Roda 1 blijft in thriller overeind tegen koploper Nova: 21-21

Voorstellen Roda 1 bij wedstrijd tegen Nova 1 met Jeugdtopper Amber en de F1 en F2

Kwam het door jeugdtopper van de week Amber Koel of het “kroost” van de F1 en de F2 die al een half uur voor de wedstrijd de halve marathon van Egmond rond het veld in de topsporthal uitprobeerde. Amber miste nipt de doorloper, maar daarna ging een elftal F pupillen het eerste team alvast muzikaal opwarmen voor hun treffen tegen de koploper.

Feit is dat de spelers van Roda 1 deze middag weer op hun oude niveau kwamen. De hele ploeg speelde geconcentreerd en met inzet! We kwamen snel op een 3-0 voorsprong dat gaf vertrouwen. Halverwege de eerste helft stond er zelfs een 10-5 voorsprong op het scorebord. De tegenstander oogde nerveus, na hun eerste nederlaag vorige week, toen het er naar uit ging zien dat dat deze middag weer zou gebeuren. Toch verslapten we even en kon Nova terug komen tot 10-8. Misschien het enige kritische punt was dat de aanvallende rebound in het ene vak beter kan. Maar we konden deze marge vasthouden tot de rust: 12-10.

Na de rust een goede start we kwamen op 13-10 door een strafworp van Liselotte die Kees verzilverde. De tegenstander ging in de tweede helft veel wissels toepassen aan dames kant, om een voorsprong te forceren. Toen was het even op bij Roda, Nova kwam voor het eerst gelijk en daarna zelfs op voorsprong: 13-14. Maar toch voelde je dat we deze wedstrijd niet hoefden te verliezen, steeds zag je voldoende vertrouwen in het spel. Daarna ging het om en om, maar steeds resulteerde weer een gelijke stand. Bij de stand 15-15 ging coach Leegwater wisselen: Jitter erin voor Jonne. Deze wissel pakte goed uit, Jitter scoorde van afstand de 16-15 en speelde ook goed in de aanvallende rebound. Tot 19-19 gaven de ploegen elkaar geen duimbreed toe. Met nog 5 minuten te spelen leek Nova een beslissende voorsprong te pakken: 19-21. Vervolgens kreeg Nova van de goed leidende scheidsrechter Metz ook nog een strafworp. Bijna de hele Roda aanhang zonk de moed in de schoenen. Maar strafworpen nemen op dit soort momenten is meer een psychologische dan een technische vaardigheid: gemist dus. Roda leefde nog. Vervolgens kreeg Roda een herkansing. En laatbloeier Jelmer, misschien wel de beste man vanmiddag van Roda, nam de stip onberispelijk: 20-21. Toen hij vervolgens in de voorlaatste minuut van afstand de gelijkmaker erin schoot, voelde dat doelpunt als een overwinning. De laatste minuut werd het nog heel spannend omdat Roda niet gecontroleerd de wedstrijd uitspeelde. Op de korf schieten om maar niet tijd te rekken is bij zuivere speeltijd niet noodzakelijk als je binnen de 25 seconden regel blijft. Blijkbaar was dat nog niet bij iedereen bekend. Met het gelijke spel kon iedereen vrede hebben.

Voor de statistieken: Jelmer (8), Kees (4), Hidde(3), Jonne (2), Jitter (2), Liselotte (1), Shanna (1).