Bericht van de jeugdvoorzitter

Afgelopen zaterdag was het druk op het veld. Ondanks dat we volgende week massaal thuis spelen in het feestweekend, waren de meeste teams ook dit weekend op het Roda veld te vinden. Omdat ik erg nieuwsgierig was naar de verrichtingen van onze jeugd, heb ik bij verschillende wedstrijden gekeken. Ongeacht of er gewonnen of verloren werd, zag ik veel tevreden gezichten. De C2 won onder leiding van hun nieuwe coach Jonne met maar liefst 15-0. Ook de E1 deed het fantastisch en won royaal. De spelers besloten de tegenstanders zelfs een kansje te geven door iets minder actief te verdedigen en er is (tevergeefs) een poging gedaan om scheidrechter Eniz met wat lekkers om te kopen. Uiteindelijk stapte de E1 met 22-2 van het veld. De B1 maakte het nog het meest spannend door met 11-10 te winnen in een wedstrijd die tot het laatste moment echt gelijk op ging. Helaas lukt het niet om met vier tegelijkertijd spelende teams overal te kijken, maar de positieve en gezellige sfeer op en rond het veld maakte het een mooie korfbaldag. Komend weekend heb ik vast de kans om ook bij andere teams te kijken.

Deze week staat uiteraard in het teken van de voorbereidingen van het feestweekend. Er wordt veel klaargezet, in het geheim geoefend voor de playbackshow en misschien nog wat getraind voor het straten- en bedrijventoernooi. Daarna worden er met de jeugdteams oudergesprekken gevoerd. De trainers zullen jullie mogelijk deze week al benaderen voor een goed moment. Vanwege het feestweekend en de daarop volgende uitwedstrijden zullen we niet op zaterdag gaan zitten, maar voor of na een training.

Na de Corona lockdowns merkten we dat er veel kennis en informatie verloren was gegaan en hebben we het in de gesprekken veel gehad over praktische zaken als kantinedienst, rijschema’s, teamindeling en de sfeer in de teams. Onterecht kwam korfbal zelf een beetje achteraan.

De bijeenkomsten zullen geleid worden door de trainers/coaches met iemand van de jeugdcommissie en/of technische jeugdcommissie. Uiteraard is er ruimte voor praktische vragen, maar de nadruk ligt nu veel meer op de ontwikkeling van het korfbal. In ieder geval besproken worden:

  • de verschillen tussen de niveaus voor zover van toepassing. Dit geldt met name voor spelers die doorstromen van F naar E en van E naar D.
  • hoe ziet de training eruit. Wat verwachten we van de spelers?
  • de doelen voor komend jaar. Wat gaan de spelers leren, hoe zien we dat terug in het spel?

Daarnaast is er uiteraard ruimte voor vragen van ouders. Mochten er zaken in het team spelen, dan kunnen deze ook besproken worden op deze bijeenkomst.

Eén vraag kreeg ik al afgelopen zaterdag langs het veld en wil ik hier alvast delen, omdat dit vaker voor komt. Het betreft hier de poule-indeling en de plaats van de wedstrijden. De C2 zit in een poule van 6 teams en de vraag was, waarom er drie keer uit werd gespeeld en slechts twee keer thuis. Omdat deze veldcompetitie maar tot in oktober duurt, spelen alle teams niet uit en thuis tegen elkaar, maar slechts één keer. Het betreffende team speelt dus 5 wedstrijden en heeft in dit geval drie uitwedstrijden en twee thuiswedstrijden. De indeling wordt door de bond gemaakt en het pakt nu voor Roda zo uit. Helaas hebben we hier slechts beperkt invloed op. Het is in ieder geval niet zo, dat de andere helft van de competitie na het zaalseizoen wordt afgerond.

Ik wens iedereen een mooi korfbaljaar! Als er vragen zijn, kunnen jullie mij of een ander lid van de jeugdcommissie altijd opzoeken.

Michiel Koekkoek