In het voorjaar worden de laatste wedstrijden in sporthal De Sprong gespeeld. De hal is oud en gedateerd maar qua sfeer doet hij volgens romantici denken aan het voetbalstadion van Go Ahead, de Adelaarshorst, in Deventer. Vanaf de start van de competitie speelt Roda in het nieuwe topsportcentrum De Koog, dat beschikt over twee sporthallen, één voor “topsport” en één voor “breedtesport”. Het verschil tussen beide hallen is dat de topsporthal twee meter hoger is, meer tribunecapaciteit heeft en meer faciliteiten biedt voor film en videowerk. Roda speelt in de breedtesporthal. Deze nieuwe sporthal is een enorme verbetering ten opzichte van de ongezellige TRIAS-hal, maar veel Rodianen missen toch nog wel de bijzondere sfeer van de oude sporthal De Sprong.
Sportief
Roda 1 heeft een lastig zaalseizoen met als tegenstanders onder andere het sterke Achilles (met ex-Blauw Wit-topper Gerald van Dijk). In de slotfase van de competitie wordt behoud in de eerste klasse pas veilig gesteld tegen het Zuid-Hollandse Valto. Via “live streaming” is de wedstrijd ook in Westzaan te volgen. De eindstand is 19-23 in het voordeel van de Westzaners. Roda 2 degradeert in de zaal na twee jaar uit de reserve eerste klas. Op het veld gaat het beter met Roda. Alle ploegen eindigen in het linker rijtje. Roda 3 zelfs op de tweede plaats en dat is een knappe prestatie na het stoppen van vier topspelers vorig seizoen. Roda 1 zorgt voor twee verrassingen in de veldwedstrijden tegen HKC. In de uitwedstrijd verslaan ze het team van HKC uit Hardinxveld Giesendam, dat voor de helft bestaat uit ex-PKC toppers met 12-16. In de laatste wedstrijd van het seizoen tegen HKC wint Roda zelfs met 20-14! (HKC is het seizoen daarop ongenaakbaar in de zaal en promoveert naar de overgangsklasse, red.).
Bij de afsluiting van het seizoen is er een parade van de jeugdkampioenen. Deze blijkt te vroeg te zijn gepland (i.v.m. de laatste thuiswedstrijd van Roda 1). In de parade zijn nu slechts drie kampioenen te zien: de A1, E2 en F1, terwijl er nog een of twee wedstrijden te spelen zijn en ook de B1, D1, E1 en F3 nog kampioenskansen hebben. En alle 4 halen ze de titel binnen! Kampioenen in het najaar: de B1, B3 en de F2.
De seizoensafsluiting is altijd hét moment om afscheid te nemen.
Aanvoerder Tim de Beer neemt afscheid van de trainers/coaches van de selectie, Imre Kaptein (derde van links) en Michael Fritzen (vierde van links) en de spelers
Wouter May (gaat van Roda 2 naar Roda 3) en Marcel Buijs (uiterst rechts) vanwege zijn nieuwe baan en studie.
Bij Roda 4 stoppen drie dames na een lange korfballoopbaan: Dorien Huiskamp, Bianca Groenewoud en Karin Bongers.
Voor het nieuwe seizoen treedt een hele nieuwe technische staf aan. Ivan Karsters komt van Groen Geel. Hij is gestopt met spelen in Groen Geel 1, waar hij een spectaculaire speler was. Als trainer/coach is hij nog redelijk onervaren maar de TC van Roda durft het avontuur aan. Ronald Hanegraaf, ook al afkomstig van Groen Geel, gaat Roda A1 trainen en coachen. Age Knossen jr. stapt over als trainer van een jeugdteam naar de senioren van Roda 2. Verder krijgt de selectie van dameskant versterking van Nadine Oudejans afkomstig van Helios.
De recreanten sluiten dit seizoen af als winnaar van het Oranje Nassau toernooi. Zij weten al hun vier wedstrijden te winnen. De beker met de grote oren mag weer een jaar naar het Roda clubhuis.
De succesvolle recreanten.
Liefde voor en in het korfbal
In de jaren vijftig van de vorige eeuw signaleerde voorzitter Wim Hartman dat er regelmatig liefdesrelaties tussen Rodianen en niet- korfballers ontstonden. De niet-korfballers zag je dan een paar keer langs de lijn, maar daarna nooit meer en zij namen vaak hun geliefde mee. Zijn pleidooi was: “de niet-korfballers zouden wat minder egoïstisch moeten zijn en hun verloofde dit mooie korfbalspel moeten gunnen”. Daarnaast waren er de relaties tussen korfballers van twee verschillende verenigingen, waarbij meestal de korfbalheer overschrijving aanvroeg naar de vereniging van zijn vriendin. Dit werd slechts met tegenzin toegestaan. Er is een geval bekend van een speler van Roda die overschrijving aanvroeg, waarbij de relatie in de ogen van het bestuur nog van te korte duur was en de overschrijving werd geweigerd.
Met een andere categorie wordt de vereniging bij de start van de competitie 2016-2017 geconfronteerd: liefdesrelaties binnen hetzelfde team. Het is beter hier niet op de details in te gaan, maar feit is dat het de vereniging drie spelers van het eerste team kost en dat zijn niet de minsten. Bestuur en TC hebben een probleem: er ontstaat plotseling een groot gat in de selectie. Gelukkig is Marcel Buijs bereid Roda te helpen en hij keert weer terug ondanks een nieuwe werkkring en studie. Het zal het begin zijn van een bijzonder jaar voor de selectie. Ook trainer/coach Ivan Karsters zal zich ongetwijfeld een andere start bij Roda hebben voorgesteld. Hij laat in een interview in het Noordhollands Dagblad weten, dat hij nog steeds potentie in het team ziet. Na de overwinning van 22-10 op Exakwa uit Lelystad in de eerste wedstrijd, groeit zijn vertrouwen nog meer.
Mick Snel, Marjolijn Kroon en Jet Hendriks zijn weer bereid vijftien trainingen aan de jeugd te geven. Het JAC organiseert met Rodiaan en zweminstructeur Kjeld Volkers een zeer geslaagde middag zwemmen in het Sportfondsenbad in Beverwijk.
Zwemfestijn voor de jeugd
Het jaar wordt feestelijk afgesloten met een Eindejaarsfeest verzorgd door Music Journey, het bedrijf van Rodiaan Paul van den Bergh, dat zich in het najaar als teamsponsor heeft verbonden aan de junioren A1. De nieuwe trap van het clubgebouw is juist op tijd geplaatst om het feest doorgang te laten vinden.