Succesvol het bedrijf overdragen aan de nieuwe generatie

Hoe voorkom je het prins Charles-effect?

Korfbalvereniging Roda organiseert weer een bijzondere bijeenkomst op dinsdag 30 oktober 2018  voor haar sponsors, voor leden van Bedrijvencontact Westzaan en voor relaties van haar hoofdsponsor Rabobank Zaanstreek. Ook hebben we nog enkele “wild cards” voor Westzaanse of Assendelftse ondernemers, bijvoorbeeld ouders van jeugdleden, die interesse hebben maar geen uitnodiging hebben ontvangen.

Het begint om 20.00 uur in het Roda clubgebouw aan de Torenstraat 6 en we sluiten om 22.00 uur af met een hapje en een drankje.

Voorgaande jaren hebben we spraakmakende inleiders gehad bij onderwerpen als: “Overnemen of overgenomen worden” en “ZZP-er niet langer Zelfstandige Zonder Pensioen.” Roda organiseert deze bijeenkomsten omdat de vereniging weet hoe belangrijk de sponsors voor de club zijn. De sponsors van Roda stellen de club in staat een actieve rol in de (West)Zaanse samenleving te vervullen en te korfballen op een relatief hoog niveau.

De directeur van een familiebedrijf is vaak trots op zijn of haar onderneming. Het bedrijf is met hard werken, een gezonde dosis lef en ondernemerschap gegroeid tot waar het vandaag de dag staat. Veel familiale ondernemers beschouwen hun bedrijf dan ook als hun levenswerk. Vroeg of laat komt het moment van opvolging en overdracht, naar kinderen óf naar een externe partij.

In veel gevallen bestaat de wens om het bedrijf over te dragen aan één of meerdere kinderen. Dit betekent een uitgebreide planning, voorbereiding en vooral veel gesprekken met alle betrokkenen voeren. Wanneer begin je er mee? Welk kind is geschikt? Wanneer kies je voor een derde partij?

En ook al duurt het nog jaren voor een overdracht speelt dan is het toch interessant om deze bijeenkomst bij te wonen, want je moet je tijdig voorbereiden op deze stap.

De inleiders en hun onderwerpen.

Vaak krijg de zogenaamde harde kant bij de overdracht van de onderneming de meeste aandacht: wat is het bedrijf waard, hoe gaat de overdracht plaats vinden, wat zijn de fiscale en juridische consequenties van de verschillende alternatieven? Drs. Maarten Arts, belastingadviseur, van Crowe Foederer uit Oostzaan gaat u hierover bijpraten in het tweede deel van de avond.

De “zachte kant” van het overdracht proces is minstens zo belangrijk. Wie gaat binnen de familie het bedrijf overnemen, hoe kom je tot die keuze, hoe houd je de familieverhoudingen goed, heeft de  overdragende partij nog een rol na de overdracht? Vragen, veel vragen…. waar een antwoord op gevonden moet worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de manier van overdragen, in belangrijke mate het succes van de opvolger bepaalt.

Dit onderdeel wordt door Carola en Liane Ruijter van het bedrijf Succesvolle Opvolging verzorgd. Zij hebben al vele ondernemers begeleid bij de overdracht van het bedrijf aan de volgende generatie.

Regelmatig wordt ze de vraag gesteld “waarom het familiebedrijf?” Een eenduidig antwoord hierop valt niet te geven, volgens beide zussen.

“Wel hebben we veel voorbeelden gezien zoals het niet moet, waar tot op de dag van vandaag de familie gebrouilleerd is, gewoonweg door de botsing van belangen tussen enerzijds het bedrijf en anderzijds de familie. Wellicht komt hier onze diepere drijfveer vandaan. We hebben ons gespecialiseerd in opvolging en samenwerken tussen familieleden in het familiebedrijf. Onze missie is om het familiebedrijf succesvol te laten voortbestaan onder leiding van de nieuwe generatie waarbij de familieband goed blijft dan wel versterkt en verbetert”.

Heeft u interesse dan kunt u zich nog aanmelden via het e-mail adres van het Roda clubblad: krantje@wkvroda.nl

Sponsorcommissie WKV Roda