IN MEMORIAM Jacob Schellinger (Ome Jaap)

Op 23 oktober 2023 is Jacob Schellinger op 94 jarige leeftijd overleden. Een Roda ”Legend” is ons ontvallen. Jacob Schellinger was een markante man, die heel veel voor Roda gedaan heeft. Een echte “doener”. Tot op het laatste moment was hij zeer betrokken bij Roda. Zo begon hij een week of twee geleden, toen we bij hem op bezoek waren, meteen over de buitenverlichting van het Roda clubgebouw die overdag nog brandde. Hij vond dit onbegrijpelijk: “Dat niemand dat ziet”. De huisarts had hem zelfs nadrukkelijk verboden naar het Roda clubgebouw te gaan om het licht uit te doen. Voor de wat jongere Rodianen Ome Jaap woonde tientallen jaren bij het Roda sportcomplex en niets ontging hem. Zeker als het over zaken ging die de club onnodig geld kostten. Bij ons laatste bezoek hebben we een groot aantal Roda (foto) hoogtepunten, uit het 100 jarig Roda Jubileumboek, met hem doorgenomen. En wat opviel bij zo’n gesprek, dat Ome Jaap zich nog zoveel weet te herinneren, zodat we bijna een nieuwe druk van het Jubileumboek kunnen uitbrengen.

Zo was er de eerste kampeervakantie bij boer Mugge in Smalbroek in Drenthe in 1948. Er gingen 23 Rodianen mee. Eerst zouden er twee  tenten gehuurd worden, maar dat was te duur (na de oorlog was er aan alles een tekort). Van de nood werd een deugd gemaakt en de jongens en de meiden gingen in de schuur van boer Mugge slapen, gescheiden door kistjes met aardappelen. Ome Jaap kon er twee weken geleden nog smakelijk over vertellen.

Sportief was Schellinger een topper. In 1946 werden de Aspiranten A van Roda officieus Nederlands kampioen (een junioren competitie was er nog niet). In de finale waren de Roda aspiranten met 2-1 de baas over het Amsterdamse Westerkwartier. En wie scoorde de winnende treffer…. Jacob Schellinger.

Het succesvolle aspirantenteam zette de opmars voort toen ze naar de senioren gingen. Op zondag 28 maart 1954 wint Roda de allesbeslissende wedstrijd tegen Landlust in Amsterdam met 3-6. Drie honderd Roda supporters zijn er getuige van dat Roda tot het “Korfbal Walhalla doordringt”, zo kopte het regionale Dagblad De Zaanlander. Jacob Schellinger is een van de sterkhouders van dit team en is verdedigend niet te passeren tot wanhoop van de Amsterdammers. Het verblijf in de hoofdklasse duurt maar kort, maar op 27 april 1958 dwingt Roda 1 weer promotie af naar het hoogste niveau door thuis Fortuna uit Delft met 6-2 te verslaan. Jacob Schellinger is goed voor 20 van de 117 competitietreffers in het seizoen 1957-1958.

Minstens zo belangrijk als zijn sportieve prestaties is het vele werk dat Ome Jaap voor Roda gedaan heeft. Decennialang deel uitmakend van de Aspirantencommissie (de technische commissie bij de jeugd), jeugdtrainer en scheidrechter. Als Ome Jaap scheidsrechter was bij jeugdwedstrijden grote kans dat het te fluiten Roda team ging winnen…..!

Een andere activiteit zaalcommissaris. Maar liefst 25 jaar heeft hij dat gedaan!

Waar vele Rodianen van jongere leeftijd hem het beste van zullen kennen, is zijn “trekkersrol” bij de papiercommissie. Toen de inkomsten uit het invullen van de toto en lotto formulieren minder werden, bedacht Ome Jaap een nieuwe inkomstenbron: Oud papier inzamelen. Tientallen jaren heeft hij dat gedaan. Een telefoontje naar Ome Jaap was voldoende om hem op de bakfiets uit te laten rukken om het papier aan huis op te halen. Later ging dat met de aanhanger achter de auto. In 2018 bij het honderdjarig Roda jubileum zit Jacob Schellinger al 28 jaar in het Oud papier, samen met zijn zeven overige commissie leden. In de afgelopen decennia zijn duizenden euro’s opgehaald. Alhoewel de commissie democratisch besliste over de besteding van het geld, ging veruit het meeste, op verzoek van Ome Jaap, naar de jeugd. Hij wist als geen ander dat je het als vereniging van de jeugd moet hebben.

Natuurlijk is iemand met de verdiensten van Jacob Schellinger erelid. In 1993 volgde zijn benoeming tot erelid. En in 2017 krijgt Schellinger de meer dan verdiende Koninklijke onderscheiding voor alles wat hij voor Roda en het dorp Westzaan heeft gedaan.

We verliezen met het overlijden van Ome Jaap een grote Rodiaan. Iemand die onnoemelijk veel voor de vereniging gedaan heeft.

Mogen de mooie herinneringen de familie tot troost dienen. Het afscheid zal in besloten kring plaats vinden.

Bestuur WKV Roda

Overlijden Ome Jaap Schellinger

Vanwege het overlijden van ons erelid Ome Jaap Schellinger hangt op vrijdag 27 oktober en zaterdag 28 oktober de vlag aan De Kemphaan halfstok. Ook is er een minuut stilte voorafgaand aan alle oefenwedstrijden die er dit weekend gespeeld worden. Tijdens de wedstrijden van Roda 1 en 2 speelt onze selectie met rouwbanden.