2008: Een record aantal kampioenen in mooi 90 jarig jubileum jaar!

Maar liefst 16 kampioenen waren er in 2008. In de zaalkompetitie werden Roda 1, 2 en 4 kampioen. Bij de jeugd werden de C2, de D1, de E2 en de F1 kampioen in de zaal. In de tweede helft veld (voorjaarscompetitie) kwamen daar nog Roda 5, de A1, de C2 en de F1 bij. Na de zomer stop ging het kampioenen festijn in de nieuwe competitie gewoon door. De D1, D2, E1 , E2 en F3 werden kampioen eerste helft veld (najaar). Kwam dat door het jubileum? Roda is in jubileumjaren traditioneel sportief altijd heel succesvol. Of lag het aan het nieuwe kunstgras?

We hebben van bijna alle teams de spelersnamen, verder op gaan we ze aan u voorstellen.

Het jubileum programma zag er op hoofdlijnen als volgt uit:

  • 2 februari: receptie voor (oud) leden, ereleden, sponsors, bestuursleden van plaatselijke en regionale (korfbal)verenigingen. Tevens wordt het zeer fraaie jubileumnummer ter gelegenheid van het 90 jarig bestaan uitgebracht. De ereleden en leden van verdienste gaan samen met Bert van Leeuwen (25 jaar lid), Wies Smit (50 jaar lid) en Trijn Hartman- Sikkes (60) jaar lid, op de foto.
  • 7 juni Tienkamp voor de jeugd.
  • 8 juni fietstocht rond het IJsselmeer, de tocht der tochten, van 307 kilometer. Uiteindelijk doen er 21 fietsers mee. Men start ’s morgens om 4.00 uur en komt 11/2 uur eerder dan verwacht om 17.30 in Westzaan aan. De organisatie wordt geroemd om de wijze waarop de tocht ‘tot in de puntjes’ geregeld is. Veel bloemen, kussen en toespraken.
  • 15 juni reünie met wedstrijden tussen (oud) spelers en spelers uit de selectie, met een fototentoonstelling uit het verleden in het clubhuis.
  • 11 oktober een zeer geslaagd (open) podium in de Kwaker met de musical Big Boat en na de pauze de act/band: “Who are we”, met JC voorzitter Paul van den Bergh met een gelegenheidsband.
  • 20 december afsluitend galafeest met de band Occasion. Ondanks dat gala feesten geen alledaagse kost zijn bij Roda hadden veel bezoekers zich bijzonder gekleed. Dat moest ook wel want de rode loper lag uit en portier Mike was uitermate streng in zijn toelatingsbeleid. De jury loofde de prijs voor de best geklede dame uit aan Irene Dubbeld en de best geklede heer was Rob van Kol. En de Mistletoe was uiterst populair: eindelijk degene kussen bij wie je dat altijd al had willen doen.
  • Voor het jubileum wordt een speciaal logo ontwikkeld en tevens komen er jubileum t-shirts en een schoenentas met het logo.
  • De jubileumcommissie bestond uit: Ellen Vlottes, Wies Smit, Mariska May en Bart Zwart. Maar natuurlijk kun je als jubileumcommissie niet alleen een jubileum organiseren. Talloze andere Rodianen hebben ook hun bijdrage geleverd om dit jubileum tot een groot succes te maken!

Terug naar de sport. De selectie draaide een fantastisch zaal seizoen. In het Kersnummer 2007 was voorspeld: ”wordt het Roda of OKV?”.

Pieter Pauw in duel met OKV speler Martijn Witbaard. Roda zette een belangrijke stap naar promotie door titelkandidaat OKV te verslaan.

Pieter Pauw in duel met OKV speler Martijn Witbaard. Roda zette een belangrijke stap naar promotie door titelkandidaat OKV te verslaan.

Het werd 2 maal Roda. Roda 2 wordt kampioen door met 9-10 van OKV 2 in Oostzaan te winnen. In de poule van Roda 1 ging het tussen Triaz 1, OKV 1 en Roda 1. Stond OKV 1 bij de jaarwisseling nog boven aan, in het tweede deel van de zaalcompetitie ging de strijd tussen Triaz en Roda. In de wedstrijd Roda 1- OKV 1 zette Roda een belangrijke stap naar promotie door met 18-14 van OKV in de Sprong te winnen. Trainer Bruins van OKV verklaarde de nederlaag onder meer met, letterlijk citaat: ‘Roda speelde het slim door aan te vallen op de zwaarlijvige spelers van OKV”.  Roda 1 stelde promotie veilig door met 20-10 van Fluks te winnen. En omdat OKV in hetzelfde weekend bij Triaz verloor, was promotie voor de Rodianen een feit. De laatste wedstrijd, de competitieleider had het niet mooier kunnen plannen, was tussen Triaz 1 en Roda 1 in de Sporthallen Zuid om het kampioenschap. Beide teams hadden 22 punten uit 13 wedstrijden.  Triaz 1 met o.a. de schutters Ivan Karstens en Peter van Meeteren en trainer/coach Jan Niebeek (nu Top/Quoiratio) tegen de “boeren” uit Westzaan. Maar trainer/coach Robert Luttik van Roda was vooraf al vol vertrouwen: “ik zie niet in waarom wij niet van Triaz zouden kunnen winnen”. Maar bij de bookmakers was Triaz favoriet.

Roda viert de promotie naar de eerste klas in de zaal. Later zal ook nog van Triaz gewonnen worden waarna men kampioen werd met 24 punten uit 14 wedstrijden

Roda viert de promotie naar de eerste klas in de zaal. Later zal ook nog van Triaz gewonnen worden waarna men kampioen werd met 24 punten uit 14 wedstrijden

Maar Luttik kreeg gelijk. Roda 1 speelde een van zijn beste wedstrijden en won uiteindelijk in een zinderende Sporthal Zuid met 14-16. Bij Triaz konden de bloemen ingepakt blijven bij Roda moesten ze die zondag nog gekocht worden. Ook de catering moest nog geregeld worden, maar zo ontstond er toch nog een zeer gezellig geïmproviseerd kampioensfeest.
Roda 1 bestond uit: Alexander Jongerius, Bernlef Knossen, Pieter Pauw, Tim de Beer, Adse de Graaf, Marleen Molenaar, Vera Kelder, Natascha Meijssen, Mariska May, Annigje Kat en de wisselspelers Jelmer Knossen en Tara Pettinga. Trainer/coach Robert Luttik, teambegeleider Gerco Langelaan en medische verzorging Karin Rijks. Ook Tim de Beer stoot voor het eerst door naar de Top 3 van het Zaans Topscorers klassement. Weliswaar eindigt hij op plaats 4 met 63 treffers tussen allemaal KZ-ers, maar gecorrigeerd voor het meerdere aantal wedstrijden van KZ komt De Beer op 81 treffers en hoeft alleen naamgenoot Tim Bakker voor zich te dulden. Op het veld miste Roda 1 vervolgens een promotieplaats door op het Triaz veld met 1 punt verschil (11-10) van Haarlem 1 te verliezen. Beide ploegen stonden op de gedeelde tweede plaats met 20 punten.

Aan het begin van het jaar wordt bekend dat Rini van der Laan (Keereweer), korfbalster van de vorige eeuw, de nieuwe trainer wordt. Rini had een hele lange carrière in Blauw Wit 1 achter de rug en had tevens een flink aantal duels in het Nederlands team gespeeld. Ze had trainers ervaring op gedaan bij de A1 van Blauw Wit en was assistent trainer geweest bij de selectie. Ze nam Rob van Kol mee die toen de A1 trainde van de Amsterdammers en daarvoor ook trainer/coach bij Ados 1 was geweest.

Ter gelegenheid van het 90 jarig bestaan en de komst van Rini van der Laan wordt Annigje Kat geportretteerd in de rubriek de Sportvrouw van De Telegraaf. Nog meer transfernieuws: (onze) Arno Heermans wordt trainer van BEP 2. Niet alleen de senioren en de jeugd waren succesvol ook de recreanten eisten hun deel op. Zo wonnen zij samen met MIK het “Vang” toernooi en tevens waren ze de sterkste op het OKV toernooi. En of het niet op kon, wonnen ze ook het toernooi in Wormer. De recreanten waren wel boos dat zij onvoldoende aandacht hadden gekregen in het jubileumnummer voor het 90 jarig bestaan. De Sinterklaas driekamp werd gewonnen door Frank van der Beek en bij de dames Trea van der Loo.

Hier volgen nog de spelersnamen van de teams die kampioen zijn geworden, voor zover we die namen terug konden vinden in de clubbladen.

Roda 2: Arjan, Marcel, Age, Tara, Natascha, Jelmer, Wouter, Siebe, Susan, Charlotte, Lottie, Melinda en Lizet. Trainer: Erwin Horak. Coaching: Marja de Graaf en Bert Tuyn. Roda 2 wordt met overmacht kampioen en promoveert naar de reserve tweede klas. Roda 4 wordt (weer) kampioen in de Sprong, na de promotie wedstrijd  van Roda 1, door met 15-13 van Vlug en Vaardig 2 te winnen. Roda 4 bestond uit: Geert, Martijn, Arjan, Pieter Visser, Mike, Milco, Lida, Ellen, Marjo, Ingrid, Marianne, Inez en Paul.

Bij de jeugdteams hebben wij de volgende namen. De E2 bestaande uit: Nadia, Evert, Thalia, Melanie, Quincy en coach Marsha Riet. Dan de C2 die bestond uit: Dawy, Hidde, Jan, Chris, Kees, Wies, Debby, Stephanie, Babette en Irini. Trainers/coaches: Adse de Graaf en Pieter Pauw. Dan de F1: Kees, Tijmen, Nynke en Vera. Trainers/coaches: Marleen Molenaar en Vera Kelder. De laatste kampioen in de zaal de D1 met Amber Vromans, Naomi, Amber Karstens, Soraya, Iris, Gerben, Sven, Kjeld, Jari en Sam. Coaches Natascha en Mariska.

Voor de zomerstop werd in de veldcompetitie kampioen Roda 5 bestaande uit: Gerrit-Jan, Ruben, Patrick, Arno, Martijn, Karin, Ingrid Neuman, Bianca, Esther en Jeannet. Coaches Henk de Vries en Alice Nieuwendijk. Als laatste de namen van de A1 in het seizoen 2007/2008 zij behaalden ook de titel op het veld: Selmer, Leo, Niels, Arjan, Erik, Daphne Meijssen, Marsha, Liselotte, Anne Harrewijnen. Coaches: Arno en Jelmer

Dan stappen we over naar de nieuwe competitie in het najaar. De D1 bestond uit: Melanie, Thalia, Amber, Leanne, Sven, Joey, Gerben, Kjeld, Trainers: Berends en Rhijnsburger. Dan de D2 bestaande uit; Amber, Ilse, Thierry, Moreno, Sharon, Anne, Evert, Stan. Dan de E2 die werd gevormd door: Nynke, Julia, Kees, Maureen, Vera en Tijmen. Trainers/coaches: Marleen en Vera. Ten slotte de F3 die bestond uit: Tessa, Anne, David, Soraya. Trainer/coach: Marsha Riet.

Wat gebeurde er verder in het jubileumjaar…

Naast vrolijke gebeurtenissen heb je ook trieste gebeurtenissen. Zo komt onze erelid Aat Schoen te overlijden op 92 jarige leeftijd. Hij was maar liefst 80 jaar lid van Roda, waarvan 18 jaar in het bestuur als penningmeester in een van de meest succesvolle perioden van de vereniging. En in die tijd had je nog geen incasso’s, nee de penningmeester moest aan de deur de contributie innen! Naast penningmeester was Aat schoen ook jaren lid van de Pers en Propaganda Commissie (PPC). In de jaren 40 van de vorige eeuw was hij speler en tevens aanvoerder van Roda 1 .

Het eerste welpen uur op 9 februari wordt een succes o.l.v. Anita de Jong en Myrthe Smit. Er worden 23 welpen verwelkomd in de gymzaal.

De dartavond wordt gewonnen door Joey bij de jongere jeugd die beter gooide dan Debby. Bij de oudere jeugd was Oscar te sterk voor Patrick

Cor de Jager als voorzitter van het OKZW, is zeer boos op het bestuur van de Korfbalbond vanwege het slechte financiële beheer en de enorme tekorten. Het bestuur van het KNKV treedt af aan het eind van het seizoen door de vele kritiek die men krijgt. De verenigingen krijgen een naheffing om het tekort aan te zuiveren.

Roda doet weer mee aan de dag van de balsport in Assendelft. De Playbackshow wordt dit jaar gewonnen door Lordi en daar gingen Kjeld, Gerben, Sven en Jari achter schuil. De originaliteitsprijs ging naar Bonnie St. Clair (Bert, Wander, Pieter, Age). Jury: Angelina Havik, Rob den Os, Karin Rijks. Presentatie als vanouds: Mark Jan Fray.

De kampeercommissie heeft gloednieuwe tenten gekregen van de Oud Papier Commissie. Verder krijgt het clubgebouw een nieuw dak voor 4000,- euro, betaald door de Stichting Vrienden van Roda/Club van 100.

De selectie krijgt nieuwe wedstrijdtenues van de nieuwe hoofdsponsor W.A. Benecke B.V.

De selectie krijgt nieuwe wedstrijdtenues van de nieuwe hoofdsponsor W.A. Benecke B.V.

Roda krijgt ook een nieuwe hoofdsponsor naast de Rabobank: W.A. Benecke B.V. bekend van alle werkzaamheden: “Op langs en in het water”. Ook komen er verschillende nieuwe teamsponsors, met dank aan Dick Smit: Bakker Travel, K. van Oudenaren, Sani Dump, Motaal Aluminium en KB Info Solutions. De niet gesponsorde teams krijgen een wedstrijdshirt van de Oud Papier Commissie en de Club van 100 cadeau. Daarnaast als nieuwe (bord)sponsors: Korfbal Specials, FKG Architecten, Benecke Beheer, Homan Mylos en Hair4U. Roda 3 moet weer terug getrokken worden uit de competitie door een tekort aan dames.

Op de algemene ledenvergadering treedt Age Knossen na 9 jaar af. Hij wordt door de Algemene Ledenvergadering benoemd tot ere voorzitter. De nieuwe voorzitter Arjan Hilbers, na een interim voorzitterschap van Marjo Scheffer tot 1 november, motiveert het ere voorzitterschap vanwege zijn trekkersrol bij de verbouwing van het clubgebouw, aanleg kunstgrasveld voor de jeugd, realiseren elektronisch scorebord, stichten  nieuwe materiaalberging, het meerjarenplan met nadruk op het stimuleren van sportieve prestaties, het enthousiasmeren van mensen en de vele publicaties in de media. Piet Riet wordt in november de nieuwe penningmeester als opvolger van Arjan Hilbers.

Cor de Jager hangt na 1200 gefloten wedstrijden de scheidsrechter fluit aan de wilgen. Hij is 55 jaar actief geweest als scheidsrechter. Naast scheidsrechter is hij ook actief geweest in verschillende scheidsrechterscommissies van de Korfbalbond. De club heeft een klein verlies in het jubileumjaar van 1193,- euro. De Ledenwervingscommissie wordt benoemd tot commissie van het jaar vanwege het record aantal nieuw leden dat jaar. Arjan van der Beek wordt Clubman van het jaar. Gerrit Groot en Fred May worden benoemd tot lid van verdienste voor hun grote bijdragen aan de vereniging. Gerrit Groot is zaalcommissaris, sterkhouder bij de Oud Papiercommissie en een van de dragende krachten van de werkersploeg. Fred May heeft veel bijgedragen en leiding gegeven aan de uitvoering van de bouwwerkzaamheden bij Roda, was 4 jaar voorzitter en jarenlang scheidsrechter.

Ook komt het nieuwe Technische Beleidsplan langs van de Technische Jeugdcommissie, opgesteld door Robert Berends en Arjan Rhijnsburger. Dit was al door het bestuur goedgekeurd met de kanttekening naar de opstellers toe, dat men bij de geformuleerde ambities de jeugdtrainers wel aan gehaakt moet houden!

De ALV wordt afgesloten met een catwalk waarbij de spelende leden een keuze kunnen maken uit de nieuwe kledinglijn. Lottie, Tara en Tim showen de kleding met als speaker Arjan van der Beek. Op 1 juli komt er een rookverbod voor sportkantines. Roda staat weer in de top 10 van de scheidsrechter ontvangst. De kledinglijn wordt met veel vertraging uitgeleverd door Korfbal Specials. Op 27 september krijgt de selectie de nieuwe kledinglijn uit handen van de directies van BENECKE en de Rabobank in de personen van Tom van Roon en Walter Benecke.

Roda’s Club van 100 heeft Geert Mak uitgenodigd op de jaarlijkse feestavond. Hij is politie agent op het bureau Warmoesstraat. Verschillende soorten drugs, goed verzegeld in doosjes, gaan rond.

Arjan van der Beek, Paul van den Bergh en Martijn klaver slagen voor de module B als onderdeel van hun opleiding tot bondsscheidsrechter.

Activiteiten van het JAC: een disco op 19 september met de DJ’s Arjan en Jelmer. Het JAC organiseert ook een groot Sinterklaasfeest voor de E en F jeugd met film, poffertjes, dansen en natuurlijk de zwarte Pieten. Ook organiseert het JAC een casino voor de oudste jeugd en jonge senioren met poker, roulette en black jack. En de hit van de avond: de cavia races van Elvis en Leo in de bak van Jitter. Hidde Pettinga ten slotte speelt zich in de selectie onder de 12 jaar van district Noord-West.

Nieuwe leden.

2008 was misschien wel een van onze beste jaren qua ledengroei. Misschien kwam het door de successen van de jeugdteams, of door het nieuwe kunstgras, de activiteiten van de JC in Assendelft, het werk van de ledenwervingscommissie? Wie het weet mag het zeggen. Maar wij komen de volgende namen tegen: Brenda van der Meer (recreant), Frank Bloemerts, Joris Theewis (terug van weggeweest), Zoë van Westrop, Kaj van den Bergh, Moreno Heijm, Sjoerd Roos, Chris Bergsma, Junior van Dijk, Soraya Rhijnsburger, Julia Berends, Tessa Berends, David van de Lustgraaf, Cock Kelder, Silke Kabel, Yoets Dubbeld (terug van weggeweest), Maud Pickers, Shanna Pettinga (terug van weggeweest), Marieke Steenhoek, Maureen Bulterman, Titia de Luc, Dilly Noom, Anne van Baarsen, Imar Wijnberg, Anne van Eerden, Lester Schleeper, Daphne Mulderij, Mark Sluijs (terug van weggeweest), Rob den Os (niet spelend lid), Stefanos Reklitis, Sandra Freeke, Bianca Mendes en Mireille Neij (de laatste 3 recreanten). Bij elkaar 32  nieuwe leden, een record van de laatste jaren!

Dit waren de hoogtepunten uit het jubileumjaar in ruim 2500 woorden.

Redactie Roda Nieuwsflitsen.