Een ongekend 100 jarig Roda Jubileumweekend

Dat mag zonder overdrijving wel de titel zijn van dit artikel. Mooi weer, het hele dorp (en ver daarbuiten) die wel een of meerdere festiviteiten hebben bezocht, alle (bekende) Westzaanse artiesten op het podium, een fraaie feesttent en bijna alles uitverkocht.

De jubileumcommissie bestaande uit Trea van der Loo, Lida Poppes, Irene Dubbeld, Irma Kemna, Bernlef Knossen, Otto Hauzendorfer en Dick Smit had aan dit weekend anderhalf jaar gewerkt. Maar wat misschien nog wel het meest opviel was de vlekkeloze organisatie, gedetailleerde draaiboeken, veel vrijwilligers die in ploegen draaiden en alles klopte tot op de laatste details.

Het begon op vrijdagavond met de Westzaanse artiesten: de aftrap was voor Noa bekend van de Voice-kids, daarna Wolter Kroes die het zichtbaar naar zijn zin had en die wel weet hoe hij een feesttent met 275 bezoekers moet bespelen, zeker ook toen de jarige Rodiaan Melinda IJsseldijk op het podium werd geroepen. Daarna Brechtje Kat, die een heel ander genre zingt. Misschien meer geschikt voor het theater dan voor een lawaaierige feest tent. Maar het publiek maalde daar niet om zeker toen ook nummers van Michel Jackson werden gezongen. Ondertussen kon je bij de stand van Slagerij Veenboer terecht voor een heerlijk broodje.

Als afsluiting Drukwerk. Perfect passend als slotact.

Dan de zaterdag speciaal voor de jeugd omgedoopt tot “fundag”. Niet alleen de Roda sportvelden waren ingezet maar ook de brede sloot tussen Lambert Melisz en het Roda veld was in gebruik. Ruim vijftig kinderen waren van de partij. Georganiseerd door de Jeugdcommissie.

Op zaterdag de band Nightfall zeer bekend van de kermis in Assendelft. Drie uur lang bouwden zij hun show op. Ze spelen nagenoeg alles en het publiek vond het geweldig.

Dorpsstraat Assendelft, eerste prijs stratenkorfbal Roda.

Dan de zondag het Roda Stratenkorfbaltoernooi. Maar liefst 15 deelnemende straten uit Westzaan, Assendelft, Oostzaan en een team van Dam tot Dam. De organisatie had geen limiet gesteld aan het maximale aantal korfballers in het team zodat de niveauverschillen groot waren, maar toch lieten de niet korfballers soms verrassende resultaten zien. Pechvogel was Luzan Veenendaal die haar achillespees inscheurde en naar het ziekenhuis moest.  In de finale kwamen uiteindelijk: Van Dam tot Dam met vooral (oud) Roda korfballers (in witte shirts) die in Zaandam wonen; de Korenaarstraat (met Oranjeshirts) van de gelijknamige school uit Oostzaan, bij de bookmakers favoriet met namen als Mitch Sluys, Wouter Nootebos, Hidde Pettinga, Joost Breetvelt. De Korenaarstraat bestond uit leerkrachten of gymdocenten. Met dit team zou je probleemloos in de eerste klas kunnen meedraaien. En dan de Dorpsstraat uit Assendelft ( in gele shirts) met Joris en

Korenaarstraat, leraren en gymdocenten, tweede prijs Stratenkorfbal Roda.

Natascha Theewis, Mark Sluys, Pieter Pouw, Vera Kelder en andere toppers.

Deze drie ploegen moesten een halve finale spelen waarin weinig werd gescoord. Uiteindelijk won de Dorpstraat uit Assendelft, de Korenaarstraat werd tweede en Dam tot Dam werd derde.

Dan nog de afsluitende barbeque voor 200 mensen met live muziek. Het publiek moest even warm draaien, maar vanaf pakweg half zeven was het juiste repertoire gevonden. De “dansvloer” trilde op de slappe veengrond in Westzaan. Om 20.00 uur was het einde gekomen aan een fantastisch feestweekend. Voorzitter Paul van den Bergh roemde nogmaals de inspanningen van de Jubileumcommissie, de organisatoren van de BBQ werden veel lof toegezwaaid: Milco Dubbeld, Geert Kelder, Rob de Vries, Otto Hauzendorfer, Trea van der Loo en niet te vergeten Helen den Os die ’s middags drie uur broodjes kroket had staan bakken. En natuurlijk die 40 andere vrijwilligers die bardiensten in verschillende ploegen hebben gedraaid.

Maar het jubileum is nog niet afgelopen ( en het is niet alleen voor Roda leden maar voor alle inwoners van Westzaan en Assendelft).

7 juli een boottocht.

13 oktober een cabaretvoorstelling in de Kwaker (een eigen productie).

17 november klaverjassen.

22 december galafeest.

Op de foto’s de winnaars de Dorpsstraat Assendelft (gele shirts) en de nummers twee De Korenaarstraat (oranjeshirts).