Roda 1 zorgt bijna voor stunt tegen de koploper: 33-29

Roda 1 moest zaterdagavond tegen de ongeslagen koploper uit het Westlandse De Lier, een gebied vol met kassen. En waar speel je dan, precies … aan de Veilingweg. De uitslag doet vermoeden dat Roda in topvorm was, dat waren ze zeker niet. Aanvallend de nodige fouten in de passing waardoor Valto gemakkelijk kon onderscheppen. Lang doorgevoerd combinatiespel, waardoor een aantal malen de buzzer ging. Verdedigend de nodige slordigheden en onnodige fouten en dat bij scheidsrechter Robert van Heiningen die bij het minste of geringste de bal op de stip legde.

Met dit laatste kon Valto beter omgaan dan Roda. Het leidde soms tot zichtbare frustratie bij de Rodianen zeker als de stip op cruciale momenten wordt gegeven ( twee vlak voor rust, doelpunt 11 en 13) en vlak voor het eindsignaal ( treffer 32 van Valto). Valto kreeg 6 stippen, Roda 5, dus dat was in evenwicht. Niettemin was Valto de completere ploeg. Ze schieten veel van afstand, zonder rebound en die ballen betekenen bijna allemaal een treffer. Valto had drie heren, waaronder voormalig Fortuna speler en jeugdinternational Mees, en een dame (nummer 4, als je naar de livestream hebt gekeken) die allemaal ruim boven de vijf  treffers scoren iedere wedstrijd. Roda had maar twee spelers die vijf of meer scoorden. Dit lijkt een wat negatieve opening van dit verslag, maar zo is het niet bedoeld. De eindstand is de thuisoverwinning met de kleinste marge voor Valto. Gemiddeld krijgen ze 17 doelpunten tegen, nu maar liefst 29! Het goede resultaat van Roda lag vooral aan het hoge scoringspercentage.

Roda opende de score door Hidde. Tot 8-8 ging de stand gelijk op. Daarna was Roda even niet scherp. De tegenstander (nummer 4) van Sandy schoot 2 keer achter elkaar raak en tot overmaat van ramp kregen we in deze fase ook nog twee strafworpen tegen. En zo sta je met 13-8 achter. Een psychologische tik. Maar we komen terug, ook via twee strafworpen benut door Jari en Kees, een vrije bal van Shanna en een doelpunt van Hidde. Rust 15-14.

Na de rust begint het bij Valto beter te lopen. Het scoringspercentage gaat omhoog. Valto slaat een gat van 4, 5 soms 6 doelpunten. Maar Jelmer houdt ons in de race, zijn scoringspercentage loopt op naar 50% en hij is goed voor 7 treffers in de tweede helft. Ook Tara komt in de tweede helft in het veld. Ook zij is achter elkaar drie maal trefzeker. De achterstand van 28-22 wordt met nog tien minuten te spelen door doelpunten van Jelmer, Tara,  Liselotte en Hidde teruggebracht tot 31-28. Nog 3 minuten zuivere speeltijd, zou het nog kunnen? Dan stip tegen Shanna: 32-28. Doelpunt Hidde 32-29, maar de tijd is tekort om drie treffers te maken. Valto bepaalt de eindstand op 33-29.

Doelpunten Roda: Jelmer (8), Hidde (7), Shanna (4), Jari (3), Tara (3), Kees (2), Yoets en Liselotte ieder 1. Roda kon geen geroep op Thijs, hij was met een bloeding uitgevallen in de wedstrijd van Roda 2. Thijs beterschap!

Redactie clubblad.