Otto Hauzendorfer geeft voorzittershamer na 14 jaar door aan Michiel Koekkoek 

Voor mij zitten Otto Hauzendorfer en Michiel Koekkoek, beide heren zijn al jaren vrijwilligers binnen de Rodajeugd. Vandaag spreek ik ze voor een wel heel bijzondere gelegenheid, Otto treedt namelijk na 14 jaar af als jeugdvoorzitter, Michiel neemt vanaf heden de honneurs waar. Er hangt een ontspannen sfeer, beiden hebben er een goed gevoel over. Otto is al 56 jaar lid van Roda, waarin hij lid is geweest van de PPC ( feestcommissie) en nog altijd jeugdwedstrijden fluit. Als voorzitter zag hij het een en ander veranderen binnen de jeugdafdeling. ‘De jeugd heeft het veel drukker dan 14 jaar geleden, er zijn zoveel hobby’s. Waar in het verleden korfbal de prioriteit had en er rekening met de te spelen wedstrijden werd gehouden, is dat nu door de drukke maatschappij anders geworden.’ Mensen zeggen sneller af of lijken zich soms niet te beseffen dat het organiseren van trainingen en wedstrijden door vrijwilligers wordt gedaan. Deze vrijwilligers hebben ook nog studies, banen en eigen trainingen en wedstrijden, waar zij ook rekening mee moeten houden.’ Otto noemt als hoogtepunten tijdens zijn voorzitterschap: ‘Absoluut de jeugdactiviteiten dag tijdens het 100-jarige jubileum en mijn bezoek aan het jeugdkamp in Knegsel, waar je de jeugd weer heel anders samen ziet.

Michiel, docent Duits op een middelbare school, maakt sinds 4 jaar deel uit van de jeugdcommissie. Zijn zonen Felix en Jacob spelen bij Roda, Casper sinds dit seizoen bij Furore. Michiel viel af en toe als coach in bij zijn kinderen, werd daarna spelend lid bij de recreanten en werd gevraagd voor de jeugdcommissie, waar hij vanaf heden de hamer in handen zal nemen. Otto blijft overigens als trouwe Rodiaan deel uitmaken van de jeugdcommissie.

Betrokkenheid 

Binnen Roda heerst een hele positieve sfeer, waar ook ouders zeer betrokken zijn. Michiel vertelt ‘De jeugdcommissie bestaat naast Otto, enkel uit ouders van spelende jeugdleden, zij hebben zelf geen verleden bij Roda. Dat is bijzonder. De betrokkenheid binnen de jeugdcommissie is ontzettend groot, er heerst een gezellig en positieve sfeer, waar naast het korfbal ook plek is voor een social talk!’. Vanuit de selectie is er een grote groep jeugdtrainers, die naast werk, studie en het zelf spelen, graag tijd vrijmaken om de Rodajeugd te begeleiden.

Behalve een fijne sfeer binnen de commissie, zien de heren ook verbinding binnen de jeugdteams. Er zijn grote opkomsten tijdens de jeugdactiviteiten. Michiel haalt de bbq voor de A en B jeugd van vorig jaar in de coronaperiode aan. ‘Binnen de jeugdteams zijn ook vriendengroepen ontstaan, die elkaar ook buiten korfbal opzoeken en plezier maken.’

Doelstellingen 

We spreken over de doelstellingen binnen de jeugdcommissie, in hoeverre zijn deze veranderd in de afgelopen 14 jaar? Otto: ‘Roda heeft op dit moment 74 jeugdleden. In de afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in het opleiden van de jeugdtrainers. Van buitenaf werd Chris Kaper aangetrokken om de korfbalacademie op te zetten. Er werd met de jeugdtrainers gereflecteerd op eigen handelen en op de inhoud van de trainingen. Vanuit daar is er een plan opgezet voor de begeleiding en opleiding van de jeugdtrainers, dit stuk krijgt nog altijd veel aandacht binnen de technische jeugdcommissie en is één van de speerpunten voor de komende jaren.’ ‘Daarbij vinden we het heel belangrijk dat er goed contact is met de ouders van de jeugdleden. Door de Coronaperiode zijn dit nu onze korte termijn doelen’, aldus Michiel. ‘In de toekomst hopen we op meerdere niveaus van de jeugd, twee niveaus van de jeugd 2 teams te hebben en willen we de overgang van de junioren naar de senioren ‘smooth’ maken. De junioren hebben er baat bij om mee te trainen met de selectie en om in te vallen bij bijvoorbeeld een derde of vierde team, waarin ervaren spelers spelen. Wissel zitten en op de momenten invallen wanneer dat kan. Dit maakt de jeugd trots en zorgt voor betrokkenheid.’

Vrijwilligers 

De afgelopen periode werd het veldseizoen positief afgesloten door het organiseren van een priktoernooi en ouder-kind korfbal, een groot succes. Verder speelt de verkoop van de Grote Clubactie aan het einde van de veldcompetitie een grote rol, de opbrengst van elk verkocht lot, wordt besteed aan de jeugd. Vorig jaar heeft elk jeugdlid bijvoorbeeld een eigen gepersonaliseerd sportshirt gekregen. Tenslotte ben ik benieuwd naar de beweegredenen om deel uit te maken van de groep vrijwilligers binnen Roda? Otto en Michiel zijn het unaniem eens: Hun zonen hebben zo’n leuke tijd bij Roda in de jeugd gehad en nu nog, daar wilden we iets voor terugdoen. En natuurlijk in stand houden, een sportclub is afhankelijk van vrijwilligers, waar we er nooit genoeg van hebben!

Otto bedankt voor deze trouwe staat van dienst na 14 jaar jeugdvoorzitterschap, Michiel heel veel succes en bovenal plezier in je nieuwe functie!

Namens de redactie Roda,
Myrthe Smit