2014: Nieuwe toiletten en berging en we gaan digitaal

Op 3 januari hebben we niet alleen een Nieuwjaarsreceptie. ‘s Middags gaan de jeugdleden tegels beschilderen voor de toiletten.

Bouwers van 2014!

Bouwers van 2014!

Ook volwassenen kunnen tegels kopen die vooral door Jari Kemna, die Roda 1 op verzoek van Robert Luttik verevigd en Ria Knossen worden beschilderd. De tegelactie levert 1200,- euro op.

’s Avonds feest met Roda DJ’s Geert en Paul waarbij een losse toiletpot een centrale plaats inneemt. De volgende dag op zaterdag 4 januari begint de sloop. In het begin van de middag is de klus al geklaard.

De bouwers van 1968

De bouwers van 1968

Bij de sloop komen we een oud paneel met de bouwers van de bovenverdieping tegen uit 1968, precies 45 jaar geleden. Er wordt 2 maanden lang keihard gewerkt door professionele krachten die er weer belangeloos een fraai geheel van maken, maar ook de nodige vrijwilligers die hun ‘steentje’ bijdragen. Op de DVD met foto’s van het bouwproces komen wij de volgende namen tegen.

Gerit Volkers jr. en sr., Marcel Schaap, Dick Doorn als onvermoeibare helden, maar ook niet te vergeten Aad Berghouwer (tekening), Otto en Koen Hauzendorfer, Wouter May, Rob den Os, Age Knossen, Lars Volkers. En de meester schilders: Cor Sluijs en Siem Heijnis (die meteen ook het hele clubgebouw op de eerste verdieping er bij gedaan heeft).

Een tegelplateau met sportieve wensen

Een tegelplateau met sportieve wensen

Op 15 maart is de feestelijke opening van de nieuwe toiletten en de berging. In maandblad De Wessaner staat de volgende Quote: “sommigen zien in de betegeling van de nieuwe toiletten het nieuwe Rijksmuseum aan de Naernasche Vaart, anderen zeggen of denken een tikkeltje minder druk voor mij had ook wel gemogen”.

In het voorjaar 2 internet enquêtes: een om de belangstelling te peilen voor vrijwilligerswerk en een enquête over de overgang naar een nieuw digitaal clubblad. De redactie krijgt een opvallend hoge response, namelijk 50% van de abonnees reageert. De reacties variëren van we begrijpen de overgang naar digitaal, soms zelfs:  “dat jullie dat niet veel eerder gedaan hebben”. Maar ook de zorgen dat een digitaal clubblad minder gelezen wordt; “je legt een papieren clubblad op tafel, leest er in en later als het je uitkomt lees je weer verder”. De redactie komt een 10 tal echte knelpunten tegen: oudere leden die geen internet hebben. Ook zal het digitale clubblad efficiency voordelen hebben, geen 4 rapers meer op maandag avond, niet langer 3000 vel papier nodig per keer, niet langer 10 bezorgers nodig. Voor de redactie blijft het tijdsbeslag hetzelfde: 2 redactieleden zijn een hele maandag bezig als je een clubblad wilt met de nodige redactionele inhoud, een mooie opmaak en allerlei links naar websites waar naar verwezen wordt. Begin september bij de start van het nieuwe seizoen gaan we digitaal, waarbij de 10 oudere leden die geen internet hebben nog steeds kunnen rekenen op een papieren versie. De ambitie van de redactie is het clubblad te beperken tot 2 pagina’s per keer en op jaarbasis 3 papieren glossy’s uit brengen. Deze ambities zijn ver overtroffen, want het lijkt alsof er 35 glossy’s op jaarbasis worden uitgebracht (red.: de gemiddelde dikte van het clubblad in 2015/2016 was 6 pagina’s inclusief een blad met advertenties, Daarnaast veel kleurenfoto’s). Verder wordt de website het centrale medium binnen de club dat actief ondersteund wordt door de Roda Facebook pagina. Bij het uitbrengen van het Jubileum boek Roda 100 jaar zullen wij nagaan hoe lang het papieren clubblad bestaan heeft.  

 

Roda op sportief gebied.

In het begin van het jaar wordt bekend dat de Roda selectie het volgende seizoen als proef op de zaterdag gaat spelen. Omdat er steeds minder zondagclubs zijn, hebben ze genoeg van het reizen door heel Nederland. Wel verslaan ze op een van die verre reizen voormalig Korfbal League vereniging AKC in Almelo nog even met 21-22, met ex -korfbalster van het jaar Samantha Jonkman. Een typische Sporting Delta overwinning volgens Tim de Beer.

De D1 kampioen

De D1 kampioen

Roda D1 wordt in de zaal kampioen door een 4-1 winst op Luno met de spelers Fiona, Sydney, Raven, Lotte, Isa, Elana, Tim en Rick en de trainer coaches Jannus Kat en Erik Duisdecker.

 

 

 

 

Roda 3 kampioen reserve tweede klas. Voor het eerst in 25 jaar een reserve team dat reserve eerste klas gaat spelen.

Roda 3 kampioen reserve tweede klas. Voor het eerst in 25 jaar een reserve team dat reserve eerste klas gaat spelen.

Ook Roda 3 wordt kampioen in de reserve tweede klas en promoveert naar de reserve eerste klas na een 18-14 overwinning op Synergo 2 uit Utrecht. Het is minimaal 25 jaar geleden dat een Roda reserve team reserve eerste klas heeft gespeeld. Overigens zal niet Roda 3 volgend seizoen uitkomen in de reserve eerste klas maar Roda 2.

Tim de Beer wordt weer topscorer niet alleen van Roda maar ook van de Zaanstreek. Hij komt tot 86 treffers in 14 wedstrijden (het seizoen daarvoor 81). Hij is daarmee ook de officieuze winnaar van de Zaanstreek. Weliswaar schiet Stijn van der Vegt van KZ-Hiltex er meer in maar die heeft daar 18 wedstrijden voor nodig. Het gemiddelde van De Beer ligt met 6 + per wedstrijd op een niveau wat niemand haalt, ook Stijn van der Vegt niet. Op het veld worden Tim en Nicolien Rep topscorer.

Roda heeft een Korfbal Masters gewonnen van het KNKV vanwege het ontwikkelde draaiboek voor het schoolkorfbal toernooi in combinatie met een effectieve ledenwerving in 2013. Op 12 april komen bondscoach Leon Simons met Laurens Leeuwenhoek (PKC) en Rosemarie Roozenbeek (KZ-Hiltex) een clinic geven. Van 10.00 tot 11.00 voor de pupillen en van 11.00 tot 12.00 voor de aspiranten en pupillen.

Op 22 mei is er voor het eerst een Giga Kangoeroedag waaraan 400 kinderen uit de groepen 1 en 2 aan meedoen van de scholen de Rank, de Kroosduiker, de Meander, de Regenboog en de Delta.

Het Schoolkorfbal wordt gewonnen door de Kroosduiker. Zij winnen zelfs de dubbel. Bij de groepen 7/8 dezelfde finale als vorig jaar maar nu met winst van de Superpinda’s van de Kroosduiker op de Minecrafts van de Meander: 2-0. Bij de groepen 5/6 verslaan de Red Devils van De Kroosduiker de Sprinkhanen van De Rank: 3-0.

Roda 4 kampioen met het afscheid van Gerrit-Jan, Jeannet en Alice

Roda 4 kampioen met het afscheid van Gerrit-Jan, Jeannet en Alice

Roda 4 wordt op het veldkampioen in de 5e klasse. Dat wordt tevens het afscheid van Gerrit-Jan Kat als speler/trainer, Alice Nieuwendijk als coach en Jeannet Bijsterbosch als speler. De spelers en ook speciaal degenen die afscheid nemen worden in de bloemen gezet en bedankt door het bestuur voor hun jarenlange grote verdiensten voor de club. Roda 4 bestond verder uit: Erik Duisdecker, Selmer Tanger, Patrick winter, Karin Bongers, Dorien Huiskamp, Ilse Neuman (wisselspeler), Marsha Riet, Geert Kelder, Ingrid Neuman, Bianca Groenewoud en Martijn Klaver.

Afscheid in stijl van Alexander met bebloed onderbeen.

Afscheid in stijl van Alexander met bebloed onderbeen.

Bij de afsluiting van het veldseizoen nemen we afscheid van sterkhouder Alexander Jongerius die 10 jaar de kleuren van Roda 1 verdedigd heeft. Hij gaat zich nu op het hele zware individuele werk richten zoals Bootcamp. Zo gaat hij bij het optreden van Serious Request in Haarlem met de Kerstdagen een sponsorloop in kikkersprong doen van Velsen naar Haarlem, in estafette verband, met een 4 tal sportvrienden. Ook Edu Snijder neemt aan het eind van het seizoen als trainer/coach afscheid van de selectie. Het tweede team spreekt hem toe. De beide wedstrijdsecretarissen Nicole Pitt en Ingrid Neuman worden clubvrouw van het jaar.

De E1 wordt in het voorjaar nog kampioen op het veld met coach Terence Waal. Spelers zijn Caspar, Anne, Mats, Olivia, Dani en Ramon

Roda A1 grijpt net naast het kampioenschap in de eerste klas door in de laatste wedstrijd tegen het Amsterdamse Rohda A1 met 10-9 te verliezen. Onze A1 was over het hele veldseizoen gezien de betere ploeg en had aan een gelijkspel genoeg gehad om te promoveren naar de Overgangsklasse.

Robert Luttik gaat het nieuwe seizoen door als trainer/coach van de selectie. Wouter Nootebos gaat in afwachting van een te maken wereldreis selectie 2 trainen eerste helft veldseizoen. Pieter Pauw en Bernlef Knossen gaat daarna selectie 2 trainen.

De D1 wordt weer kampioen in de eerste helft veld door met 5-3 van OKV te winnen. De spelers: Raven, Roos, Anne, Elana, Jasmijn , Rick, Steyn, Lotte en Bente(wisselspeler). Ook de F1 wordt kampioen. Dit team bestaat uit Tara Sikkes, Rianna Venema, Floor Benecke, Felix Koekkoek en Tiffany Pieters. Trainers en coaches Nynke Pitt en Ilse Neuman.

De Roda KangoeroeKlup wordt gekandideerd voor de Jaap van Nierop prijs als snelst groeiende dan wel de grootste KangoeroeKlup van het district.

Op 6 december wordt het jaar feestelijk afgesloten waarbij een nieuw sponsorcontract met de Rabobank wordt getekend door directievoorzitter Fred van Dam en Communicatie adviseur Martine Hos. Begin jaren 70 is het eerste contract getekend. We zijn de langst gesponsorde vereniging van de Rabobank. De Rabobank heeft ons in deze ruim 40 jaar altijd gesteund. De ondertekening vindt plaats in het Trias tijdens de wedstrijd tussen de nummers 1 en 2: Pernix 1 en Roda 1. Helaas verliest Roda met 15-22.

Andere gebeurtenissen

Voorzitter Ron IJdel stopt in het voorjaar na een jaar alweer als voorzitter, hij vindt de combinatie met zijn drukke baan lastig. Ook vindt hij dat hij door zijn woonplaats te weinig binding heeft met de club. Het bestuur gaat op zoek naar een vervanger. In het najaar wordt Jannus Kat benoemd tot bestuurslid technische zaken jeugd. De voorzitterspositie blijft echter vacant. Het bestuur bestaat verder uit Irma Kemna, secretaris, Piet Riet, penningmeester, Otto Hauzendorfer jeugdvoorzitter en Bernlef Knossen, technische zaken senioren. Karin Bongers is 25 jaar lid van Roda. De penningmeester kan positieve resultaten laten zien over het seizoen 2013/2014.

De sponsorcommissie organiseert op 30 april een seminar Overnemen of overgenomen worden met Crowe Horwath Foederer uit Oostzaan en de Rabobank Zaanstreek. Met name de spreker Professor Tjeu Blommaert maakt indruk voor de pauze. Hij is hoogleraar in Tilburg en schrijver van vele boeken. Hij bespreekt een aantal problemen die zich bij een overname kunnen voordoen. Na de pauze Ferdi Kramer van Rembrandt, een dochter van de Rabobank, die met name ingaat op zijn makelaarsfunctie en waarderingen van ondernemingen, het opschonen van de jaarrekening e.d. Ook wordt de eerste Sponsor Special ten doop gehouden een glossy voor en door sponsors van Roda.

Twee Rodianen van De Kroosduiker komen in de finale van de Rekenbattle van de scholengemeenschap Zaan Primair. Van de 600 kinderen die er meedoen wordt Lynn Zuidema 10e en Caspar Koekkoek 2e.

De vernieuwde kledinglijn, geschonken door en vanwege de problemen van Masita bij de vorige kledinglijn, is aan het begin van het nieuwe seizoen eindelijk beschikbaar voor de selectie en de A1.

De 5-kamp of ook wel de clubkampioenschappen bij de jeugd worden gewonnen door Roos Benecke en bij de jongens door Yves Denekamp.

De Roda Korfbal Academie heeft in het najaar KNKV sportconsulent en voormalig speler en trainer/coach van NIC Kees Vlietstra uitgenodigd voor een Train de Trainer bijeenkomst. Volgens insiders is hij een van de beste opleiders op dit gebied.

Verder is Jan Niebeek trainer/coach van Nederlands kampioen TOP/Qouratio op bezoek bij de Club van 100. Jan Niebeek laat de Roda selectie eerst een enquête invullen die hij vervolgens verwerkt in een computer programma. Hieruit komt naar voren welke type speler iemand is en wat zijn/haar drijfveren zijn. Daaruit kun je weer afleiden of het team in balans is en hoe team en spelers gecoacht moeten worden.

Jelle B. voor een uitverkocht huis

Jelle B. voor een uitverkocht huis

Op 12 december nog een knalfeest met Jelle B georganiseerd door Roda en Mojo Concerts. Het feest is uitverkocht. Jelle B zijn kracht zit in de interactie met het publiek, dat hij als geen ander beheerst.

Ook in december een Pieten training met de E en de F o.l.v. Jonne, Lars en Ilse. De E en de F spelen een partij tegen de Pieten.

Aan het eind van het jaar spreekt Roda in bij het Zaanstad beraad: “Hoe betrouwbaar is de overheid”?. Wat is namelijk het geval, we hebben een contract met de gemeente Zaanstad waarin staat dat zij eenmaal in de 10 jaar het kunstgras vervangen. Onze onderhoudsbijdrage die we daarvoor ontvingen, is hiervoor met 7800,- euro per jaar gekort. Nu heeft de wethouder een probleem met zijn sportbegroting hij komt 300.000 tekort op een begroting van circa 7 miljoen. Nu hebben ze op het stadhuis gezien dat de gebruikers van het kunstgras minder betalen dan gebruikers van natuurgras. Dus wat hebben ze bedacht op het Stadhuisplein: we gaan de huur in een paar stappen flink omhoog brengen. Voor Roda is dit maar liefst 4.000 per jaar extra! (Redactie: in juni 2016 heeft de gemeenteraad van Zaanstad in al haar wijsheid  besloten maar liefst 4 miljoen(!) uit te trekken voor de verhuizing van hockey club De Kraaien; over de krappe sport begroting gesproken waar 3 ton gevonden moest worden want anders kreeg de wethouder zijn exploitatie niet sluitend! Wie het nog begrijpt mag het zeggen en kan een mail aan de redactie sturen!)

We sluiten in vrede Af. O.l.v. Paula van de Provence gaat een flink aantal dames weer aan de slag in een workshop kerstkransen maken.

En als laatste de mutaties in het bestuur van Stichting Beheer Roda Sportcomplex. Voorzitter Cor de Jager legt zijn laatste functie neer en wordt opgevolgd door Arno Heermans. Dorien huiskamp vertrekt als secretaris en wordt opgevolgd door Ellen Vlottes. Als penningmeester treedt aan Onno Jan Hos als opvolger van Gerrit Jan Kat. Ook Wouter May treedt toe tot het bestuur. Rob den Os en Piet Riet zijn de enige 2 bestuursleden die aan blijven.

Redactie Roda Nieuwsflitsen