2013: maar liefst 9 kampioenen bij de jeugd

Het jaar 2013 werd een van de meest succesvolle jaren voor onze jeugdploegen. Verdeeld over de najaars-, zaal- en voorjaarscompetitie telden we maar liefst 9 kampioenen.

De E1 werd 3 maal kampioen.

De E1 werd 3 maal kampioen.

De E1 met de spelers Lennard, Rick, Lieke, Steijn, Sydney, Max, Bente, Fiona en trainer/coaches Ab Bulterman, Ingrid Neuman, Kees Havik, Tim de Beer en Kjeld Volkers spanden de kroon door maar liefst 3 maal kampioen te worden. In de zaalkompetitie werden verder de A1, D2 en D3 kampioen. De A1 werd kampioen in een heel spannende beslissingswedstrijd door met 11-10 van ZKV A1 te winnen. Zie de foto met de namen van spelers en trainers/coaches. De D3 boekte weer een ander record zij kwamen tot maar liefst 172 treffers en een doelsaldo van 156. Het team bestond uit: Maggie, Olivia, Anne, Isa, Jasmijn, Eva, Roos en Lotte. Op het veld worden  de A1, D1, D2 en E1 kampioen. Bij de D1 komen wij de namen tegen van Sjoerd, Roos, Hayda, Kaj, Kees, Samaya en de invallers Junior en Anne.

Roda A1 werd kampioen door in een beslissingswedstrijd met 11-10 van ZKV A1 te winnen.

Roda A1 werd kampioen door in een beslissingswedstrijd met 11-10 van ZKV A1 te winnen. V.l.n.r: Mark, Lars, Kees, Jari, Hidde, Kjeld, Pieter. Voorste rij: Iris, Ashley, Emma, Arlette, Nicolien.

De A1 promoveert door het kampioenschap naar de Overgangsklasse. In het daarop volgende veldseizoen 2013/2014 helaas maar 1 jeugdkampioen en het is weer de E1, maar nu een E1 met andere spelers: Caspar, Anne, Mats, Olivia, Dani en Ramon. Coach Terence Waal.

Maar ook bij de senioren successen alle 4 de senioren ploegen doen mee om de bovenste plaatsen. Roda 1 laat in de zaal het kampioenschap uit handen glippen. Tegen de koplopers 6 punten behaald, 2 maal winst tegen de latere kampioen Sporting Delta (inmiddels hoofdklasser) en winst tegen Tilburg. Maar tegen de sportief  mindere goden laten we de punten liggen. Zo is er de onbegrijpelijke uit nederlaag tegen het in degradatie nood verkerende SDO uit Veldhoven. Ook op het veld als promovendus nota bene op de gedeelde tweede/derde plaats geëindigd achter kampioen ZKV.

Trainersperikelen

Jenne Warrink, Jan Steenhoek en Jutka van Loenen nemen aan het eind van het seizoen afscheid. Jenne is tijdens zijn 2 jarig verblijf kampioen geworden op het veld in de tweede klas en in zijn tweede jaar waren er kansen in de zaal te promoveren naar de Overgangsklasse. Jan heeft 2 jaar Roda 2 getraind en gecoacht, in  zijn derde jaar viel hij in als selectie trainer en coach en in de laatste 2 jaar was hij naast Jenne teambegeleider bij Roda 1. Beiden waren ook al heel succesvol geweest als trainer/coach bij diverse andere verenigingen in het district. Jutka van Loenen heeft maar liefst 6 jaar tot volle tevredenheid de medische verzorging gedaan. Zij wordt opgevolgd door Milco Dubbeld. Erik de Boer trainer/coach van Roda 2 wordt de nieuwe trainer/coach van Roda 1. Cor Foekens wordt teambegeleider. Edu Snijder die 10 jaar op het hoogste niveau heeft gespeeld bij het Amsterdamse Blauw Wit volgt Erik de Boer op. Bert Tuyn wordt teambegeleider bij Roda 2. Het trainerschap van Erik bij Roda 1 duurt echter maar een paar maanden. Na een dramatische start in de zaalkompetitie, we hadden o.a. het kaartincident in de uitwedstrijd tegen KVZ uit Zutphen. We wonnen de partij met 12-14 maar we konden geen spelerskaart en identiteitsbewijs tonen van een speelster uit de Roda junioren. De aanvoerder van Roda 1, inclusief de scheidsrechter dachten dat het wel los zou lopen, maar de Bond was onverbiddelijk. De uitslag werd geschrapt, 2 punten in mindering en de wedstrijd moet overgespeeld worden (in Zutphen). Ondanks enkele beroepszakken en even zovele boetes stonden we na een aantal wedstrijden met 0 punten onder aan. Na de 19-20 thuis nederlaag tegen laagvlieger Revival uit Beilen gooit Erik de handdoek in de ring. Gelukkig is een “oude bekende” en oud Wessaner Robert Luttik van Groen Geel nog vrij. De laatste wedstrijd van het jaar moeten we naar kampioenskandidaat AVO uit Assen, een vereniging van 500 leden met grote ambities. Roda wint verrassend in Assen, de eerste wedstrijd met Luttik op de bank, met 20-24 en de laatste plaats hebben we verlaten bij de jaarwisseling.

 

Jubilea en onderscheidingen

In de eerste plaats viert de vereniging op bescheiden wijze het 95 jarig jubileum. Cor de Jager wordt lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten voor Roda en de Korfbalbond. Gerrit Groot en Dick Smit worden erelid voor hun vele en jarenlange verdiensten voor de club. Jaap Schellinger zit 25 jaar in het papier en wordt door het bestuur verrast met een taart bij dit jubileum. Roda ontvangt voor de tweede keer deze eeuw de Geertje Visser Schoen prijs, samen met de VVV Westzaan dit keer, omdat zij met het COOP plaatjes album het dorp positief in het nieuws hebben gebracht. Mw. Trien de Boer-Havik, erelid,  krijgt bij haar 75 jarig lidmaatschap bloemen van het bestuur. Met echtgenoot Jaap was zij lange tijd een van de drijvende krachten van Roda: spelend op het hoogste niveau in Nederland, huize De Boer was het tweede clubgebouw en decennia lang kampeerreizen georganiseerd. Kortom een sieraad voor de club

De Kangoeroes en de Recreanten

De kangoeroeafdeling onder leiding van Anita de Jong organiseert samen met KZ-Hiltex een Kangoeroe sprookjesfestijn in De Sprong voor voornamelijk Zaanse clubs.

Een verslag uit maandblad De Wessaner over het eerste Kangoeroe Sprookjesfestijn in sporthal de Sprong.

Een verslag uit maandblad De Wessaner over het eerste Kangoeroe Sprookjesfestijn in sporthal de Sprong.

De Kangoeroes lopen een heel spelletjes parcours. De spellen zijn fraai aangekleed. Een kleine 100 kangoeroes doen er aan mee. De Korfbalbond heeft de Kangoeroes ook ontdekt en Kangoeroes worden nu ondergebracht in KangoeroeKlups. Anita doet een stapje terug bij de Kangoeroes en er komt een hele groep nieuwe spelleiders met: Arlette, Emma, Liselotte, Ashley, Monique, Hidde, Kees, Jelmer.

Ook bij de recreanten wijzigingen: Cor de Jager stopt na 39 jaar recreanten trainer te zijn geweest. Hij wint nog wel het toernooi in Wormer. Bert Tuyn volgt hem op. Ook Gerrit Groot vindt het op 73 jarige leeftijd welletjes, hij stopt met het spelen van toernooien. Gerrit Groot was als korfballer jarenlang een van de sterkhouders in de toenmalige Roda selectie, maar zeker ook bij de recreanten.

Het Roda sportcomplex en andere accommodatie zaken.

Het Adviesbureau BMC komt met een (tussen) rapportage over de Zaanse buitensportcomplexen (‘de Routekaart Buitensport”). BMC hanteert 2 criteria:

  1. Samenwerking en voor de burger dichtbij.
  2. Vitale sportparken, optimaliseren ruimte gebruik, goede kwaliteit, optimale bezetting.

Op criterium 1 scoren wij goed. Op criterium 2 ook, alleen zou de bezetting omhoog moeten (Noot redactie: het bestuur van Roda vindt dat het intensieve gebruik van scholen niet of onvoldoende in de bezettingscijfers is meegenomen). Uiteindelijk stemt het college van B&W en de gemeenteraad in met de conclusies. Op 11 juli 2013 ploft de brief van wethouder Olthof bij het bestuur op de mat: “de eerst komende 10 jaar zal er geen actief beleid op herontwikkeling worden ingezet”.

Maar na de buitensport komt de binnensport. De wethouder vindt dat de korfballers te weinig betalen voor hun kunstgrasvelden. Nu is het zo dat bij de aanleg van de kunstgrasvelden de onderhoudsbijdrage door de gemeente fors verlaagd is. De gemeente ging dit bedrag reserveren om 1 maal in de 10 jaar een nieuwe toplaag aan te kunnen leggen. Betekent dit dat we straks 2 maal moeten betalen voor de nieuwe toplaag? Het was nog een brainstorm, de wethouder wilde zijn probleem met de verenigingen delen (Noot redactie: we hebben dat goed aangevoeld; in 2015 zijn de huren fors verhoogd. Roda heeft ingesproken en geprotesteerd tijdens een raadsvergadering. Zonder succes.)

Roda komt in de najaarsvergadering met nieuwe bouwplannen. De toiletten en de opbergruimte worden in 2014 ingrijpend vernieuwd. Age Knossen licht in de algemene ledenvergadering de plannen toe aan de hand van een tekening van architect Berghouwer. Het bestuur van Roda en van de stichting Beheer Roda Sportcomplex zijn enthousiast over de plannen. De Roda leden kunnen een tegel voor 5 euro kopen die ze kunnen beschilderen en in de toiletten kunnen laten plakken. Gelukkig kunnen wij bij de bouw weer rekenen op de harde kern van professionals: Marcel Schaap, Gerit Volkers jr. en sr. en Dick Doorn. Ook vele Roda vrijwilligers helpen avonden lang mee. Zij zijn werken pro deo en maken er een geheel fraai geheel van. Ook de tegels zijn mooi geworden, al dan niet met de hulp van Ria Knossen en Jari Kemna.

Roda start een werkgroep van verontruste de Sprong gebruikers met Jahn, de zaalvoetballers en badminton. Wij voelen ons te weinig gehoord als (toekomstige) gebruikers van de nieuwe Sprong.

Met Middellange (5 jaren) Termijn Plan

Het Roda bestuur doet mee aan de KNKV opleiding Besturen met Visie. De ideeën van het bestuur worden tijdens een aantal bijeenkomsten met commissies, leden en selectie gedeeld. Er rollen een aantal projecten uit voort.

  • Vrijwilligers beleid wat Paul van den Bergh en Age Knossen jr. proberen op te zetten.
  • Uitbreiding sportaanbod en betere bezetting. Trekker Dick Smit. Dick weet een Bootcamp club van de grond te trekken met rond de 20 deelnemers op maandagavond. Als eerste instructeur treedt op: Roy van Harlingen.
  • Binden en Boeien. Cor Foekens is hiermee aan de slag gegaan en komt met een nieuwe Jeugd Activiteiten Commissie.

Daarnaast is er nog een ambitie uitgesproken: uiterlijk in 2018 Overgangsklasse voor selectie Roda 1….!

Evenementen en andere leuke dingen.

Het Roda Schoolkorfbal toernooi wordt, voor zover wij kunnen nagaan, voor de 50ste keer gehouden. Bij de groepen 7/8 voor de eerste keer een kampioen buiten Westzaan: de Meander uit Assendelft. Bij de groepen 5/6 grijpt de Rank (De spoken) de titel.

Shanna Pettinga organiseert voor het eerst een kledingbeurs voor vrouwen. Ze is bang voor te weinig opkomst want (schoon)moeders, vriendinnen, iedereen wordt opgetrommeld. Hoe het is afgelopen weten wij niet (red.)

De 25ste Playbackshow is nog niet gehouden, vanwege iets te weinig aanmeldingen. De jongste jeugd gaat weer  kamperen In Knegsel. De leiding is zeer tevreden over het verloop. Is ook dit voorlopig de laatste keer geweest, nu men al 2 jaar op camping de Kemphaan kampeert (red.)?

Medio januari gaat de nieuwe website live op basis van een Joomla platform.

Sportief Sportief/Korfbal Specials heeft problemen met de uitlevering van de Masita kledinglijn. Wat blijkt Masita heeft problemen. Het bedrijf wordt overgenomen en het assortiment wordt sterk verkleind. Ook onze kledinglijn, nog maar een jaar oud, is uit de collectie gehaald. We worden gecompenseerd met nieuwe trainingspakken en inschietshirts. De hele jeugdafdeling beschikt inmiddels wel over een gratis wedstrijdshirt van Nike.

Het Huishoudelijk Reglement wordt aangepast we gaan van twee jaarvergaderingen terug naar 1. De KNKV regelementen maken dat sinds kort mogelijk volgens nestor Cor de Jager. Omdat het vereiste quorum de eerste keer niet aanwezig is zijn er 2 vergaderingen voor nodig.

Bestuur mutaties: Joke de Beer treedt na 6 jaar terug als secretaris. Ook Age Knossen zijn tweede termijn als voorzitter zit er op. Hij is 11 jaar voorzitter geweest. Hij wordt opgevolgd door Ron IJdel, Irma Kemna wordt secretaris. Het bestuur bestaat verder uit Otto Hauzendorfer jeugdvoorzitter, Bernlef Knossen, TC senioren en Piet Riet penningmeester.

André Kuipers een van de eerste trainers van de Roda Korfbal Academie.

André Kuipers een van de eerste trainers van de Roda Korfbal Academie.

De Roda Korfbal Academie gaat zijn 2e jaar in. Erik de boer houdt een presentatie over coaching met videobeelden hoe het (niet) moet. André Kuipers neemt als Korfbal League speler een groot deel van de trainingen waar. Jenne Warrink begeleidt de C1 en C2. Ook Leon Simons geeft trainingen, net als Jelmer Knossen, beiden KNKV sportconsulent.

Op 2 juni wordt er weer een tocht der tochten gereden rond het IJsselmeer. Lengte 300 kilometer, start 3 uur ‘s nachts en aankomst al om 17.00 uur in Westzaan. Er zijn 27 deelnemers, 3 houden het bij Kornwerderzand om verschillende redenen voor gezien. Het Roda bestuur reikt bij aankomst medailles uit voor deze topprestatie.

Op dezelfde middag is de afsluitende BBQ voor 80 deelnemers. Bernlef Knossen neemt na 10 jaar afscheid van Roda 1. Zijn teamleden nemen afscheid van hem met een toespraak wat ze straks het meest gaan missen: “variërend van “hopaaa!, goed gezien scheids; partij, ja hoor, daar is ie weer!”.

Nieuwe rubrieken in het clubblad: Cor de Jager met spelregel kennis, Edu Snijder praat ons bij over de Korfbal League en de (tegenstanders van) Roda teams. Het bestuur begint met een rubriek waar de mensen achter de commissies worden voorgesteld. Het artikel van oud bestuurder en ere voorzitter Piet de Jager in het Kerstnummer van 1986, over Roda in de jaren 20 van de vorige eeuw, wordt nogmaals in de Rodiaan van 27 mei 2013 afgedrukt. De anekdotes in dit artikel zullen ongetwijfeld terug komen in het jubileumboek Roda 100 jaar.  Ook een dubbelinterview met de nieuwe leden Charlie Kooiman en Sanne Steenhoek. Charlie zijn finest korfbal moment was zijn invalbeurt in Ahoy toen hij voor KZ/Hiltex met zijn treffer, de 3e plaats veilig stelde.

Tim de Beer wordt op het veld en in de zaal weer topscorer met 58 en 81 doelpunten. Bij de dames volgt Froukje op gepaste afstand met 20 in de zaal en Cathy met 16 op het veld.

Verder de tweede culinaire fietstocht met 28 fijnproevers en 7 eet locaties. Het aperitief is in de Kemphaan met muziek van Paul en Geert en ook zijn daar de kampioenen van de A1.

Roda 5 gaat voor het teamweekend naar een zeer koud Friesland (Dokkum). Vanwege de kou gaan ze hun volgende uitje vervroegen naar Eibergen in Twente. Overigens houdt Roda 5 op te bestaan en wordt volgend seizoen Roda 4.

Toon Gerbrands, algemeen directeur van AZ, bij Roda's Club van 100 over de maakbaarheid van succes.

Toon Gerbrands, algemeen directeur van AZ, bij Roda’s Club van 100 over de maakbaarheid van succes.

De Club van 100 heeft niemand minder dan Toon Gerbrands, toen nog algemeen directeur van AZ op bezoek. In een boeiend verhaal gaat het over de maakbaarheid van succes. Ter inspiratie: 90% heb je zelf in de hand, 10% is talent.

De Sponsorcommissie brengt de eerste sponsorspecial uit met interviews met de leiding van Autoprins, Korfbal Specials en AESSET IT.

Roda eindigt weer in de top 10 van beste scheidsrechter ontvangst met een 8,22 op basis van 5 beoordelingen.

De penningmeester sluit het seizoen 2012/2013 af met een verlies van 1500,- euro. Oorzaak: minder sponsor en kantine inkomsten.

Het bestuur heeft ook een Pestprotocol opgesteld.

Sponsor Dekamarkt opent op 5 december de nieuwe supermarkt aan het Zuideinde. Ook HH kappers heeft de zaak ingrijpend verbouwd. Daarnaast draagt kapper Henk de zaak over aan dochter Annemarie en collega Chantal Labée.

Redactie Roda Nieuwsflitsen