Roda in 1992

Bij de start van de nieuwe site in augustus 2015 hebben wij alle gegevens zoveel mogelijk geactualiseerd. Bij niet alle onderwerpen is dit gelukt. Zo moet de geschiedenis van Roda over de laatste 25 jaar nog beschreven worden. We doen dat met de clubbladen uit het archief van Gerrit Jan Kat. Alhoewel we ons best doen voor een objectieve selectie, moeten we toch keuzes maken. Mist u/jij iets uit een bepaald jaar laat het ons even weten, dan voegen we het toe.

Het jaar 1992 stond in het teken van de voorbereiding van het 75 jarig jubileum in 1993. Voorzitter ad interim Dick Smit beklaagt zich er over dat het met de financiering van de kosten van het jubileum niet goed gaat. Roda leden hadden toegezegd zogenaamde pijpen met kwartjes te vullen, het zogenaamde Spaarkokerplan. Ook loopt de lotenverkoop nog niet naar wens. Wel wordt de Rommelmarkt in juni een succes, in combinatie met het sponsorschieten levert dat maar liefst 5000,- gulden op. Verder wordt het plan voor het jubileum jaar in hoofdlijnen bekend met o.a. een receptie, een reünie, Playback show, familiekorfbal, een wedstrijd tegen het team van ADOS 1 van 12,5 jaar geleden en daarnaast maar liefst 3 dagen feest. Ook wil men een groepsfoto maken met alle spelende leden.  Verder is de toneelclub opgericht die ook een optreden zal geven. Bert van Leeuwen houdt het na de eerste avond al voor gezien: hij moet teveel tekst uit het hoofd leren.

Naast de voorbereidingen voor het jubileum neemt Jaap de Boer, erelid van Roda en de (voormalige) directeur van Lambert Melisz, na 45 jaar afscheid als korfbal redacteur van dagblad De Typhoon met een groot interview in dezelfde krant. Zijn grote verslagen en zijn rubriek “Door de mand” waren legendarisch. Vele Zaanse korfbalverenigingen zetten advertenties in de krant waarin ze Jaap de Boer bedankten. Hij heeft korfbal in de Zaanstreek publicitair op de kaart gezet.

Ook in 1992 heel veel blessures, bekende namen uit die tijd: Arno Heermans, Marja de Graaf, Martin Hartog, Milco Dubbeld, Ingrid Pettinga. De blessure golf was zo groot dat Roda 4 uit de zaalkompetitie werd teruggetrokken.

Sportief speelt Roda 1 in de eerste klasse en Roda 2 reserve tweede klasse. Lida Poppes wordt weer Zaans topscoorder bij de dames. In de laatste zaalwedstrijd scoort ze maar liefst 8 keer. Trainers van de selectie zijn Jan Kees Huitema en Gerrit Krook. De laatste verlaat aan het einde van het seizoen Roda voor Stormvogels, maar Gerrit blijft bij Roda betrokken als jeugd coördinator.  Milco Dubbeld wordt trainer van Watervliet in Beverwijk/Heemskerk. De pupillen E1 worden dat jaar kampioen. In dat team speelden o.a. Erik Duisdecker, Susan Bijsterbosch en Arjan Tuyn. Alle jeugdploegen trainen ’s winters in de gymzaal van de Noorderschool (zo heette De Kroosduiker toen), ook de A1. Kom daar nu nog eens mee.

Er wordt geklaagd over het clubblad De Rodiaan, het maakt een rommelige indruk. Ook was er toen al Oud papier: “bent u zelf niet in staat om het bij de container af te leveren bel dan even Jaap Schellinger”. Er was toen ook al welpenkorfbal op zaterdagochtend van 9.30 tot 10.30. Het aantal jeugdleden stijgt in dat jaar van het absolute minimum begin 90-er jaren van rond de 40 naar 64.

Op Koninginnedag (30 april) spelletjes op ons veld voor de jeugd. Ook wordt Luilak jaarlijks gevierd bij DKV in IJmuiden. ’s Avond eerst een feest, dan een dropping, dan slapen (?), de volgende dag om 6.00 uur opstaan en om 6.45 spelen!

Verder werd veel geklaverjast in die tijd met een heuse competitie.

Dan nog iets over de Financiën, het seizoen wordt afgesloten met een mooi positief saldo, maar toch gaan de contributies omhoog met 10% en dan nog heeft penningmeester Hans de Waard de begroting niet sluitend. De privatiseringsoperatie van de Gemeente Zaanstad komt er aan. De jeugd wordt uitgezonderd van de verhoging dat zou de ledenwerving in de weg staan. De begroting van toen is qua totaalbedrag vergelijkbaar met nu alleen toen guldens nu euro’s. Wel waren de verdiensten uit de bar 2 keer zoveel als nu met daarnaast maar liefst 4000,- gulden uit verhuur clubgebouw. Daarentegen stelden de sponsoropbrengsten en advertenties niet zoveel voor. Nu zijn die 3 keer zo hoog als toen. De entree van de Sprong was ruim 1000 gulden, dat ligt weer 2 keer hoger dan nu, door veel streekderby’s tegen Zaanse clubs.

Redactie Roda Nieuwsflitsen