Roda 1 boekt knappe overwinning op KVZ 1 in Zutphen: 24-29

Jiiter breekt door in de wedstrijd tegen KVZ, Liselotte geeft aan. Kees en Jane staan ook vrij.

Het is een afstand van 130 kilometer, waarbij we er ook al twee uur voor het begin van de wedstrijd zijn. Wij worden opgewacht door Ger kabel met zijn vrouw Klazien Kabel- Kelder. Ger Kabel is oud speler van Roda 1, voormalig Spar winkelier aan het Weiver, maar hij woont al 40 jaar in Zutphen en is verschillende jaren voorzitter geweest van KVZ (of een van de fusieclubs ZKC en Rapiditas). Hij is een van de vele Rodianen die na verhuizing uit Westzaan bestuurslid/voorzitter is geworden van een korfbalvereniging elders in het land. Hij komt met zijn vrouw op de Roda reünie.

Maar we hebben het hier niet over het jubileumboek maar over een belangrijke vier punten wedstrijd. KVZ is op het veld nog overgangsklasser. Wij hebben niet zulke geweldige herinneringen aan de Hanze sporthallen in Zutphen. Drie jaar geleden het kaartincident met een Roda junior zonder spelerskaart en zonder ID. Sanctie van de Korfbalbond: een streep door de overwinning, twee punten in mindering en de wedstrijd moet opnieuw gespeeld worden! Toen nog met Charlie Kooiman werd het in de tweede wedstrijd 13-13.

Dus we zijn gewaarschuwd, een overgangsklasser die voor zijn laatste kansen strijdt, 150 man publiek, een lawaaierige hal, sfeervol versierd. En dan is de uitkomst van zo’n duel allerminst zeker.

Dat blijkt, de ploegen zijn in de eerste helft aan elkaar gewaagd. KVZ heeft wel het voordeel dat het in de eerste helft beter met de kansen uit stilstaande situaties omgaat (4 maal raak, ook uit vrije ballen). Van echt krachtsverschil is geen sprake. KVZ heeft schotvaardige dames, die gemakkelijk scoren. We hebben ons al verzoend met een 13-12 achterstand bij de rust, toen Hidde vlak vóór de buzzer uit een verre hoek de gelijkmaker er nog in schiet: 13-13.

Na de rust misschien wel de beste tweede helft van Roda dit seizoen. Tot 14-14 gaat het gelijk op en daarna pakt Roda twee punten voorsprong, drie punten, vier punten. Op een gegeven moment staat het zelfs 20-27. Het wordt stil in de Hanze hallen. Hoe valt dat verschil te verklaren in de tweede helft? Feit is dat we meer greep krijgen op de aanvallende acties van KVZ, terwijl wij veel gemakkelijker gaan scoren, Kees komt weer in topvorm, Jane vecht sportieve duels uit zelfs met de heren van de tegenstander tot buiten de lijn, Sandy steelt veel ballen en scoort zelf ook, Liselotte gaat scoren, Jitter is trefzeker, iedere bal die Jelmer omhoog gooit, gaat er in. Hidde pakt ook veel ballen en staat sterk te rebounden. Shanna is een stabiele factor.

Maar dé verklaring is dat wij sterk zijn in de afronding in de tweede helft en het vertrouwen bij KVZ wegsmelt.

In de laatste tien minuten komen Yoets, Jari, Sharon en Jonne er in. Jari gelukkig terug van een heel langdurige blessure.  Sharon, Jitter en Jonne moeten nog speciaal bedankt worden, zij hebben ’s morgens om 11.00 (!) uur ook al tegen Antilopen 3 gespeeld in Leusden. TOP!

Voor de statistieken: Jelmer (9), Kees (8), Jitter (4), Hidde (3), Sandy (2), Liselotte (2), Shanna (1).