Roda Jubileum Schoolkorfbaltoernooi op 16 en 17 mei

We hebben niet een mooi rond jaartal voor dit jubileum toernooi in 2018 omdat het schoolkorfbal op eens opduikt in de historie van Roda. In 1964 was het eerste toernooi, in ieder geval het eerste toernooi waar een Westzaanse school succesvol was: de Noorderschool (nu: De Kroosduiker-Noord). De foto van het winnende team met de namen van de spelers is hierbij afgedrukt, afkomstig uit het Jubileumboek WKV Roda 100 jaar. Het was indertijd nog een Zaans toernooi. In 1972 is het een lokaal Westzaans toernooi geworden waaraan toen nog alleen de drie Westzaanse scholen deelnamen. De Noorderschool had vanaf 1972 vier jaar lang zelfs het sterkste team van Noord-Holland.

We zijn nu 54 jaar verder en er doen zes scholen met meerdere vestigingen aan mee. Tel je alle vestigingen mee dan kom je op tien deelnemende scholen. Twee scholen uit Westzaan  met vier vestigingen en vier scholen met zes vestigingen uit Assendelft. In het aantal deelnemende scholen zie je de effecten van de groei van Assendelft.

Het toernooi op woensdag 16 en donderdag 17 mei is dit jaar bijna 2 maal zo groot als vorig jaar. Van ruim 40 deelnemende teams naar bijna 80 deelnemende teams! Nieuw dit jaar is basisschool De Dorpsakker die met maar liefst 15 teams meedoet en verder is De Octant terug van weggeweest. De groei van het aantal teams is mede te danken aan de trainingen die Korfbalkids op de verschillende bassischolen gegeven heeft. Beide dagen begint het toernooi om 17.30 uur.

Teams bestaan uit 4 spelers, exclusief wisselspelers, het zogenaamde 4Korfbal. Dat is een steeds populairder wordende spelvorm omdat de kinderen alle functies beoefen: overspelen, blokken, schieten en …. scoren met spectaculaire acties als gevolg. Om ook de niet korfballers, naast de eerder al op de scholen gegeven trainingen, onder de kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op het toernooi zijn er op 23 en 25 april nog extra trainingen op het Roda veld vanaf 17.00 uur geweest.

En na het schoolkorfbaltoernooi op 16 en 17 mei zijn er nog twee extra trainingen. Op het schoolkorfbaltoernooi is daar extra informatie over te krijgen. Vorig jaar is het toernooi bij de groepen 7 en 8 gewonnen door De Regenboog uit Assendelft. Bij de groepen 5 en 6 waren de “Mieren” van De Rank het meest succesvol. Na het schoolkorfbaltoernooi gaan we nog even door want voor de allerjongsten uit de groepen 1 en 2 is er op donderdag 7 juni alweer de 5e de Giga Kangoeroedag. Ook dit jaar verwachten we daar een kleine 400 deelnemers uit Westzaan en Assendelft.

De Schoolkorfbal commissie

Foto team Noorderschool uit 1964 kampioen van Noord-Holland. Jongens vlnr.: Erik ten Cate, Wim van Leeuwen, Rudy de Graaf, Jan Heinis, Terry Hessels, Thijs Klerk, Jaap Stoffer, Kees Mars. Meisjes vlnr.: Betty Aardenburg, Yvonne van Wijngaarden, Els Dirksen, Trudy Menger, Ria baas, Marjan Havik, Anja Oudkerk en Nelly Baaijens