De korfbalbolwerken de Zaanstreek tegen de Drechtsteden: Roda 1-HKC 1: 22-19

Dit was de wedstrijd waarbij de promovendus uit Hardinxveld-Giessendam kampioen kon worden. Het kampioenschap komt overigens niet uit de lucht vallen want ook op het veld staat HKC in de eerste klas ook boven aan. HKC heeft een generatie hele goede korfballers. Met John den Dunnen in HKC 1 en broer en zus Nadine en Danny den Dunnen in PKC 1 en 2, Korfbal League topper Richard Kunst van PKC 1, ze komen allemaal bij HKC vandaan. Na afloop werden we door de HKC-ers ook nog even geïnformeerd over hun wedstrijdvoorbereiding. Om iedere Rodiaan meteen uit de droom te helpen, het lijkt de CIA/FBI wel. Ze wisten alles van Roda:  scoringspercentages links en rechts geschoten, binnen de 6 meter, buiten de 6 meter, kom je wel eens naar binnen (doorlopers), ga je achter je bal aan enz. Vermoedelijk weten ze meer over onze spelers dan onze spelers zelf. Dan hebben wij nog wel even een weg te gaan. Kortom werk aan de winkel voor de TC en de technische staf voor volgend seizoen.

De HKC-ers werden ook nog eens ondersteund door tussen de 100 en 200 supporters, die de hele middag al bezig waren geweest om spandoeken te maken. Maar ook Roda liet van zich horen. Supporters vereniging Blauw Wit, annex de Kroosridders, midden in het “vijandige kamp” lieten zich nadrukkelijk horen. Kortom het  was een enorme heksenketel. Containers vol WC rollen en confetti moesten vóór, tijdens en na de wedstrijd opgeruimd worden. Roda had de streamers deze week thuis gelaten omdat ze dan allemaal in het plafond blijven hangen en dan zou de puinhoop helemaal niet meer te overzien zijn geweest. Overigens gedroeg het HKC publiek zich een kampioen waardig. Complimenten voor de geordende wijze waarop de trip van het korfbalbolwerk de Drechtsteden naar het andere korfbalwerk de Zaanstreek georganiseerd was.

Dan de wedstrijd. Binnen Roda heerste de hele week al de mentaliteit, we gaan dit feestje een week uitstellen.

Doelpunt Hidde: 10-7

HKC kwam op 0-1, maar daarna was het Roda dat het initiatief naar zich toetrok. Nadine maakte gelijk en daarna 1 maal Hidde en 3 maal Kees stonden we op 5-3. Kees stond ook in de boekwerken van HKC als een goede allround heer bekend: “Kees is niet snel, wel handig en grote stap”. “Straft te gretig verdedigen (stappen) rond de korf af. Geen risico’s etc.”. Zo is alle voorbereiding ook weer betrekkelijk, want voordat de tegenstander van Kees het in de gaten had lagen er al 3 in. HKC kwam op 5-5. Maar Roda ging door. Via weer Kees, zijn vierde al, Liselotte en Hidde stond het 8-5. En toen werd het heel stil aan de overkant. Het zal toch niet zullen de HKC-ers gedacht hebben…..! Ze gooiden opnieuw confetti op het veld, om Roda uit de flow te hallen? Volgens Roda coach Karsters was dit een kantelmoment. Het werd 9-6, 10-7 door doelpunten van Liselotte en Hidde. Met nog 3 minuten te spelen stond het 10-8. En in plaats van deze marge vast te houden, verzwakte Roda een moment en we gaan met een 10-11 achterstand de rust in. Na de rust hetzelfde beeld Liselotte, “een matig schot volgens de HKC boekwerken”, schiet haar nummer 3 al binnen. Toch komt HKC beter in de wedstrijd, maar via Yoets en Kees komen we weer gelijk: 14-14. In deze periode waarbij de spanning voelbaar is bij de coaches, de spelersbanken en het publiek. Dit leek ook over te slaan op de scheidsrechter, want die deelde wel een stuk of 6 strafworpen aan beide kanten uit voor (kleine of niet zichtbare) overtredingen. We kwamen nog op 16-16. Maar door een vrije bal, stafworp en een afstandsschot stonden we met nog 10 minuten te spelen plotseling met 16-19 achter. Op de HKC site werd gesproken over een betere conditie van het eigen team. Maar het was meer een mentale kwestie als je vlak voor tijd op 4 punten achterstand wordt gezet en je hebt niks meer te winnen of te verliezen geef je de wedstrijd gewonnen.

Doelpunten Roda: Kees (6), Hidde(5), Liselotte (3), Shanna (2), Nadine, Yoets en Jitter ieder 1

HKC is de terechte winnaar: het is een complete ploeg zonder zwakke schakels. Na afloop de felicitaties aan de HKC-ers met hun kampioenschap.