Bijltjesdag: Roda 1 verslaat koploper Swift 1 19-17

Misschien waren de de Rodianen geïnspireerd door het tweede team die met maar liefst 26-15 van mede titelkandidaat TOP 5 wonnen. Vooral het scoringspercentage Van Roda 2 was goed. Minder goed gaat het met de blessures: Britt en Kelly geblesseerd en daar kwam nu Elana bij. Zij maakte haar debuut in de basis en kwam al in de eerste minuut ongelukkig ten val. Wat een pech! Beterschap allemaal!

De 19-17 van Jari

Dan naar de wedstrijd van Roda 1 tegen Swift 1. 100 jaar geleden stond deze wedstrijd ook al op het wedstrijdaffiche. En ook toen waren de krachtsverschillen klein. Vorig seizoen heeft Roda 3 oefenwedstrijden gespeeld tegen toen nog tweede klasser Swift 1,  alle keren gingen we “er af”. Toen voorspelden we al dat Swift een stevige eerste klasser zou worden. En dat heeft trainer Martin van Eijk en er ook van gemaakt mede door de komst van enkele BEP spelers. Maar we zagen zaterdag een enorm goed Roda met veel beleving in het veld en op de spelersbank en een zeer actief coachende Ivan. Roda nam al snel een 3-1 voorsprong, maar Swift is niet voor niets een van de koplopers. De ploeg is fel en heeft enkele goede spelers in de gelederen, vooral nummer 15 Jelle Beuckens was een voortdurend gevaar voor de Roda defensie. Swift kwam terug tot 4-4. Maar Swift had vermoedelijk geen rekening gehouden met het feit dat alle Rodianen vanmiddag top waren. We willen eigenlijk niet te veel namen noemen maar voor Sandy en Jari willen we toch een uitzondering maken, zij beiden waren al goed voor 11 van de 19 Roda doelpunten. Sandy scoorde niet alleen veel, ze onderschepte ook heel veel ballen in de Swift aanval. En ook aanvoerder Thijs laat de laatste twee thuiswedstrijden een enorme progressie zien. Verdedigen zit hij er boven op en ondanks zijn niet indrukwekkende lengte gaat hij vol overgave ieder duel onder de korf aan. Jari ten slotte schakelde in de tweede helft de gevaarlijkste man van Swift uit en bleef zelf scoren. Na de 4-4 en 5-5 sloop er even wat onzekerheid in het spel van Roda, maar Jari (2x), Thijs en Yoets( strafworp) zorgden voor een comfortabele 9-5 voorsprong. Rust 9-6.

Roda begon slecht aan de tweede helft. Een voorsprong van 9-6 werd in no time weggegeven. De rebound stond slecht, één schot bal weg. Swift wist hier wel raad mee: 11-11, 12-12 tot 14-14. En toen kwam weer het verschil in beleving naar voren, als de Rodianen echt de mouwen opstropen. Nu was het Sandy die 2 maal scoorde uit een doorloopbal en een vrije bal samen met Kees en Ivan zorgden zij voor een 18-15 voorsprong. Ivan kwam er samen met Joery 5 minuten voor tijd in om de boel op slot te gooien. Ivan met vele jaren Groen Geel 1 ervaring paste de ballen rond in de Roda aanval en zorgde ervoor dat de korf binnen de 25 seconden geraakt werd en zo zagen we aanvallen van 2 minuten of langer zonder dat Swift er nog aan te pas kwam. Jari maakte de 19-17. De wedstrijd stond onder goede leiding van Jan Peter Zandbergen.

Het was bijltjesdag dit weekend, alle koplopers verloren en ONDO liet een punt liggen in de Zeeuwse derby tegen Tjoba. De krachtsverschillen zijn klein en we gaan nog een hele spannende competitie tegemoet.

Een toeschouwer.