Tim Ebbes Interview SEP 2021

Het is dinsdagavond 19:15, het is mooi nazomer weer, de zon schijnt op het Roda veld, het nieuwe korfbalseizoen 2021/2022 staat op het punt te beginnen, tijd voor een goed gesprek met Roda 1 trainer/coach Tim Ebbes.

Hoe heb je het vorige seizoen (Tim’s eerste jaar bij Roda en tevens 1e seizoen als hoofdcoach bij de senioren) beleefd?

Het seizoen begon ondanks Corona redelijk normaal. Mijn binnenkomst bij Roda is goed verlopen en de sfeer in de selectie was vanaf het begin erg open. Na het wegvallen van ervaren krachten bij de dames, was het duidelijk dat we samen voor een uitdaging stonden met een relatief jonge selectie en diverse spelers die hun debuut maakten in Roda 1. Als nieuwe trainer breng je natuurlijk ook veranderingen aan in de speelstijl. Mede dankzij deze wijzigingen, duurde het even voordat patronen goed begonnen in te slijten. In de 5e wedstrijd van het seizoen draaide het voor het eerst goed en speelden we een sterke wedstrijd. Helaas sloeg daarna Corona opnieuw toe en moest de competitie gestaakt worden. Een staking die uiteindelijk tot aan het einde van het seizoen heeft geduurd. De maanden zonder competitie vielen op zijn zachtst gezegd niet mee. Een tijd lang kon er helemaal niet getraind worden en daarna golden er allerlei beperkingen wat betreft maximale hoeveelheid sporters per zaal en onderlinge afstand tijdens de oefeningen. Door creatieve oplossingen, waaronder avonden met alleen heren of alleen dames en zelfs boks-sessies, hebben we de trainingen toch nog gevarieerd en uitdagend kunnen houden. Gedurende het seizoen hebben we ook te maken gekregen met quarantaines en konden tijdens de 2e veldhelft lange tijd 4 spelers van boven de 27 jaar niet volledig meetrainen met de rest van de groep. Al met al, verre van optimaal dus en in veel opzichten voelt het nu als een nieuwe start.

Wat verwacht je van het komende seizoen?

Net als het voorgaande seizoen zijn er ook dit jaar weer nieuwe spelers van andere clubs naar Roda gekomen (zie voor meer informatie hierover de Roda website of Facebook) en zijn er spelers na een afwezigheid weer bij de selectie teruggekeerd. Tevens zijn er een aantal ervaren spelers gestopt. Het inslijpen van de nieuwe speelstijl zal hierdoor, en ook omdat de competitie zo lang heeft stilgelegen, voor een groot deel opnieuw plaats moeten vinden. We hebben als doel om minder afhankelijk te worden van het 2×2 aanvalsspel, dat vaak statisch en voorspelbaar is. Dynamisch spel met veel beweging en functiewisselingen is waar we naar streven, met naast herkenbare spelpatronen ook voldoende vrijheden voor de spelers om zelf aanvallende acties te creëren. Voor het 1e zal de doelstelling zijn om ons te handhaven op het veld in een poule met een aantal sterke tegenstanders, waaronder streekgenoot ZKV. Omdat er vorig seizoen nauwelijks gespeeld is en er waarschijnlijk relatief veel mutaties in binnen teams hebben plaatsgevonden, is het lastig in te schatten hoe iedereen er nu voorstaat. Ik kijk ernaar uit om de samenwerking met Ivan – als nieuwe coach van Roda 2 – voort te zetten en ben ik erg blij dat het de TC is gelukt om een nieuwe verzorger aan te trekken.

Hoe is de voorbereiding van dit seizoen verlopen?

Ik bespeur veel enthousiasme bij de ploeg om weer met echt korfbal bezig te zijn en straks weer wedstrijden te mogen spelen. De opkomst bij de trainingen aan het eind van vorig seizoen was erg hoog en tijdens de zomervakantie is een grote groep doorgegaan met trainen op het veld. Wegens vakanties en opnieuw quarantaine situaties, hebben we aan het begin van de voorbereiding niet compleet kunnen trainen. Tijdens de laatste oefenwedstrijden tegen o.a. Groen Geel 2 (reserve top-league, 14-10 nederlaag) heb ik gezien dat de ploeg stappen voorwaarts aan het maken is. Het spel is nog wisselvallig, vooral tegen de wat mindere tegenstanders ontbreekt er soms nog wat scherpte en onder zware verdedigende druk hebben we het lastig. Zo werd er verloren tegen ZKC 1 (speelt 2e klasse) en tegen Groen Geel 3 (lange heren!) werd pas in de laatste minuut de winnende goal gemaakt. De oefenwedstrijden waren erg nuttig en hebben duidelijk gemaakt waaraan we nog moeten werken om ons spel te verbeteren. Afgelopen donderdag hebben we de definitieve samenstellingen van 1 en 2 bekendgemaakt en de focus is nu volledig gericht op de competitiestart komend weekend.

Zaterdag 11 september speelt Roda 1 om 16:00 uit tegen Maassluis 1. Zaterdag 18 september speelt Roda 1 om 15:30 de eerste thuiswedstrijd tegen HKV/Ons Eibernest 1. 25 september volgt om 15:30 de derby bij ZKV uit.

Roda 2 speelt 11 september om 13:00 uit tegen Rohda 3. 18 september speelt Roda 2 om 14:00 thuis tegen KVA 3 en op 25 september om 12:40 uit tegen ZKV 3.

Wij wensen Tim, Ivan en onze selectie heel veel succes in dit nieuwe seizoen, eindelijk mogen we weer!