetteling & de Vries

Johan Bakker en Arie van der Berg winnen het Paaskoppel Klaverjassen. De poedelprijs gaat naar Henk en Annie de Vries. Het Kerstkoppel Klaverjassen wordt gewonnen door Marjo Scheffer en Gerrit Jan Kat. Het Rad van Fortuin draait voor de vijfde keer op Koninginnedag en brengt ruim 1200 euro netto op. Niet duidelijk is of er een vervolg komt want meester draaier Aart Sluis verhuist naar Wormer.

De recreanten winnen het MIK toernooi in Osdorp op 22 mei. Verder voor het eerst vernielingen op het Roda Complex. Een aantal Roda leden grijpt de daders en draagt ze over aan de politie. Via het bureau Halt worden de daders veroordeeld tot een  “excuusgesprek ” met het bestuur.

De Club van 100 houdt een wijnproefavond met Zuid-Afrikaanse wijnen met wijnhandel Vonk en voormalig Albert Heyn wijninkoper Martin Stolp.

Ten slotte de nieuwe leden: Kimberley Polenta, Cees Buys (gaat in Roda 4 spelen), Maas Reichordt, Remco van der Blom, Koen Hauzendorfer, Koen Havik, Nynke Pitt, Lars Volkers, Mitch kabel.

Dit was 2006!

Redactie Roda Nieuwsflitsen