In memoriam Dirk (Gu) Havik

Op 10 mei 2023 is op 95 jarige leeftijd ons lid van verdienste Dirk (Gu) Havik overleden. Het tussenvoegsel (Gu), dit voor de jongere Rodianen, verwijst naar de naam van zijn vrouw om hem van andere Dirk Havik te onderscheiden. Dirk (Gu) Havik heeft veel voor Roda betekent, zowel sportief als in de functie van trainer/coach en commissie lid (o.a. De Twaalftalcommissie, Materiaalcommissaris, lid van de Pers en Propaganda Commissie en scheidsrechter). Om met het sportieve deel te beginnen Dirk was een van de twaalf spelers (er werd nog gespeeld met twaalftallen) die Roda 1 in 1954 het kampioenschap en promotie naar de hoogste klasse (nu de Korfbal League) bezorgde! Dirk was daarvoor van beslissende betekenis. In de sleutelwedstrijd tegen het Amsterdamse Swift scoorde hij in de uitwedstrijd de vijfde en beslissende treffer in de laatste minuten (4-5 winst voor Roda). In de daaropvolgende kampioenswedstrijd tegen Landlust, later opgegaan in het huidige Sporting-West, wist hij het laatste en zesde doelpunt te scoren (eindstand 3-6 voor Roda). Er waren maar liefst zes bussen met Roda supporters naar Amsterdam gegaan. Sportief was deze promotie een mijlpaal in de Roda geschiedenis.

Dirk (Gu) Havik had veel kijk op het “spelletje”. Naast het feit dat hij maar liefst 44 jaar voor verschillende Roda teams is uitgekomen, hij stopte in 1985 als speler, is hij 20 jaar trainer/coach van verschillende Roda jeugdteams geweest met talloze kampioenschappen. Bekende Roda spelers die hij getraind heeft, waren onder de indruk van zijn kwaliteit als trainer/coach. In 1976 stopte Dirk met zijn trainingsactiviteiten en als voorzitter van de Twaalftalcommissie. De Twaalftalcommissie was een commissie die de teams samenstelde en die er op vrijdagavond voor moest zorgen, dat was het laatste moment dat mondeling kon worden afgezegd voor een wedstrijd, dat alle teams (twaalftallen) volledig konden uitkomen in het weekend. Leden (en zeker voorzitters) van de Twaalftalcommissie kwamen binnen de vereniging niet in aanmerking voor de “populariteitsprijs”, omdat spelers zichzelf als korfballer vaak “beter” vonden dan de Twaalftalcommissie.

Bij zijn afscheid als trainer/coach in 1976 slaakte Dirk nog de volgende “hartekreet”:

“Vroeger ging je als aspirant op tijd naar bed, nu zitten ze tot 01.00 uur in ontspanningsgebouwen”.

Even ter verduidelijking met aspiranten worden hier Junioren bedoeld. In de jaren 70 van de vorige eeuw kende de Korfbalbond nog geen Junioren.

Dirk (Gu) Havik woonde eerst naast supermarkt De COOP, later in Lamert Melisz en bezocht tot op zeer hoge leeftijd veel thuiswedstrijden van Roda.

Wij verliezen in hem een echt boegbeeld, die de vereniging sportief verder heeft gebracht.

Mogen de goede herinneringen de familie sterken om het verlies te verwerken.

Bestuur WKV Roda