Jeugdtopper van de week: Iris

Een schijnwerper heeft deze vrolijke speelster van de D1 niet nodig want Iris is van zichzelf al een stralend middelpunt. De jeugdtopper van deze week is niet op haar mondje gevallen en heeft genoeg te vertellen.

Ik mocht langs komen voor een kopje thee bij Iris thuis. Iris woont met haar ouders, twee zussen en konijn stampertje in Saendelft. Stampertje ligt ontspannen in zijn kooi voor de open haard. Het lijkt wel alsof hij in winterslaap is. Iris ligt er ook ontspannen bij met haar kleedje op de bank maar is klaarwakker. Ze kletst er lekker op los. Bij Iris thuis is er altijd reuring. Met drie meiden is het nooit stil en het mondje van Iris staat zeker nooit stil.

Iris zit op de Octant in groep 7. Ze heeft net als haar zussen een klas overgeslagen. Iris weet nog niet naar welke school ze straks wil na groep 8. Wat ze later wil worden weet ze ook nog niet. Nou toch misschien wel. Het lijkt haar leuk om iets met kinderen te gaan doen. Misschien gaat ze wel voor de klas staan. Ze heeft de kinderen in ieder geval genoeg te vertellen. Les geven lijkt haar wel grappig maar dan wel alleen aan een groep met leuke kinderen. De vervelende kinderen die geeft ze gewoon aan een collega.

Iris is met korfbal begonnen via het schoolkorfbal. Dat vond ze zo leuk dat ze een keertje is gaan meetrainen. Dat was nog leuker dan ze dacht dus toen is ze lid geworden van Roda. Nadine de zus van Iris is ook gaan korfballen en speelt in de C1.  Wat er zo leuk is aan korfbal? Iris vindt het leuk om in een team te spelen. Ook is het leuk dat je de ene keer mag aanvallen en daarna mag verdedigen (of andersom). Iris vindt aanvallen het leukst maar ze is verdedigend op haar best. Deze talentvolle speelster is niet de grootste van het team maar haar lengte compenseert ze met snelheid. Met verdedigen zit ze bovenop haar tegenstander en in de aanval probeert ze de verdediging te snel af te zijn zodat ze vrij kan schieten. Snel en beweeglijk is ze zeker en “power” heeft ze ook genoeg. In de aanval is het nog lastig om raak te schieten maar dat komt gewoon doordat de korf te hoog is.

Als ik deze vrolijke topper vraag wat zij kan vertellen over haar coaches dan begint ze natuurlijk direct over haar knuffelcoach Cathy. Iris is degene die de knuffeltraditie is gestart. Na een training of gewonnen wedstrijd is het traditie om met de meiden bij Cathy op haar rug te springen. Gelukkig kan Cathy wel wat hebben. Michael wordt niet geknuffeld maar is ook een hele leuke trainer en coach. Wel jammer dat hij tijdens de training altijd de bal wegkaapt boven het hoofd van Iris.

De D1 is volgens Iris het allerleukste team ooit. Ze vindt het superleuk dat ze samen met Jaël speelt. Ook met de andere meiden kan Iris het goed vinden en is het gezellig. De jongens zijn OK maar kunnen af en toe ook heel irritant doen. Toch is het wel handig dat ze er zijn want in het veld zijn ze best goed.

Iris met Lilly

Naast korfbal doet Iris aan Paardrijden. Lilly is haar favoriete paard. Waarom? “Nou omdat dit een fijn knuffelpaard is”. Cathy heeft dus serieuze concurrentie.  “Lilly is heerlijk om mee te knuffelen, alleen niet altijd”, vertelt Iris. “Als ze er geen zin in heeft dan gaat ze bijten”. Opletten dus want voor je het weet heb je een paar tanden in je arm staan. Ha ha nee hoor dat valt ook wel weer mee. Lilly is gewoon een lief knuffelpaard met karakter.

Iris gaat met plezier naar trainen. Wat ze het niet zo leuk vindt is conditietraining. Wel leuk vindt zij de oefeningen in het schieten. Daar wil ze beter in worden. Raakschieten dat geeft zo’n lekker “Yes”- gevoel. Doordat ze niet de grootste is, is de afstand tot de korf wel erg groot. Dat maakt het moeilijker om te scoren maar als het lukt is het nog leuker!

Na schooltijd zit Iris ook niet stil. Ze spreekt meestal af met vriendinnen en is veel buiten. Deze ondernemende dame haalt wel eens een nat pak omdat ze denkt dat je aan een boom naast de sloot best kan gaan hangen. Soms gaat dat goed en soms gaat dat wel eens mis. Daar wordt Mams niet blij van natuurlijk maar je hebt de volgende dag op school wel weer een goed verhaal.

Tot slot moet ik nog even vermelden wat de meest bijzondere hobby is van Iris. Iris is specialist in het maken van zakjes slijm. Ze mengt verschillende ingrediënten in een boterhamzakje en maakt de beste slijm van Saendelft en omstreken. Bij uitzondering deelt zij hierbij haar favoriete slijmrecept. Je mengt lijm met lenzenvloeistof en scheerschuim. Goed kneden, mengen en knijpen in het zakje en je krijgt de zachtste slijm. Zo simpel is het. Je begrijpt dat de vader van Iris wat minder blij is met deze hobby.

Aankomende zaterdag is Iris de V.I.P. gast van Roda 1. Iris denkt niet dat haar doorloopbal erin gaat want die korf is veel te hoog. Ze gaat natuurlijk wel een serieuze poging wagen en de komende week nog wat extra oefenen. Of de doorloopbal raak gaat of niet maakt eigenlijk niet uit want Iris heeft er zin in en gaat er vast en zeker iets leuks van maken. Hopelijk werkt haar lach en enthousiasme aanstekelijk en pakt Roda 1 met haar aanmoedigingen de winst.