Feestavond Club van 100

Afgelopen vrijdag 1 november was het weer zover, na een jaartje van afwezigheid wegens de vele activiteiten tijdens het jubileumjaar was er weer een ouderwetse Club van 100 feestavond.

Voor deze editie hadden we een dubbel programma met een sterke Zaanse link. Brouwerij Hoop uit Zaandijk verzorgde een bierproeverij en ook hadden we Bart Nieuwenhuijs bereid gevonden om over de opbouw van molen de Pauw in Nauerna te vertellen.

De opkomst was goed en wat opviel was hoe divers het publiek was: van begin 20 tot 80-plus en ook de verhouding man/vrouw was nagenoeg gelijk – hoezo bier een mannendrank!

Na een welkomstkoffie namen Joris en Jos de jaarverslagen (algemeen en financieel) over 2018 door. Het ledental zit weer in de lift na inspanningen tijdens het jubileum om nieuwe leden te werven. Het banksaldo is wat teruggevallen na de significante bijdrages voor het jubileum (de feesttent is nagenoeg geheel door de Club van 100 gefinancierd!). Doormiddel van een nieuw boekhoudprogramma en goedkeuring van de Rabobank kunnen we binnenkort ook starten met automatische incasso.

Er werd even stilgestaan bij het feit dat de shirtjeskast met de namen van de leden van de Club leeg wordt gemaakt, waarna de shirtjes worden vervangen door een andere display (wordt vervolgd!).   Ook werd Michiel Koekkoek officieel verwelkomd als nieuw bestuurslid – Michiel vervangt Rob den Os die eind 2018 is teruggetreden na vele jaren waarin hij talloze bijdragen heeft geleverd aan de Stichting Vrienden van RODA.

Casper en Roy van Hoop namen het hierna over en toverden de Kemphaan om in een waar proeflokaal. Er werd rustig aan begonnen met een heerlijk blond bier en een session imperial pale ale (oftewel een IPA met wat lager percentage). De bieren werden stuk voor stuk toegelicht alsook letterlijk belicht – met de zaklampen in onze mobieltjes om de kleur en helderheid goed te kunnen beoordelen. Naast de bieren vertelden Casper en Roy ook vol trots over de brouwerij en de uitdagingen die ze tegenkomen in hun missie om zoveel mogelijk Zaankanters aan hun bier te krijgen.

Na de eerste 2 bieren nam Bart het woord. Aan de hand van een diashow leidde hij het aandachtig luisterende publiek langs de verschillende fases van de opbouw van de molen de Pauw. Er kwamen mooie anekdotes voorbij over de staat van het gebouw voordat er aan de verbouwing werd begonnen (niet fris op zijn zachts gezegd) en over het transport van het molenframe vanuit Friesland. Prachtig om iemand met zoveel passie voor zijn vak hierover te horen vertellen. We verwachten binnenkort een belletje van College Tour, want Bart zal zeker niet misstaan op televisie!

De proeverij werd vervolgd en er passeerden nog 3 bieren: een zware Old Ale, een vanille-rum bokbier en tot slot een verassende Chocolate Porter. Natascha en Irma verzorgden in stijl bijpassende hapjes. Menigeen was verrast om te merken hoeveel variaties bieren er zijn en hoe verschillend ze smaken. Na het proeven konden de liefhebbers een bierpakket met glas aanschaffen en werd er nog geanimeerd nagepraat.

De shirtjeskast werd ook nog opengeschroefd waarna iedereen zijn shirtje (en dat van familieleden en vrienden) mee kon nemen. De animo hiervoor was groot, sommige shirtjes hebben al een tweede leven gevonden als knuffeloutfit.

Al met al een zeer geslaagde avond en we kijken alweer uit naar volgend jaar!