2017 Start met een gedeeltelijk nieuw bestuur

In het najaar van 2016 bereiken drie van de vijf bestuursleden het einde van hun zittingstermijn van drie jaar. Helaas opteert geen van deze bestuursleden voor een nieuwe termijn. Opvolgers zijn niet meteen te vinden. Hierdoor en door de combinatie met het feit dat de voorzittersfunctie al ruim twee jaar vacant is, kan gesproken worden van een bestuurscrisis. De beide voormalige bestuursleden, Jannus Kat en Bernlef Knossen die verantwoordelijk zijn voor het technisch beleid van jeugd en senioren, blijven wel aan tot er opvolgers zijn gevonden. Secretaris Irma Kemna stopt wel meteen in het najaar. Om opvolgers te vinden, wordt een tijdelijke commissie bestaande uit een aantal coryfeeën in het leven geroepen: Cor de Jager, Dick Smit, Paul van den Bergh en Age Knossen. Verschillende leden worden benaderd, maar iedereen heeft wel een reden om nee te zeggen. Alleen voor de invulling van de secretaris-functie is de ad-hoc commissie succesvol. Yoets Dubbeld is bereid deze functie te vervullen. Twee van de vier commissieleden besluiten zich te kandideren als duo-voorzitter. Een constructie die ook bij andere verenigingen opgeld doet. Paul van den Bergh is de voorzitter speciaal belast met de externe contacten en tevens het gezicht van de vereniging naar buiten. Age Knossen sr. gaat zich richten op het interne verenigingsgebeuren. Otto Hauzendorfer (jeugdvoorzitter) en Piet Riet (penningmeester) die ook deel uitmaakten van het vorige bestuur, continueren hun bestuurslidmaatschap.

RODA-veiling groot succes

Op 31 maart is de jubileumveiling voor de financiering van het 100-jarig bestaan. Veilingmeesters zijn Dick Smit en Bernlef Knossen.

Marieke Steenhoek houdt toezicht op een correcte uitvoering van het veilingreglement en verzorgt de vastlegging van succesvolle biedingen. De Kemphaan is goed gevuld en er wordt gul geboden. De teller loopt op naar het fantastische bedrag van € 11.000,- ! Van deze veilingopbrengst gaat 10% naar het Nationaal Jeugdsportfonds voor kinderen die om financiële redenen niet kunnen sporten.

 


Trainingsperikelen

Ivan Karsters besluit in februari nog een jaar door te gaan als trainer/coach. Niemand houdt echter rekening met een actie van Korfbal League-vereniging Blauw Wit uit Amsterdam. Ondanks het feit dat deze vereniging op de hoogte is van de nieuwe overeenkomst tussen Karsters en Roda bieden ze hem toch een overeenkomst aan als assistent-trainer van de selectie van Blauw Wit. Ivan houdt in eerste instantie de boot af, maar gaat uiteindelijk toch akkoord omdat hij zich sportief kan verbeteren. Wat zeiden de Roda-bestuurders in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw? Zie eerder in dit jubileumboek (vrij vertaald): “ Voor Amsterdamse verenigingen lijken er andere regels te gelden dan voor de rest van Nederland…”.

Gelukkig komt de TC van Roda in contact met Sebas Leegwater een oud-speler van ZKC’31. Na zijn korfballoopbaan heeft hij zich gestort op het trainersvak. Na Helios en het Amsterdamse Swift zoekt hij een andere vereniging. Hij maakt een zeer planmatige indruk en dat is een pré na een tumultueus verlopen seizoen. Bovendien is hij ambitieus. Kortom dit lijkt een goede mix voor het komende jubileumjaar.

Ronald Hanegraaf die met Roda A1 het kampioenschap in de tweede klasse behaald heeft, wordt de nieuwe assistent-trainer bij Roda 1 en ook trainer van Roda 3. Age Knossen jr. gaat nog een jaar door als trainer/coach van Roda 2.

Eerste kampioenen in nieuwe Sportcentrum De Koog

Bij de jeugd gaan de successen onverminderd door. In de zaal behalen de Junioren A1 de titel door in het beslissende duel van OKV A1 te winnen. Ook de E1 met de trainers/coaches Onno Hos en Remco van der Blom behalen de titel.

De E1 met de coaches Onno Jan Hos en Remco van der Blom en de spelers
vlnr: Paul Out, Tara Sikkes, Pim Hos, Floor Benecke en Felix Koekkoek.

Bij de senioren gaat het minder gemakkelijk. Roda 1 vecht tegen degradatie maar in de belangrijke thuiswedstrijden tegen de mede-degradatiekandidaten Weidevogels en Rapid weet het team de winst naar zich toe te trekken. Het matige optreden in de zaal is toe te schrijven aan de sterke competitie en het verlies van vijf basisspelers: Tim de Beer, Charlie Kooiman, Emma Schaap, Marcel Buijs (ongeval op zijn werk) en Nicolien Rep (studie buitenland). De TC en de trainer doen een noodgreep. Twee voormalige bassispelers, Charlie Kooiman en Mark Sluijs, zijn bereid om tijdelijk terug te keren in de selectie. Ondanks minimale trainingsvoorbereiding weten zij een ommekeer te bewerkstelligen. De punten komen weer binnen. In de belangrijke wedstrijd tegen Weidevogels wordt behoud van de eerste klasse veilig gesteld. Vijftien minuten voor tijd staat Weidevogels nog met 11-15 voor, maar uiteindelijk wint Roda miraculeus met 19-17. Nadine Oudejans speelt in deze wedstrijd de sterren van de hemel met vier treffers. Roda heeft in de voorbereiding niets aan het toeval overgelaten, zelfs de streamer-kanonnen, zijn van stal gehaald om te tegenstander te intimideren.

Wedstrijdmoment Roda- Rapid met Charlie Kooiman en Mark Sluijs
in een tolletje rond de korf.

Roda wint de thuiswedstrijd tegen het Haarlemse Rapid heel gemakkelijk met 27-17 en eindigt uiteindelijk met tien punten op de derde plaats van onderen. Ook Roda 2 eindigt net boven de degradatiestreep. Roda 3 redt het niet langer in de reserve tweede klasse door promotie van spelers naar de selectie en degradeert, zoals verwacht, naar de reserve derde klasse.

Op het veld gaat het een stuk beter. Roda 1 staat aan het begin van de tweede helft van de veldcompetitie zelfs op de gedeelde eerste plaats. In de volgende wedstrijden komt Roda zelfs alleen aan kop met twee punten voorsprong op de concurrentie. Maar die positie is geflatteerd omdat de competitie begint met duels tegen de zwakkere tegenstanders. In de laatste wedstrijden tegen de mede-titelkandidaten komt het team tekort en zit er niet meer in dan een derde plaats. Roda 3 redt het ruimschoots in de reserve derde klasse op het veld, waarbij zelfs de latere kampioen Haarlem 2 op eigen veld met 13-17 wordt verslagen, mede dankzij onze algemeen reserve Ivan Karsters.

Koninklijke onderscheiding

Eind april krijgt Roda-erelid Jaap Schellinger een Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor Roda. Schellinger heeft heel veel jeugdploegen getraind, was in het verleden lid van de belangrijke Aspirantencommissie met 200 jeugdleden, scheidsrechter, 25 jaar zaalcommissaris en speelde zelf tegen de Nederlandse korfbaltop, maar is de laatste jaren vooral bekend natuurlijk van het oud papier. Hij zamelde al oud papier in, toen het woord recyclen nog uitgevonden moest worden. Bij de uitreiking laat Jaap Schellinger nog even aan locoburgemeester Dick Emmer weten dat hij hem indertijd nog koekjes heeft verkocht in de bakkerij in Zaandijk.

De trotse Jaap Schellinger met echtgenote Janna.

Toernooien

Bij het schoolkorfbal is er een noviteit: 4Korfbal. Het maakt het spel sneller; het hele veld is voor beide viertallen. Wel is het minder druk dan andere jaren, maar ondanks dat is het een leuk toernooi met spectaculaire acties. Voor zover wij kunnen nagaan, gaat voor de tweede keer in het bestaan van het Schoolkorfbaltoernooi de titel naar Assendelft voor de groepen 7/8. De Regenboog wordt toernooiwinnaar. Bij de groepen 5/6 zijn De Mieren van De Rank de sterksten.

De GigaKangoeroedag is weer een gigantisch evenement met ’s morgens en ’s middags een volledig spellencircuit op het Roda sportcomplex. Plaatselijke supermarkt, de COOP, is hoofdsponsor.

Seizoenafsluiting met huldiging jeugdkampioenen

Ivan Karsters stopt na een jaar als trainer/coach van het eerste. Ook Nadine Oudejans stopt. Beiden gaan terug naar hun oude vereniging, Blauw Wit en Helios. Iedereen vindt het jammer dat ze na een jaar al weer vertrekken en dat is misschien wel het beste compliment dat je kunt krijgen. Arjan Tuijn neemt na tien jaar selectie een beetje afscheid. Hij gaat Roda 3 versterken.

Arjan Tuyn wordt door aanvoerder Marieke Steenhoek toegesproken.

Het hoogtepunt tijdens de seizoenafsluiting met BBQ is de kampioenenparade. Over drie competities gerekend zijn er tien jeugdkampioenen: de A1, B1, B2/B3, C1, D1, E1, E3, F1, F2 en F3. De B1 en B2/B3 vallen zelfs twee keer in de prijzen. Niet alle teamleden zijn erbij tijdens de parade. Maar het ziet er toch heel feestelijk uit.

Voor de spelers lijken het wel de Olympische Spelen, ieder team loopt achter de eigen “vlaggendrager” aan.

En daarna nog met zijn allen op de groepsfoto.

Het Rodaveld ligt er mooi bij anno 2017

In het jubileumboek WKV Roda 100 jaar heeft het Rodaveld, dat vaak onbespeelbaar was, in diverse hoofdstukken een hoofdrol gespeeld. Roda begon in 1918 in de Krabbelbuurt op een veld, dat die naam absoluut niet waard was. Het was in die tijd meer regel dan uitzondering dat het veld vanwege regenval en strenge winter van november tot eind maart niet bespeelbaar was. Dan lag de competitie gewoon stil, want van een winterstop of zaalcompetitie was toen nog geen sprake. Vervolgens kwam in 1950 het terrein op de Jacob van Waertstraat erbij waar één wedstrijd per dag gespeeld mocht worden. Dat heette dan het A-veld! Pas in 1953 kwam het huidige veld aan de Torenstraat beschikbaar. Dit terrein deed eerder dienst als IJsbaanterrein van BV (Buurtvereniging) Noord. Er zijn heel veel tonnen grond op dit terrein gereden, maar het bleef behelpen. Daarna werd het een half verhard gravelveld en vervolgens een heel gravelveld. Maar in het begin van deze eeuw -misschien had het al met de klimaatverandering te maken- ging het bij droog weer ongelooflijk stuiven. In 2007 was het zover: het kunstgrasveld werd aangelegd en de vereniging zorgde er zelf voor dat er een jeugdveld bij kwam. Hoeveel wedstrijden er tot de komst van het kunstgras afgelast zijn, is niet bijgehouden in de archieven, maar het zullen er heel veel zijn geweest. En nu in september 2017 is het terrein voorzien van een nieuwe toplaag van het kunstgrasveld. Na tien jaar is kunstgras aan vervanging toe en daar heeft de gemeente zich aan gehouden. De onderlaag is verbeterd qua demping, de verlichting is verplaatst en vernieuwd, de drainage is doorgespoten, het tegelpad rondom is opnieuw gelegd en opgehoogd. De velden hebben de afmetingen volgens de nieuwe regelgeving van de Bond, zodat er nu zelfs vier wedstrijden gelijktijdig gespeeld kunnen worden!

Het sportterrein ligt er strak bij, de accommodatie is van boven tot onder verbouwd en gemoderniseerd. Roda kan na honderd jaar korfbal in Westzaan beschikken over een fantastisch mooi sportcomplex. Bij het zien ervan zouden de leden van het eerste uur en ook latere generaties hun ogen niet kunnen geloven…!

Op 9 september 2017 openen de spelers van de F1 de kunstgrasvelden. Gezamenlijk knippen zij het lint door. Vlnr: Damian Koning, Zoë Boekel, Anne Conijn, Nynke van Zaane, Jip van Leeuwen, Thies Heermans, Tom Theewis