Roda kunstgrasveld ISA goedgekeurd (na herstel)

Meten of het veld overeenkomt met een biljartlaken.

Dit heeft enige toelichting nodig. Op donderdag 10 augustus zijn de nieuwe velden gekeurd volgens het ISA Keurmerk (NOC*NSF normering). Dat is geen sinecure zo’n keuring. Je wordt eerder ontslagen uit het ziekenhuis na een hartoperatie dan dat je het ISA keurmerk krijgt. Maar de Roda velden krijgen het keurmerk als er nog een paar zaken hersteld worden. Bijvoorbeeld: op de deksels van de grondpotten  moet ook kunstgras komen om uitglijden tijdens trainingen te voorkomen (het is maar goed dat onze voorouders dit niet horen).

Op de foto het laatste onderdeel van de keuring:  kijken of het veld net zo vlak is als een biljartlaken. Dat is het geval!

Ook kregen we nog even uitleg over de ondergrond. De grond in de Zaanstreek is erg slap. Daarmee vertellen we niets nieuws, maar in Westzaan en ook bij Roda is het nog erger. De ondergrond van het kunstgras moet een bepaalde “verdichting” krijgen voor stabiliteit. Als een onderlaag wordt opgebracht moet er op een gegeven moment tegendruk ontstaan van nog dieper liggende lagen. Dat is bijna overal het geval dat er tegendruk ontstaat, maar in de Zaanstreek nauwelijks en bijna helemaal niet bij Roda. Dat wisten wij overigens al uit het jubileumboek Roda 100 jaar. Vanaf het eerste veld in 1918 tot het nieuwe kunstgrasveld in 2017, de (onder)grond is een drama!

Maar vanavond kan door de selectie de eerste training afgewerkt worden o.l.v. ex-korfbal League trainer en speler Chris Kaper. We zijn op tijd klaar! Met dank aan de medewerkers van de bedrijven die die klus geklaard hebben o.l.v. hoofdaannemer Veekens.