Terug Blikken en Verder Kijken

 

Het is bijna kerst en dus tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Nu hebben we dat net uitgebreid gedaan in de notulen van de afgelopen algemene ledenvergadering die onderdeel uitmaakten een voorgaande Nieuwsflits. Lees dat zeker nog eens terug, als je dat nog niet gedaan hebt. In plaats van terugblikken, dan maar om ons heen kijken. Hoe staan andere korfbalverenigingen er nu voor, waar lopen zij tegenaan en wat doen zij samen met hun leden om actief te blijven en binding te houden? Deze week organiseerde de KNKV een online overleg met verenigingen uit het nieuwe Cluster C, waaronder ook Zaanstreek Waterland valt, daar deelden zo’n 15 verenigingen hun ervaringen.

Over het algemeen hadden de verenigingen weinig tot geen last van ledenverlies. Sommige verenigingen maakten zelfs een ledengroei door, in een geval zelfs 30 nieuwe jeugdleden in het afgelopen jaar. Roda doet het in dit opzicht ook goed, met name dankzij de Kangoeroeclub en de trainingen die onder leiding van Jelmer op de basisscholen plaatsvonden. Financieel hileden de meeste verenigingen ook redelijk hun hoofd boven water. Wat daarbij belangrijk was, was het terug kunnen geven van niet gebruikte uren in de zaal, zo’n beetje de grootste kostenpost bij iedereen, en de medewerking van gemeentes daarbij. Ook hebben veel verenigingen gebruik kunnen maken van verscheidene subsidieregelingen van gemeentes e.d.. Op beide vlakken heeft ook Roda de nodige acties ondernomen en zijn er vooralsnog geen grote financiële zorgen, gelukkig. Hoe langer het actieve (echte) korfballen echter uitblijft, hoe meer druk er echter zal komen te liggen op ledenbehoud en begroting.

Veel clubs worstelen momenteel met het binding houden met vooral de senioren leden. Er wordt online het nodige georganiseerd aan quizes, Per seconde wijzer, online weerwolven, escape rooms, online kerstgroeten en nieuwjaarsrecepties, maar dat komt niet in de buurt bij het echte samenzijn rondom wedstrijden en andere activiteiten op het veld of in de kantine. Afgelopen weekend was er de tweede Roda Pubquiz, die weer erg succesvol was en deelnemers van jong en oud wist te boeien (20 teams). Uiteindelijk werden de Bijsjes overall winnaar dankzij de ijskrabber die ternauwernood uit de auto kon worden gevist. Gelukkig hadden we dit veldseizoen toen er nog gespeeld kon worden, 3 weekenden met thuiswedstrijden van de seniorenteams, allemaal met mooi weer. De hoeveelheid publiek die hier op af kwam was groter dan gebruikelijk, wat een positief signaal is. Blijkbaar leeft Roda nog erg en miste iedereen het samenkomen rondom het sportveld.


Voor de jeugd konden gelukkig de meeste activiteiten wel doorgaan dit jaar, al heeft het afsluiten van alle sporthallen natuurlijk wel veel impact gehad. Bijna alle verenigingen hebben besloten trainingen en andere jeugdactiviteiten doorgang te laten vinden op het veld, weer of geen weer. Er worden koppelschot toernooien georganiseerd, vossenjachten, enzovoort. Bij Roda hebben de JC en TJC overlegd en zijn samen met de trainers deze week mixtoernooitjes gehouden (met E&F, C&D, A&B). Hopelijk laat het weer het toe om ook begin 2021 buiten verder te sporten, totdat de strenge lockdown weer versoepeld wordt.

Al met al loopt Roda aardig in de pas met de andere verenigingen om ons heen, wat goed is om te weten. Het zal de komende weken en misschien wel maanden nog flink doorbijten zijn, maar laten we vooral doorgaan met activiteiten ondernemen met elkaar, binnen de grenzen van wat kan en mag. Voor nu, een hele fijne kerst met jullie dierbaren, en een beter 2021!

Joris Theewis