Het Millennium jaar 2000: sportieve successen met kampioenschap Roda 1

Bij de start van de nieuwe site in augustus 2015 hebben wij alle gegevens zoveel mogelijk geactualiseerd. Bij niet alle onderwerpen is dit gelukt. Zo moet de geschiedenis van Roda over de laatste 25 jaar nog beschreven worden. Daarnaast komt ons 100 jarig jubileum er aan in 2018. Dit waren de belangrijkste gebeurtenissen in 2000. Vanaf 2000 hebben wij naast het clubbladarchief, tevens bijna alle krantenartikelen en foto’s over Roda tot onze beschikking. Dus vanaf nu meer foto’s om de tekst aan te vullen.

Alle computers werken nog, ook bij Roda, de angst die veel Nederlanders bezig hield van wat gaat ons overkomen, bleek ten onrechte. De wereld ging zonder noemenswaardige problemen het nieuwe millennium in

Na een verblijf van 1 jaar  in de derde klas wordt Roda 1 o.l.v. trainer/coach Hans Bijl kampioen op het veld door een overwinning bij Stormvogels in Uitgeest met 11-16. Het kampioenschap wordt uitbundig gevierd met eerst een receptie en daarna een feestavond. Maarten Hos sr. is ceremoniemeester. De feestavond wordt muzikaal vorm gegeven door een optreden van de Kroosduiker en Brechje Kat  en Han van Gelderen op gitaar. Ook Roda 2 wordt kampioen. De selectie Roda 1 en 2 hadden in de zaal promotie net gemist. In de zaal wel succes voor Roda 3 en 4. Bij de jeugd kampioenschappen bij de A1, de B1 en de C2. Van de C2 staan in het kampioensverslag de namen: Tim de Beer , Patrick Winter, Lizet Steenbergen, Babiche van der Wouw, Jelmer Knossen, Mark Sluijs, Sandra Lohrmann, Lotti Kruidenberg, Jacqueline van der Beek. Voor Mark Sluijs was het nog onduidelijk of hij zou spelen. Zijn hamster was ’s morgens overleden. I.o.m. zijn ouders en coach werd besloten de hamster na de kampioenswedstrijd te begraven…!

Het bestuur en trainer/coach Hans Bijl komen overeen de 2-jarige overeenkomst niet te verlengen. Klaas Pelgrim gaat nog wel een jaar door als trainer/coach van Roda 2 en als jeugd coördinator. Het bestuur en TC slagen erin André van Eijk van BEP vast te leggen. Van Eijk heeft tot zijn 34e jaar in BEP1 gespeeld en heeft dit team ook getraind. Na de aanstelling van Van Eijk heeft Roda 1 als promovendus een voortreffelijke start, na 4 wedstrijden ongeslagen boven aan op het veld. Dit valt op in de Zaanse korfbalwereld. In een interview in het Noordhollands Dagblad op 27 oktober stelt hij dat “de selectie meer met korfbal bezig moet zijn” en ook “hard werken is de basis, scherp beginnen, tijdens de wedstrijd kun je moeilijk meer schakelen”. Tactisch wil hij met 3 aanvallers spelen, maar dit mag niet ten koste gaan van zijn veel scorende puntspelers.

Roda trainer/coach André van Eijk voor het Roda clubgebouw

Roda trainer/coach André van Eijk voor het Roda clubgebouw

Iets heel anders: het Waterleiding bedrijf biedt verenigingen de mogelijkheid gratis het buizenstelsel op legionella te controleren. Bij Roda wordt alles goedgekeurd, met een paar kleine aanpassingen in het leidingstelsel. Voor de meeste Roda spelers is dit geen verrassing:  “de douches zijn meestal koud, daar overleeft geen bacterie in”.

2000 Was ook het jaar van veel regen tijdens toernooien en kampeerweekenden. Zo moest het PD de Jager toernooi, met maar liefst 300 spelers in de E en F, halverwege worden afgelast. Hetzelfde overkwam het Paalschiet toernooi voor de senioren. Na een aantal plensbuien moest de organisatie het toernooi afblazen. Op basis van de tussenstand waren Norman Vormer en Frank de Jager de winnaar. Ook bij beide kampeerweekenden viel de regen overvloedig uit de hemel. De kampeercommissie had besloten in hetzelfde weekend naar Eindhoven en Knegsel te gaan. Dit was organisatorisch geen succes bleek later. Ook kwam men er ’s nachts achter dat er helaas maar 2 tenten waren die echt waterdicht waren…! Het bestuur houdt de ontwikkelingen over de nota “En dan nu de sport…”, angstvallig in de gaten. Weliswaar denkt de gemeente nu aan 7 campussen, i.p.v. 3, om de sportverenigingen op te concentreren, maar voor Roda is er nog altijd geen duidelijkheid. Ondertussen wordt een van de speerpunten gerealiseerd: het 200e lid. Die eer valt Tobias van Houten ten deel. Hij krijgt een wedstrijdtenue. Andere nieuwe leden in 2000: Danique Koeman, Myrthe van Wilgenburg, Brian op den Velde, Marsha Riet, Jeroen Roggeveen, Joke de Beer (recreanten), Anne Harrewijnen, Rogier Tanger, Jos Hotting, Lars Blakenburg, Mireille Stoop, Lars Wouters, Nana Rodrigues, Christa Stegeman, Jorine Boot (beiden terug van weggeweest), Claudio de Zwaan Rijo, Bart Zwart, Kevin Geldorp, Marvin Vogelpoel.

Ook dit millennium jaar weer de nodige bestuurswisselingen. Marja de Graaf stopt als secretaris en wordt opgevolgd door Lida Visser, die in het verleden secretaris was bij de Westzaanse Gemeenschap en 2 kinderen Karina en Pieter op de club heeft. Ook Ellen Luyff stopt na 6 jaar als penningmeester, Onno Jan Hos is bereid haar op te volgen. Ook Trea van der Loo stopt, zij moet kiezen tussen het trainen/coachen van haar team en het bestuur. En haar voorkeur ligt “op het veld” of in de zaal. Gerrijt Jan Kat zat al in het bestuur, maar stelt zich ook weer kandidaat voor de reeds lang bestaande vacature van jeugdvoorzitter. Bij de ledenvergadering moet het bestuur een verlies presenteren van ruim 3.452 gulden, veroorzaakt door meer inhuur van sporthallen en een extra voorziening voor vernieuwing clubgebouw van 2500,-. Tijdens de algemene ledenvergadering had het bestuur graag de eerste schetsen van het vernieuwde clubgebouw aan de leden willen voorleggen, maar helaas was onze architect geruime tijd uit de roulatie. Wies Smit wordt clubvrouw van het jaar na een heuse verkiezing. Zij was ook al clubtopscoorder bij de dames samen met Joris Theewis bij de heren. Verder de nodige jubilea: 25 jaar Ria op de Velde, Mieke Hos, Inez Molenaar en Jan Schoen maar liefst 60 jaar lid. Het bestuur meldt dat de Rabobank Westzaan, bij monde van directeur Theo Hoeks,  bereid is de sponsorovereenkomst met 3 jaar te verlengen. Tevens is er nog steeds een scheidrechter tekort. Er zijn in het verleden 7 scheidsrechters opgeleid maar die fluiten lang niet allemaal. Cor luidt weer de noodklok: om boetes te voorkomen moet scheidsrechter Gerrit Jan Kat op de fiets in de stromende regen van Westzaan naar Oostzaan en vervolgens naar Wormerveer om de vereniging boetes van de Bond te besparen.

Meer clubgebeuren. Het is ook wel eens goed om te vermelden dat de jongste Roda jeugd voor het Kerstnummer al jarenlang altijd zelf getekende kaften maakt. Dus het is voor de abonnees van het clubblad ieder jaar weer spannend hoe het voorblad eruit ziet en wie het gemaakt heeft. Ook rubrieken die stoppen en rubrieken die starten. Zo stopt Gerrit Jan Kat met zijn jaarlijkse overzichten in het Kerstnummer, ook Metusalem kwamen wij niet meer tegen en ook de diepgravende interviews van Joris Theewis en andere pseudoniemen hebben we niet meer aangetroffen. Wel mooie verslagen van Roda 1 onder de naam de Buffels, volgens ons een pseudoniem van Bert van Leeuwen (red.). Ook de voorzitter start met een wekelijkse rubriek: Langs de kantlijn, waarin belangrijke en misschien minder belangrijke clubgebeurtenissen de revue passeren.

De sterk onder bezette kantinecommissie maakt zich druk over de HACCP regelgeving, die met de nodige publiciteit landelijk wordt ingevoerd. De onderhoudscommissie is eindelijk weer op sterkte en heeft een enorme inhaalslag gemaakt: nieuwe paalvoeten, de zuidkant geschilderd, nieuwe Cv’s (met dank aan fa. Hauzendorfer), omheining en afzetting van de waterpomp en nog veel meer zaken die al te lang waren blijven liggen.

De recreanten worden steeds succesvoller, ze winnen het toernooi in De Vang en ook het toernooi van MIK. Daarnaast nog een record op het Apollo toernooi: ze verslaan  OKV met 10-2, de hoogste score ooit meldt de trotse recreanten coördinator Cor de Jager. Met name Gerard Leewerink en Han Bijsterbosch waren doeltreffend.

De Playbackshow heeft een nieuwe presentator Mark Jan Fray, hij zal het de daarop volgende jaren nog 13 maal presenteren. In de jury zitten Gerda Steenbergen, Klaas Pelgrim en Brechtje Kat. Winnaars worden dit Jaar: Yoets, Noah, Myrthe, Rosanne, Jikke en Merel als Britney Spears met “backing vocals” die het nummer Space zingen. De Originaliteitsprijs gaat ook al naar Britney Spears en Christina Aquilera, op het podium gebracht door Susan en Nienke.

Aan  de jarenlange routebeschrijvingen van  de tegenstanders van Roda door de redactie lijkt een einde te komen, de redactie gaat nu voortaan jaarlijkse een boekje uitgeven met  de routes. Dat scheelt jaarlijks ettelijke pagina’s papier en inkt. Ook stelt de redactie op de jaarvergadering jaarlijks 1000,- gulden aan portkosten kwijt te zijn. Kunnen we daar niks aan doen? Het bestuur antwoordt: zoveel mogelijk kostendekkend verzenden of in het uiterste geval stoppen met verzending per post. Tegen het eind van 2000 verschijnt het clubblad de Rodiaan voortaan ook op internet dankzij de inspanningen van redactielid/drukker Piet de Groen.

De klaverjascompetitie wordt (weer) gewonnen door Carl Jongewaard met 54.044 punten. Tweede en derde worden Anne Veenman en Lida Pot. 43 Deelnemers(!) hebben dit seizoen 2 of meerdere malen meegedaan. Ook worden de dames van de barbezetting in het zonnetje gezet, die deze taak soms al jarenlang doen op een vrije middag, Helen den Os, Tini Molenaar en Janny Bakker. Wel gaat de huurprijs voor een middagje klaverjassen volgend seizoen omhoog van 35 naar 50 gulden, waarvan Roda alle vaste kosten moet dekken.

De PPC organiseert ook een Husseltoernooi: België verslaat Nederland. Zo blijkt maar weer de korfballers waren hun tijd 15 jaar ver vooruit (België staat nummer 1 op de FIFA ranking in 2015 (red.).  Ook gaat het goed met de bordsponsors: 4 nieuwe borden van Schoen Betonboringen, Timmerbedrijf Vromans, Euro-Toilet en Technische Handelsonderneming Nomag.

In zo’n eerste jaar in het nieuwe millennium is het ook nog even goed terug te kijken op de jaren 90. Sportief duikelden wij van de eerste klas naar de derde klas, maar qua ledenontwikkeling ging het goed. In 1990 hadden wij 40 jeugdleden, 57 senioren en 38 niet spelende leden, totaal 135. In 2000 hadden we 92 jeugdleden, 46 senioren, 55 niet spelende leden, totaal 193. Een groei dus van 58 leden in 10 jaar!

Redactie Roda Nieuwsflitsen