Nadine Oudejans trekt Roda over de streep tegen Weidevogels: 19-17

Nadine Oudejans

Roda is zaterdag in een goed gevulde sporthal De Koog met de schrik vrij gekomen. Bij een stand van 11-15, een kwartier voor het eindsignaal, hing ‘Roda in de touwen”, het wachten was op de knock-out van Weidevogels. Maar Roda herrees om precies 20.45 uur als een Phoenix, met nog precies een kwartier te spelen. Dit tijdstip was misschien wel beslissend voor de uiteindelijke degradatie in deze poule.

Het begin was nerveus, niet verwonderlijk gezien de belangen die op het spel stonden. In de wedstrijd werden er 3 strafworpen gemist een door Roda en twee door Weidevogels. Roda speelde zeker niet een van zijn beste wedstrijden en ook misten wij wat beleving: die onmogelijke bal toch pakken! De ploegen hielden elkaar in evenwicht. De schutters van Roda en Weidevogels zaten in hetzelfde vak. De tactiek van de tegenstander was duidelijk de Roda schutters uitschakelen. Maar Weidevogels had niet gerekend op Kees Havik  in de eerste helft, die de rol van zijn vakgenoot probleemloos overnam en 5 keer scoorde. Het gevaar van Weidevogels kwam van de nummer 7 zeker goed voor een stuk of zeven treffers en ook verdedigend sterk. Op slag van rust gingen de Roda heren verdedigend van tegenstander wisselen. Kees ging op de puntspeler van Weidevogels spelen en dat pakte goed uit met zijn lengte en kracht was hij in staat meer verdedigende druk te geven. De ruststand was 10-10. Na de rust kwam Weidevogels beter uit de kleedkamers. Ze liepen uit tot een stand van 11-15. De frustratie was bij sommige Roda spelers van het gezicht af te lezen. Het lage scoringspercentage tastte het vertrouwen aan.

Maar bij de stand 11-15 nam eerst aanvoerder Hidde, die een moeilijke avond had, ons op sleeptouw. Uit een vrije bal en uit een afstandsschot werd het 13-15. Tambour maître Koen gaf nog even een solo op de drums van VC Zaanstad, de A1 bleef niet achter op de F-site en zo sloeg de vonk over naar het team. Het geloof kwam weer terug, zeker toen Charlie van afstand de 14-15 maakte. Weer liep Weidevogels een punt uit en Hidde verkleinde de achterstand weer tot 15-16. De scheidsrechter gaf vervolgens een strafworp, voor een lichte overtreding, in een cruciale fase van het duel aan de tegenstander 15-17. Maar het vertrouwen was terug bij Roda. Via Yoets uit een vrije bal en Mark van afstand kwamen we op 17-17.

En toen kwamen de momenten voor Nadine, in de eerste helft had ze al 2 keer gescoord. Zij was een van de weinige spelers, die goed in de wedstrijd zat en zich niet gek liet maken. Nadine had overzicht, schoot niet geforceerd, en scoorde in de laatste 5 minuten, onder oorverdovend lawaai, 2 maal spat zuiver van afstand. Het confetti kanon van Roda werd nog een keer aangezet en spuugde, nu geen blauw witte, maar gouden streamers!