2011: Een turbulent jaar!

Rond de jaarwisseling werden we verrast doordat de gemeente via de afdeling Wijkmanagement van de Dienst Wijken,  we zaten namelijk nog in een overlegsituatie, een buurtenquête verstuurde over het recreatief ommetje rond het Roda Sportcomplex. De alarmbellen gingen af. De pers werd opgezocht omdat we veel kritiek hadden op de, om het netjes te zeggen, weinig professionele manier waarop de enquête was op gezet. Het waren niet gepersonaliseerde formulieren, die je zo onder het fotokopieer apparaat kon leggen om voor of tegenstemmen te creëren. Er ging een brandbrief naar alle raadsleden over dit onzalige plan en er werd een handtekeningen actie opgezet. Jeugdleden, 65+ ers, de bewoners van het Verzorgingshuis Lambert Melisz iedereen zette zijn of haar handtekening tegen realisatie van dit plan. Binnen de kortste keren hadden we 200 tegenstemmers. Juist toen we de afspraak wilden maken met de verantwoordelijk wethouder, om de handtekeningen aan te bieden, werd de aanleg van het recreatief ommetje afgeblazen. Ook op de algemene ledenvergadering in het voorjaar veel heikele onderwerpen. Voorzitter Arjan Hilbers blikt nogmaals terug op het feit dat de A1 terug getrokken moest worden omdat er noch intern noch extern een trainer gevonden kon worden. Hij hoopt het nooit weer mee te  maken.

IMG_0020Ook het feit dat de helft van de ouders van het succesvolle aspiranten C1 team overschrijving naar Groen Geel had aangevraagd hield de gemoederen sterk bezig. De C1 van Roda had net de landelijke finale gespeeld in de eerste klas tegen Groen Geel C2. Het team werd al een aantal jaren getraind door 2 van buiten komende externe trainers die er een knap team van hadden gemaakt. Maar bij het bouwen van dit team waren ze ook een soort eiland binnen de vereniging geworden, aldus voorzitter Hilbers. Hij had er al vele uren aanbesteed om dit scenario te voorkomen. Maar zonder succes. Voorzitter Agnes de Boer van Groen Geel in het NHD van 4 juni: ’ouders van beide verenigingen zijn met elkaar in gesprek geraakt tijdens de onderlinge ontmoetingen dit seizoen’ en… “als ze voor de poort staan stuur je ze niet weg”. En ook de trainers/coaches  van Roda  C1 en Groen Geel C2 konden het “goed met elkaar vinden……..” zo lezen wij in een van de wedstrijdverslagen, van een aantal maanden daarvoor, in het Roda clubblad. Maar voorzitter Hilbers weet ook te vertellen, in hetzelfde krantenartikel, dat een van de topspelers van het Roda team wel achter de rug om van het Roda bestuur is benaderd door Groen Geel (redactie: er is een afspraak tussen de OKZW verenigingen dat verenigingen niet achter de rug van het bestuur om spelers benaderen). Per saldo stappen 3 families over naar Groen Geel met 8 korfballende kinderen. Bijzonder is dat 3 ouders van deze families in de jeugd TC zaten!

Ook Wim Schaap trainer/coach van de selectie moet om privé redenen stoppen. Pieter Pauw en Jan Steenhoek nemen de training en coaching voor de rest van het seizoen over.

Maar er is ook goed nieuws. Toptrainer en Wessaner Jenne Warrink, meervoudig succesvol winnaar van de Korfbal League, komt het nieuwe seizoen naar Roda. Velen vragen zich af waarom Jenne deze stap zet: ‘Jenne wil volgens eigen zeggen Wessaner van het jaar worden’. Het echte antwoord is: het trainen/coachen van een Korfbal League Club is naast een normale baan niet meer te doen. Daarnaast trof Warrink een leergierige groep aan en woont hij bijna naast het Roda Sportcomplex.

IMG_0021Nog meer goed nieuws: Bernlef Knossen keert na een jaar Groen Geel 1, waarmee hij kampioen werd in de Overgangsklasse, terug naar Roda. “Clubgevoel drijft Knossen naar Roda’, staat er in het krantenartikel van het NHD.  Er waren een “aantal dingetjes” die de afgelopen tijd bij Roda waren voorgevallen volgens hetzelfde krantenartikel die hem op het laatste moment hadden doen besluiten zijn verblijf bij Groen Geel niet te verlengen. Ook de komst van Jenne Warrink als nieuwe hoofdtrainer was belangrijk, maar niet doorslaggevend.

 

Overig nieuws

Roda krijgt een AED, een defibrillator, voor het geval dat! Cor de Jager, voorzitter van het OKZW, kondigt aan dat de bondscontributie mogelijk met 20% omhoog gaat door, in zijn ogen, het slechte financiële beleid van de Bond. De Zaanse en Waterlandse Korfbalverenigingen, verenigd in het OKZW, gaan verzet aantekenen. In de najaarsvergadering moet de penningmeester van Roda een verlies presenteren van 6000,- euro. Ook kondigt voorzitter Arjan Hilbers in het najaar zijn vertrek aan. Hij kan het voorzitterschap niet meer combineren met zijn eigen bedrijf. Hij heeft net nieuwbouw gepleegd, een bedrijfsverplaatsing achter de rug en zijn bedrijf is afhankelijk van de bouw, een bedrijfstak die het door de financiële crisis erg lastig heeft. In zijn afscheidscolumn hekelt Hilbers het individualisme wat hij om zich heen steeds meer tegenkomt. Jeugdvoorzitter Paul van den Bergh prijst Arjan Hilbers” voor 3 jaar voorzitterschap. Hij was in moeilijke perioden altijd oplossing gericht en enthousiasmerend, waarbij hij “de zaken met de juiste toon en analyse wist te verwoorden”. Het bestuur vindt een nieuwe voorzitter in oud ere voorzitter Age Knossen die bereid is de honneurs tijdelijk waar te nemen. Het bestuur bestaat verder uit Paul van den Bergh (TC senioren), Joke de Beer (secretaris), Otto Hauzendorfer (voorzitter JC) en Piet Riet (penningmeester). Ook Ron IJdel treedt toe tot het bestuur. Ondanks het forse financiële verlies komt Roda met een sluitende begroting. De uitgaven worden bevroren op het huidige niveau en het bestuur ziet mogelijkheden om de baten te vergroten. Arjan van der Beek, oud Clubman van het Jaar verhuist naar Breda. Anita de Jong wordt Clubvrouw van het jaar voor het opzetten van de welpenafdeling en voor haar ledenwerf activiteiten.

IMG_0023Op 11 november verlengt hoofdsponsor BENECKE het sponsorcontract met 4 jaar. De sponsorovereenkomst wordt getekend bij de wedstrijd Roda 1- ZKV 1. Helaas verliest Roda wel met 13-16.

 

Leuke evenementen.

Het JAC organiseert in het begin van het jaar een Glamour en Glitter party. De evenementen commissie zoekt  het in een Karaoke avond, waar ondanks technische opstartproblemen, de helft van de vereniging aan meedeed. Het JAC is niet te stoppen er komt ook een carnavalsfeest. Het nummer New Kids was het absolute succes van de avond. Nieuw in het programma aanbod: een culinaire fietstocht, georganiseerd door Pieter Pauw en Mark Sluijs. Na afloop in het clubgebouw een audio visuele toer met Paul van den Bergh en Geert Kelder. Roda 5 gaat weer een weekend op stap. Er komt een verslag van maar liefst 7 kantjes in het clubblad, maar waar ze nou precies geweest zijn wordt niet duidelijk uit het artikel. Maar het was in ieder geval geslaagd!

De Playbackshow krijgt als titel “Camping de Camphaan”. De winnende artiesten zijn; Aqua, Usher en Right Said Fred hier gingen de volgende Rodianen achter schuil: Amy (nummer 1). Thierry en Stan (2e) en Eline en Roozemarijn werden derde. De originaliteitsprijs ging naar New Kids (die waren we ook al bij het carnaval tegen gekomen). Bondscoach Jan Sjouke van den Bosch komt bij de Club van 100 om te vertellen over zijn China reis met het Nederlands team. Daarvoor gaf hij een interview aan NRC Handelsblad gegeven met een aantal stellingen. O.a. deze: “krijgen vedettes een voorkeursbehandeling? Absoluut en dat wordt ook geaccepteerd”.

De JC organiseert een VIP middag voor jeugdleden en hun ouders. De ouders worden door Jenne bij gesproken over de tactiek van Roda 1. BVD is belangrijk: Beleving, Vertrouwen en Doel. De jeugdleden kunnen na afloop van de (gewonnen) wedstrijd met de spelers van Roda 1 op de foto. Trainer/coach Jenne wijst ook nog op het voordeel van een dorpsclub: saamhorigheid en korte lijnen.

Sportieve successen

De C1 wordt kampioen in de eerste klasse en mag meedoen om het Nederlands kampioenschap. In de finale verliezen ze van Groen Geel C2 met 8-4 . Het team bestond uit: Hidde, Kjeld, Koen, Nynke, Amber, Leanne, Thalia, Melanie, Gerben, Sven. Ook Roda 3 wordt kampioen in de zaal en dwingt promotie af naar de reserve tweede klas. Ook de F1 wordt kampioen in de zaal met o.a. Lotte en Raven (andere namen staan niet in het verslag). Geen kampioenschap, maar onze scheidsrechter Geert Kelder mag het Nederlands kampioenschap D aspiranten fluiten. Ook de D1 wordt kampioen met: Eline, Naomi, Remco, Koen, Maureen, Vera, Jonne en Lars. Het Schoolkorfbal werd gewonnen door Venus (Kroosduiker Noord), groep 5/6, die na strafworpen te sterk was voor de Meander. Bij groep 7/8 was de finale een onderonsje tussen 2 teams  van De Rank. Het team de “Aanvallers” wint na strafworpen van de ‘Goaltjesmakers”.

Terug naar de reguliere competitie. De B1 en E3 worden, in de tweede helft veld, kampioen. Ook Roda 3 en Roda 5 worden kampioen beiden getraind door Gerrit Jan Kat. Voor Roda 3 is het de “dubbel’. Voor Roda 3 overigens geen promotie op het veld, want in plaats van Roda 3 gaat Roda 2 voortaan reserve tweede klas spelen. In het nieuwe seizoen wordt de D2 kampioen. De Roda senioren 1 tot en met 4 sluiten de eerste helft veld af met een eerste of tweede plaats. Geen kampioenschap maar hier zeker vermeldenswaard: Roda 1 wint in de uitwedstrijd in Dordrecht (zaalkompetitie)van Overgangsklasser/Hoofdklasser Sporting Delta met 18-19. Een van de grootste verenigingen van Nederland. Halverwege de tweede helft stond het 15-19 voor Roda.

 

Wat was er nog meer.

Alexander Jongerius en Age Knossen stappen in de redactie als opvolger van Kees Bokhorst en Martijn Klaver. De nieuwe redactie begint met een topscorersklassement voor de senioren. Je scores worden alleen meegenomen als je team een verslag inlevert. Het topscorersklassement krijgt een “goedkeurende verklaring” van de accountants van Jan Schaffelaar RA. Jorien Holman van Celeritas wordt de nieuwe trainer/coach van Roda 2 als opvolger van Jan Steenhoek en Gerco Langelaan. Bert Tuyn wordt de nieuwe teambegeleider.

IMG_0015Het Roda bestuur kondigt in de najaarsvergadering een ingrijpende verbouwing van bar en keuken aan in het clubgebouw. De bar wordt niet verplaatst (te duur). Maar voor het overige wordt alles vernieuwd. De keuken wordt afgescheiden. Er komt compleet nieuwe apparatuur. Uitgangspunt wordt bedieningsgemak. De frisdrank wordt gepresenteerd in een flitsende doorzichtige kast van de leverancier. De kosten worden begroot op 12.500 euro. Financiering door de Stichting Beheer door een gedeeltelijke aflossing op de lening, de papiercommissie zegt 2.500 toe en biedt tevens aan het meubilair te vervangen. Ook wordt er nog een grote veiling gehouden in het nieuwe jaar. Rond de Kerst zijn er al 30 fantastische kavels aangeboden.

Redactie Roda Nieuwsflitsen