2012: Roda 1 kampioen, de eerste Roda veiling, nieuwe bar/keuken, Coöp plaatjesalbum, oprichting Korfbal Academie en nog vele andere dingen…

Het jaar 2012 was een druk jaar waar heel veel gebeurde. We beginnen met de sport.

Kampioenen

Roda 1 promoveert op het veld eindelijk naar de eerste klas onder het duo Jenne Warrink en Jan Steenhoek. Tegen ALO 1 werd het een gelijkspel 12-12 en dat was ruim voldoende.

Het team van Roda 1 dat in het seizoen 2011-2012 met overmacht de titel behaalde op het veld.

Het team van Roda 1 dat in het seizoen 2011-2012 met overmacht de titel behaalde op het veld.

2012.zaal.RodaE1

Zaalkampioen Roda E1 2012

In de zaal was Roda 1 in 2008 al naar de eerste klas gepromoveerd, maar op het veld moest men nog 4 jaar wachten. Twee wedstrijden voor het eind van de competitie werd men kampioen met 6 punten voorsprong op nummer 2 Ados. Roda had slechts 3 maal gelijk gespeeld en voor de rest alle wedstrijden gewonnen. Jenne noemde het “het Kampioenschap van de vrijwilligers”. Jenne en Jan gaan ook het daarop volgende seizoen door als trainer/coach en teambegeleider. Ook Roda 3 werd kampioen op het veld onder leiding van Gerrit Jan Kat en promoveert naar de reserve tweede klas. Het team bestond uit: Bert van leeuwen, Siebe Kelder, Jelmer en Age Knossen jr., Joris Theewis, Bruno Martins Fernandes, Mariska Maij, Natascha Meijsen, Rosalinde en Charlotte Eerenberg, Melinda IJsseldijk en Vera Kelder. Bij de jeugd twee kampioen de D2 en de E1 (zaalkampioen) in het seizoen 2011/2012.  De E1 had de volgende spelers: Isa Kat, Roos Benecke, Lotte Schoen, Tamara de Groot, Raven van Leeuwen, Elana Vos, Maggie Schleeper, Eva en Anne van Eerden. Trainers/coaches: Mark Sluijs en Maja Stoffer.
Dan de namen van de D2: Chris Bergsma, Daan Hos, Jelle Neuman, Junior van Dijk, Zoë en Celeste van Westrop, Roozemarijn Danger Gonzales, Maud Pickkers, Anne van Baarsen. Trainers/coaches: Jaap van Westrop, Mike van Baarsen en André Pickkers. In het daarop volgende seizoen 2012/2013 werden de eerste helft veld de E1, F1 en de B1 kampioen. Helaas hebben we geen foto’s en namen kunnen vinden van deze teams in de verslagen. Daarnaast winnen de recreanten voor de tweede keer de beker met de grote oren op het Oranje Nassau toernooi.

Trainers en coaches

De trainer/coach en teambegeleider van Roda 1 zijn aan het begin van het jaar beide uitgeschakeld. Jenne moest zelfs in het ziekenhuis worden opgenomen en Jan was door de zolder gezakt. Gelukkig zijn beiden in staat weer snel hun werkzaamheden op te pakken. Jenne krijgt er zelfs een functie bij.

Maandblad De Wessaner: Jenne Warrink verlengt contract.

Maandblad De Wessaner: Jenne Warrink verlengt contract.

Halverwege het zaalseizoen wordt hij benaderd door KZ-Hiltex. Vanwege tegenvallende prestaties bij deze vereniging wordt Wim Bakker terug gehaald. Wim wil wel helpen, maar wil dit alleen met Jenne doen. Jenne overlegt met het Roda bestuur, waarbij Roda natuurlijk mee wil werken aan deze eervolle uitnodiging voor onze trainer/coach. Jenne blijft overigens prioriteit aan Roda geven. De Koogers winnen met Wim en Jenne opnieuw de Korfbal League. Jorien Holman stopt na het zaalseizoen als trainer/coach van Roda 2. Marc Krook trainer/coach van ZKC 1 is bereid Roda 2 eenmaal te trainen per week en te coachen tot het einde van het seizoen. De andere training neemt Pieter Pauw voor zijn rekening. Ook Gerrit Jan Kat kondigt aan het eind van het seizoen te stoppen met het trainen coachen van Roda 3 en het trainen van Roda 5. Met Roda 3 sluit hij het seizoen af met een kampioenschap en promotie naar de reserve tweede klas. Paul van den Bergh stopt met het trainen en coachen van Roda 4.  In het nieuwe seizoen wordt Erik de Boer de nieuwe trainer/coach van Roda 2. Jan Steenhoek neemt een avond de trainingen waar bij Roda 2. Erik heeft eerder onze A1 getraind en was ook trainer/coach van KZ 2. Jenne Warrink en Jan Steenhoek gaan nog een seizoen door met de training/coaching en begeleiding van Roda 1.

 De veiling en de verbouwing van bar en keuken

In februari 2012 vindt de eerste Roda veiling plaats van deze eeuw. Maar liefst 55 kavels worden ingebracht om het tekort in de financiering van 2500,- te dekken voor nieuwbouw

bar/keuken en aanschaf nieuwe apparatuur. Overigens had de Oud Papier commissie op de laatste leden vergadering al gezegd het tekort te willen dekken. Ook zegde de Oud Papier commissie toe nieuw meubilair te willen betalen. Niettemin gaat de veiling gewoon door onder leiding van opper veiling meester Dick Smit, die de stemming er goed in krijgt. Hij wordt geassisteerd door “veiling notaris” Marieke Steenhoek. Er wordt geveild op basis van een heus veiling reglement.

Marieke schrijft een verslag in het clubblad dat de maandag daarop uitkomt:

“De veilingavond was een groot succes! Ik zat naast onze veilingmeester Dick op het mooiste plekje van de zaal. Want hoewel ik van hier geen biedingen kon doen , had ik alle kopers goed in beeld en dat leverde leuke tafrelen op. Soms werd er ontspannen geboden, andere keren liep de spanning op. Vaak was de twijfel van de gezichten af te lezen: verder bieden of niet? De familie Kat was goed vertegenwoordigd. En ook hoofdsponsor Benecke hield zich op in deze regionen van de zaal…. Bieders die geen weerstand konden bieden aan grote monden van ´omstanders` konden beter niet in de hoek van Mark Sluijs staan… Ook zijn moeder Nel bood flink mee. Het gesigneerde Ajax-shirt ging wel aan haar neus voorbij en komt boven het bed van de visboer te hangen… Gerrit Jan kwam vanaf de zijlijn met prachtige biedingen op verrassende kavels…Vanaf dezelfde kant liet Ellen Vlottes van zich horen….Vooraan in de zaal werd er koelbloedig geboden. Hier kwam het artistieke topstuk van de avond – zoals verwacht-  in handen van familie De Beer, terwijl het trainersduo Jenne & Jan op dezelfde rij 4 originele kavels in de wacht sleepten…

Uiteindelijk kwam vrijwel elke kavel voor een onverwacht hoog bedrag onder de hamer. De top-4 was als volgt:

  1. Advertentie in de Zaankanter (900 euro)
  2. Een computer geschonken door Paul (550)
  3. Een pakket vlonderhout geschonken door Benecke (500)
  4. Het door Johan Cruyff gesigneerde Ajax-shirt (420)

Tot zover een deel van het verslag van Marieke de veilingnotaris.

Uiteindelijk stopte de teller bij 7835,- euro. Een enthousiaste Rodiaan voegde daar na de veiling nog 200 euro aan toe, om de eindstand op 8035,= te brengen.

De afzuiginstallatie uit de oude keuken.

De afzuiginstallatie uit de oude keuken.

De volgende ochtend werd de bar en keuken meteen weg gebroken. Een klus die om 14.00 uur geklaard was. Het ging dus snel met hier en daar een onaangename verrassing, zo bleek de vloer achter de bar, verborgen onder het Forbo zeil, nagenoeg verrot. Ook de afzuiginstallatie in de keuken was nou niet bepaald “HACCP proof”. Voor de verbouwing was een week of 6 uitgetrokken met een strakke planning. Veel Roda vrijwilligers en ouders van Roda (jeugd)leden met een professionele achtergrond in de bouw hebben op de meest onmogelijke tijdstippen, vaak na een drukke werkdag, de verbouwing in zo’n korte tijd mogelijk gemaakt.

De verrotte vloer in de keuken.

De verrotte vloer in de keuken.

Op een aluminium naambordje bij de bar kun je hun namen terug vinden, o.a. Gerrit Volkers jr. en sr., Dick Doorn, Marcel Commandeur, Remco Polder, Peter Dresselhuizen, Otto Hauzendorfer en diverse (ouders van) Roda leden.  Op 24 maart is de klus geklaard en wordt de nieuwe bar feestelijk in gebruik genomen met ’s avonds een geweldig feest met onze dj’s Paul en Geert.

 

En zo is het geworden (uit maandblad De Wessaner)

En zo is de bar/keuken geworden (uit maandblad De Wessaner)

Het Coöp plaatjesalbum.

In het voorjaar van 2012 benadert de plaatselijke Coöp Roda en vvv Westzaan om mee te werken aan een (spelers)plaatjes boek. De Coöp organisatie heeft dit op andere plaatsen ook al met succes georganiseerd. Vaak was het dan voor een vereniging, maar daarvoor zijn Roda en de voetbalvereniging te klein. Ron IJdel als bestuurslid trekt het project. Eerst moeten alle spelers en trainers op de foto. De Roda sportkantine lijkt wel een fotostudio: Luzan Veenendaal, Eva Pauw en Myla Griese maken de foto’s. Op 6 oktober is de feestelijke presentatie van het plaatjesalbum. De leden kunnen een (leeg) boek kopen voor 2,50 wat rechtstreeks naar de club gaat. Bij 10,- euro aan boodschappen en veelvouden daarvan krijg je aan de kassa een spelersplaatje. Gaande het traject worden er ook nog ruilbeurzen georganiseerd. Een van de ruilbeurzen is bij de belangrijke zaalwedstrijd Roda 1- KVA 1 die Roda helaas (weer) met 1 punt verschil verliest. Op de tribunes is het echter een drukte van belang. Na afloop gaan de kinderen handtekeningen jagen van de spelers van Roda 1voor onder de foto’s. Op 2 december wordt de actie afgesloten.

De (nog lege) plaatjesboeken worden gepresenteerd.

De (nog lege) plaatjesboeken worden gepresenteerd.

Bij de daarop volgende Nieuwjaarsreceptie wordt de actie door de Westzaanse Gemeenschap bekroond als de activiteit die het dorp in 2012 op een zeer positieve manier in het nieuws heeft gebracht.

Oprichting Roda Korfbal Academie

In het nieuwe seizoen wil Roda starten met een Roda Korfbal Academie om extra trainingsfaciliteiten aan te bieden aan de Roda jeugd en de Roda jeugdtrainers. Jenne Warrink, Jan Steenhoek en Erik de Boer zeggen hun medewerking toe. Ook André Kuipers gaat met zijn korfbal League ervaring 6 trainingen verzorgen. De trekkers van de Roda Korfbal Academie zijn Pieter Pauw (vz. TJC) en Age Knossen (vz. bestuur) Sponsors worden: de Oud Papier commissie, de club van 100 en Administratiekantoor KLAK. Ook Barry Schep en Rosemarie Roozenbeek komen een training geven, niet voor de Korfbal Academie, maar voor de B2. Thierry Doorn had namelijk een prijs gewonnen voor zijn team door de uitslag van Roda 1-KVA 1 goed te voorspellen.

Wat gebeurde er nog meer in 2012?

Bij de wedstrijd Roda 1-Refleks 1 wordt een verklaring tegen geweld voorgelezen i.v.m. het overlijden van een assistent scheidsrechter bij een jeugd voetbal wedstrijd In Almere. Na het voorlezen van de verklaring wordt een minuut stilte gehouden.

Ook wordt tijdens de druk bezochte zaalwedstrijd van Roda 1 tegen KVA 1 het nieuwe 3 jarige sponsorcontract met de Rabobank getekend. De Rabobank is sinds 1973 sponsor. Namens de Rabobank directie tekent Tom van Roon het contract.

Op 11 januari wordt er door de plaatselijke EHBO een instructieavond gehouden voor AED gebruik voor 13 Roda vrijwilligers. Ook aan het begin van het seizoen een Masquerade party van het JAC, dit is een soort vervroegd carnaval, met DJ Pucky-Pink. Ook de Limbo is populair.

Nicole Pitt wordt wedstrijd secretaris bij de jeugd.

De welpen heten voortaan Kangoeroes. Op een van de speluren doen ze de Elfstedentocht. Deze tocht gaat wel door, de echte niet. We staan op de Sportfair in sporthal het Trias ter promotie van onze vereniging en onze sport.

Jelmer Knossen wordt voltijds sportconsulent van het KNKV voor het district Noord West. Hij gaat speciaal het accent leggen op activiteiten voor Schoolkorfbal en Kangoeroeklups.

De gemeente Zaanstad vindt dat er teveel buitensport accommodaties zijn en begint het project Routekaart Buitensport. Uiteindelijk levert het externe Adviesbureau BMC 2 rapporten af: de Kwaliteitsmatrix Sportparken en de Ruimtelijke Analyse Sportparken. In de matrix worden we beoordeeld op 8 criteria. We komen er goed uit, alleen vindt de gemeente de bezetting te laag. Wij bestrijden dat want hoe en op welke wijze is het intensieve gebruik van de bassischool De Kroosduiker meegenomen? De gemeenteraad heeft het laatste woord.

De gemeente wil verder de herplant van de gekapte bomen ter hand nemen, die bij de aanleg van het kunstgras gekapt zijn. Het bestuur tekent bezwaar aan en wil blad vaste bomen voor het kunstgras. Na heel veel overleg rolt er een compromis uit. In de binnen singel (polderdijk) blad vaste bomen en in de buiten singel blad verliezende. Ook krijgt de vereniging of stichting het recht de wilgen te knotten als de gemeente dit niet tijdig doet. Niet alleen worden 20 bomen herplant, maar ook krijgen we als toegift 20 struiken. En de laatste kunnen ook 6 tot 8 meter worden! (Redactie: ondanks de belofte van de gemeente hebben wij nog nooit een blad vaste boom kunnen ontdekken).

De wereldbollen op de tienkamp op 24-3-2012 bij opening bar/keuken

De wereldbollen op de tienkamp op 24-3-2012 bij opening bar/keuken

De JC organiseert een ledenwerfactie met “Bring a friend” op 24 maart. Dit ook als festiviteit ter gelegenheid van opening bar en keuken. Er wordt een 10 kamp georganiseerd met een wereldbollenrace, banden bumpspel, zwevend tapijt, zeil bal, frisbeeën, looprups, doorgeefbal en stormbaan. Er doen rond de 65 leden en niet leden aan mee. Celeste van Westrop brengt Nadine Schneider als nieuw lid aan.

Het topscorersklassement wordt zowel in de zaal als op het veld door Tim de Beer gewonnen. In de zaal komt hij tot 82 treffers, waarmee hij ook Zaans topscorer wordt. Op het veld komt hij zelfs tot 84 treffers. Ook het doelpuntenrecord van deze eeuw van Roda 1 gaat er aan. Sinds 2003 stond dat op 235. Het gaat in dit zaalseizoen naar 247.

Bestuur mutaties: Paul van den Bergh stopt na 8 jaar met zijn bestuursactiviteiten, waarvan 6 jaar als voorzitter van de JC. Hij wordt benoemd tot erelid door de Algemene Vergadering. Paul was een vernieuwer die de jeugdouders meer wilde betrekken bij de jeugdteams. Ook heeft hij verschillende scholen in Assendelft enthousiast gemaakt voor ons Schoolkorfbal toernooi. Paul blijft wel scheidsrechter coördinator en (jeugd)scheidsrechters enthousiasmeren en begeleiden. Ron IJdel gaat Paul opvolgen als voorzitter TC senioren in het bestuur. Joke de Beer stelt zich herkiesbaar als secretaris in het bestuur. Het bestuur bestaat verder uit voorzitter jeugd Otto Hauzendorfer, Piet Riet als penningmeester en Age Knossen als voorzitter.

Monique van den Bergh stopt na 5 jaar als redacteur van het clubblad. Tevens komt er een nieuwe website op basis van Joomla techniek ter vervanging van Frontpage. Ab Bulterman steekt er vele uren en dagen in om de migratie voor te bereiden. Het moet onder Joomla gemakkelijker worden foto’s en artikelen te plaatsen en meerder log-ins zijn mogelijk. Tevens kondigt de nieuwe redactie van de Rodiaan aan dat ze over een jaar digitaal willen gaan met het clubblad. Negen leden zijn tegen (die krijgen t.z.t. een papieren versie; redactie).

De recreanten hebben een barbecue als seizoen afsluiting bij Gerrit en Riet Groot. Gerrit Groot krijgt ook de Geertje Visser Schoen prijs als meest verdienstelijke Wessaner voor zijn vele en jarenlange activiteiten voor Roda en in een verder verleden zijn verdiensten voor de gemeente politiek. De spelers van Roda 4 zoeken het verder op. Zij gaan naar Zeeland voor een weekend. Het wordt weer een groot succes met dank aan de Big Boss (Gerrit Jan Kat), die het programma in elkaar zet en sponsor Révé.

Dan de 24ste Playback Show (voorlopig de laatste, redactie) met als winnaars Lotte Schoen en Maggie Schleeper  op de muziek van Pitbull en met het nummer Rain over me. De originaliteitsprijs gaat naar Mariska May en Mieke Leguyt. Het thema was het ‘Holland Roda House” in passende oranje kleuren.

Dinie van Schie en Paul van den Bergh zorgen ervoor dat Koninginnedag in Westzaan toch doorgang kan vinden.

Ook komen 2 bekende Roda leden te overlijden. Lid van verdienste Mat de Visser: lid PPC, redactie clubblad, organisator klaverjasavonden en trouw supporter Roda 1. Ook Annie Schoen-Schellinger komt te overlijden de vrouw van erelid Jan schoen. Beiden hebben jarenlang in Roda 1 gespeeld.

Er komt een nieuwe kledinglijn met kleding van Masita en een wedstrijdshirt van Nike. De uitlevering verloopt uiterst moeizaam. De teamsponsors zijn: BENECKE, Rabobank en bij de jeugd KB Info Solutions, Motaal Aluminium en AESSET IT. De niet gesponsorde teams ontvangen allemaal een nieuw wedstrijdshirt van Korfbal Specials via Roda in bruikleen.

De TJC wordt commissie van het jaar. Zij moesten de zaken weer op de rails krijgen na het vertrek van 3 commissieleden met hun kinderen naar Groen Geel.

Pieter Pauw wordt clubman van het jaar door zijn inspanningen voor de club na een turbulent jaar: voorzitter TJC, interim trainer Roda 2, trekker Roda Korfbal Academie.

Het bestuur weet het verlies terug te dringen van 9000 euro naar een kleine 500,- euro in 2011/2012.

Nieuwe leden: Nadine Schneider, Pim Hos, Kyra van Baarsen, Yves Denekamp, Jesse klopper, Nicolien Rep, Lars Foekens, Arlette Ntantu, Emma Schaap, Eniz Ayyildiz, Swind Fray, Ana Kesselaar, Bente Koster, Yoena Bakker, Rebecca Stuifzand, Roy Zeegers, Reijer Meijsen. Een aantal nieuwe leden komt van buiten die in het nieuwe seizoen een versterkt junioren team gaan vormen in de tweede klas.

Dan de grootste zeperd van het jaar. Het bestuur was benaderd door de Stichting Andersom  Denken voor een sport en benefiet middag voor jongeren met een beperking. Wij kenden de stichting niet, die onder leiding stond van een Westzaanse, maar het doel was sympathiek. Wij zouden de faciliteiten en de organisatie verzorgen en de stichting zou voor de deelnemers zorgen. We hadden een aantal party tenten opgezet, 15 vrijwilligers ingezet en er 200 uur aan voorbereidingstijd in gestopt. Echter hoeveel deelnemers komen er uiteindelijk: 1! U leest het goed precies 1, ook nog door een Roda vrijwilliger meegenomen. Age Knossen vraagt zich af als voorzitter van het bestuur waar wij in de voorbereidingen “een afslag gemist hebben”. Het feit dat de stichting ondanks afspraken niet met een draaiboek afkwam, dat moesten we zelf maken, andere afspraken die niet (of niet tijdig) nagekomen werden, hadden ons eerder moeten doen besluiten de samenwerking met deze stichting te verbreken.

Het Roda bestuur wil in discussie met de leden over:

  • Welke vereniging willen we zijn?
  • Wat zijn onze sportieve ambities?
  • Ledengroei en hoe groot willen we zijn?
  • Een mogelijke uitbreiding van ons sportaanbod (zie ook Routekaart)
  • Een beter gebruik van onze accommodatie

Cor de Jager zegt zijn laatste functie bij de bond op: lid van de Strafzaken commissie. Hij wordt bij die gelegenheid benoemd tot erelid van het KNKV

Frank van der Beek wordt winnaar van de Sinterklaas Recreanten driekamp. Tijdens de laatste zaalwedstrijd van Roda 1 in 2012 tekent de directie van Sport Sportief een 6 jarig sponsor en leveringscontract met Roda.

In dezelfde december maand worden Cor Sluys en Cor Wijnberg de winnaars van het Kerst Koppel klaverjassen. Zo komt er een einde aan een jaar met heel veel activiteiten waarvoor 2800 woorden nodig waren om het samen te vatten.  Redactie Roda Nieuwsflitsen