2009: Voor de tweede keer net niet voor Roda 1.

Ondanks het feit dat we in het ‘Post jubileum jaar’ zitten zijn er weer voldoende bijzondere dingen te melden. De penningmeester likt nog even zijn wonden en wordt nog geconfronteerd met een verlies van  1661,- euro. Zowel de baten als de kosten maken een flinke sprong. Aan contributies en sponsorbijdragen komt er ruim 10.000 euro meer binnen, toch is dit niet voldoende om de kosten te dekken. Alle verenigingen moeten (eenmalig?) flink bloeden voor de exploitatie tekorten van het KNKV, we hebben meer of duurdere externe trainers, de zaalhuren gaan omhoog (we trainen ook in grotere hallen) en we hebben door de toename van het aantal teams meer uren nodig en ook de commissiekosten lopen fors op het JAC plus 1500 en de Jeugdcommissie plus 1000,- euro. Gelukkig valt de inkoop van de kantine 2000,- mee.

Met het kader gaat het de goede kant op: Geert Kelder,  Paul van den Bergh en Arjan van der Beek slagen voor scheidrechterdiploma’s of promoveren naar een hoger niveau. Het OKZW project, o.l.v. OKZW voorzitter en scheidsrechter coördinator Cor de Jager, om breedte sport teams senioren in de regio van neutrale leiding te voorzien, wordt ten grave gedragen. De laatste verenigingen haken af.

Met de recreanten gaat het weer goed. Zij winnen 2 toernooien dat van Oranje Nassau en het toernooi in Wormer. Bij de jaarlijkse Sinterklaas driekamp is Chris Andersen het meest succesvol bij de heren en Ank Beerling bij de dames.

Ook voor de jeugd weer veel activiteiten. In het begin van het seizoen weer het Dart toernooi met 30 deelnemers. Bij de jeugd zijn Anne en Jordy de sterksten. Bij de senioren geen Rodianen in de finale, zij kunnen zich misschien beter beperken tot korfballen (red.). Bob van KZ (dat is vast niet zijn achternaam) wint van Oscar Wit. Ook de playbackshow kent weer een succesvolle editie met 13 optredens. Het clubgebouw is zelfs omgetoverd tot een Boeing 747. In de jury ditmaal de volgende muziekkenners: Jacqueline Piller, Guda Kuiper en Henk de Vries. De Playbackshow wordt voor de 10e keer gepresenteerd door Mark Jan Fray. De Belichting is weer in goede handen van Gert Jan Molenaar en Jamie Bank. En dan de optredens zelf natuurlijk want daar gaat het uiteindelijk om. Bij de jeugd winnen Thierry Doorn en Stan Waal met het Queen nummer “I want to break free”. De originaliteitsprijs gaat naar 4 mannen (Bert, Wander, Pieter en Age) die zo langzamerhand in aanmerking komen voor de Oeuvre prijs, want ook dit keer hebben ze weer een bijzondere act van Python, ”always look at the bright side of life” .

Een ander jaarlijks hoogtepunt: het schoolkorfbal toernooi Dit jaar met maar liefst 81 teams. Bij de groepen 5/6 een winnaar uit Assendelft: De Oceaan. Bij de groepen 7/8 wint de Kroosduiker- Noord.

Nog meer JAC nieuws op het eind van het jaar een Sinterklaas feest voor de E en de F pupillen. Het JAC wil af van die oubollige Sinterklaasfilm en komt ter vervanging met een aantal spellen. Overigens komt Sinterklaas niet maar wel de Pieten. Ook organiseert het JAC weer een 5 kamp.

 

 

Winnaars zijn:

6/7 jaar: Anne van Eerden en Lennard Bulterman

8/9 jaar: Maaike Pitt en Tijmen Molenaar

10/11 jaar: Eline ter Linden en Remco Blom (tevens worden zij clubkampioen)

En dan nu de sport…..

Roda 1 is gepromoveerd naar de eerste klas zaal en heeft een voortreffelijk debuut.

Als promovendus in de eerste klas zaalcompetitie doet Roda tot het laatst mee voor de titel.

Als promovendus in de eerste klas zaalcompetitie doet Roda tot het laatst mee voor de titel.

Twee wedstrijden voor het eind van de competitie staat men samen met mede promovendus Triaz op de gedeelde tweede plaats op slechts 1 punt achterstand op koploper BEP. Helaas verliest men in de voorlaatste (thuis)wedstrijd met 2 doelpunten verschil (11-13) van streekgenoot ZKV, na de uitwedstrijd eerder met maar liefst 18-8 gewonnen te hebben.

Uiteindelijk zou Roda in de voorlaatste thuiswedstrijd met 11-13 van ZKV verliezen.

Uiteindelijk zou Roda in de voorlaatste thuiswedstrijd met 11-13 van ZKV verliezen.

Ook op het veld (bijna) succes. Men eindigt weer op de gedeelde tweede plaats dit keer samen met ALO. Een beslissingswedstrijd moet uitwijzen wie het mag opnemen tegen ZKV die als voorlaatste is geëindigd in de Overgangsklasse. Roda sluit de eerste helft tegen ALO met voorsprong af op het veld van KZ Danaïden (9-7), maar in de tweede helft gaat het op een onbegrijpelijke manier mis. ALO wint met 9-11. M.a.w. in een promotiewedstrijd in de tweede helft niet meer scoren??! Voor het tweede achtereen volgende jaar grijpt Roda 1 dus naast promotie. Tim de Beer eindigt als vierde in het topscorersklassement op het veld met 44 treffers. Vera Kelder neemt in het najaar afscheid van Roda 1, in de wedstrijd tegen Phoenix 1, die met maar liefst 16-8 gewonnen wordt. In de eerste helft veld 2009/2010 is Roda “Herbstmeister” met 12 punten uit 7 wedstrijden (naast EKVA).

1 Maal winst en 2 maal verlies tegen ZKV in 2009. Uiteindelijk wordt Roda wel "Herbstmeister" eind 2009 maar daarmee ben je nog geen kampioen.

1 Maal winst en 2 maal verlies tegen ZKV in 2009. Uiteindelijk wordt Roda wel “Herbstmeister” eind 2009 maar daarmee ben je nog geen kampioen.

Het ook gepromoveerde Roda 2 eindigt op de 6e plaats in de reserve tweede klas. Ook Roda 3 is terug in de competitie, nadat ze 2 keer terug getrokken is vanwege een gebrek aan dames. Gerrit Jan Kat weet een aantal ex- korfballers uit Roda 1 te enthousiasmeren en die gaan, zoals de komende jaren zal blijken, kampioenschap op kampioenschap behalen.

Ook bij de jeugd de nodige successen. De D1 wordt ongeslagen kampioen in de eerste klas zaal door met 11-7 van EKVA D1 te winnen. In het team speelden Gerben, Kjeld, Melanie, Sven, Leanne, Joey, Amber, Iris, Thalia. De D1 doet later mee in de kampioenparade van de zaalkorfbalfinale in Ahoy, waar KZ/Hiltex van DOS’46 zal verliezen. In 2009/2010 startten we met 11 jeugdteams (ca. 85 jeugdleden) en 5 seniorenteams. De E2 wordt kampioen op het veld in het voorjaar. In dit team speelden de volgende korfbalhelden: Nynke, Kees, Tijmen, Vera, Maureen en Julia. Ook de C 2 wordt kampioen waarvan we helaas geen namen hebben. Roda E1, E2, E3 en de C1 winnen verder het Mantel toernooi. In het najaar worden de A1, B2 en de E3 kampioen op het veld. Van de A1 hebben we de namen: Leo, Steijn, Tom, Rose, Niels, Carlo, Emmy, Tim. Wisselspeler: Ezra. Coach: Imar Wijnberg.

 

Ander nieuws…

Er is een inbraak in de materiaalberging, we zijn 15 ballen kwijt. Onduidelijk is of de traingingen door kunnen gaan. Ook bij de vvv Westzaan kunnen de trainingen niet doorgaan, niet door een gebrek aan ballen, maar door de natte velden waardoor deze vaak onbespeelbaar zijn. Ze kunnen in de winterperiode bij Roda terecht en maken zo kennis met het trainen op kunstgras.

Het contract met Rini van der Laan en Rob van Kol wordt aan het begin van het jaar verlengd. Rob gaat het nieuwe seizoen het tweede team trainen /coachen. Als het zover is in augustus/september gaan beide partijen overigens uit elkaar. Het bestuur is blij dat de 2 zeer ervaren leden Jan Steenhoek en Gerco Langelaan bereid zijn Roda 2 “uit de brand te helpen”.

Verder wordt Jutka de nieuwe medische verzorger en Milco Dubbeld wordt teambegeleider van Roda 1.

Jeugdcommissie voorzitter Paul van den Bergh houdt weer een enquête: De Sprong of Trias. De vorige keer waren er te weinig enquête formulieren terug ontvangen om een goed beeld te krijgen van de voorkeuren. Paul is teleurgesteld over de opkomst van de Ouderavond slechts 10 ouders geven acte de présance. Het gaat over spelregelkennis en een (vermeende) latente onvrede bij ouders over de faciliteiten van eerste en tweede teams. Overigens geeft de familie Doorn de C2 compleet nieuwe trainingspakken. Ook constateert  Paul van den Bergh een spanning tussen de jeugdtrainers en de opstellers van het Jeugd Beleidsplan. Verder kondigt Paul zijn vertrek aan na 5 jaar als jeugdvoorzitter. Echtgenote Monique van den Bergh wordt Clubvrouw van het jaar zij traint/coacht een team, zit in het JAC en doet de (jeugd)redactie van het clubblad. Marianne Oogjen is 25 jaar lid van Roda.

De Jeugdcommissie brengt voor het eerst een speciale Jeugdwijzer uit met allemaal nuttige informatie voor nieuwe maar ook voor bestaande leden.

Erelid Jan Schoen komt te overlijden in de zomer. Op 13 april had hij nog het 60 jaar huwelijk gevierd met echtgenote Annie Schellinger. Jan Schoen was erelid bij Roda en lid van verdienste bij de Korfbalbond vanwege zijn jarenlange activiteiten als scheidsrechter, scheidsrechter beoordelaar en lid van scheidsrechter commissies. Bij Roda is de heer Schoen jarenlang bestuurslid geweest, tweemaal zelfs, hij was in het bijzonder belast met het materiaalbeheer. De heer Schoen was een graag geziene gast op de Roda velden. Hij was een trouwe supporter van Roda 1.

In het najaar werd op 31 oktober nog een “spontane” reünie gehouden van de deelnemers aan de kampeerreizen tussen 1962 en 1966 onder leiding van de familie De Boer, de familie de Jager en de familie Schellinger. De kampeer reizen gingen naar Texel, Sauerland, de Harz, Luxemburg en Oostenrijk. Het idee van de reünie, die zeer geslaagd was volgens de reacties in het clubblad, was ontstaan tijdens het 90 jarig jubileum in 2008. De organisatie was in handen van: Guus van Daalen, Lida Pot-Jansen en Jannie Limburg –de Graaf. De digitale beeldbank zorgde voor een mooie presentatie van de hoogtepunten uit die periode.

Roda 4 en 5 gaan op “trainingskamp” naar Texel. De welpen deden mee aan de Dag van de Balsport en er was ook nog een compleet spel uur gewijd aan alles wat met paaseieren te maken had.

Koninginnedag is weer terug in de Torenstraat constateert voorzitter Arjan Hilbers tevreden. Ook zorgt Roda weer voor de invulling van het horecaplein. Verder is er een optreden van DJ Mike. Op de dag er voor werd Age Knossen op het gemeentehuis benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten voor Roda, het regionale bedrijfsleven en andere organisaties.

Het ouder/ouder korfbal toernooi wordt vervangen door het ouder/kind toernooi. Vier teams doen mee. Het team met onder meer: Froukje en Bregje kat, Anita en Sven de Jong, Michael en Claudia van Baarsen, Ed en Kees Havik en Flora Rhijnsburger blijkt niet te kloppen.

De Club van 100 heeft op zijn jaarlijkse bijeenkomst een presentatie over de restauratie van molen Het Prinsenhof. Molenaar Gert Volkers vertelt bevlogen hoe dit allemaal gegaan is, ondersteund door foto’s van de digitale beeldbank.

Nieuwe leden

We komen de namen van de volgende nieuwe leden tegen: Anne van Eerden, Lester Schleeper, Stephanos Reklitis, Isa Kat, Raven van Leeuwen, Roos Benecke, Yannich Brons, Fabienne Willemsen, Lotte Schoen, Daan Hos, Maggie Schleeper, Lennard Bulterman, Zöe Gorthuis, Elana en Naomi Vos en Tamara Groot.

Dit waren de belangrijkste gebeurtenissen bij Roda die wij in de clubbladen van 2009 zijn tegen gekomen.

Redactie Roda Nieuwsflitsen