Trainers/coaches passanten?

In het kader van hoogwaardige clubbladjournalistiek willen wij eens kijken of trainers/coaches passanten zijn. Dit mede naar aanleiding van het vertrek van Sebas Leegwater. Wij trekken het echter breder en willen kijken naar de relatie tussen trainers/coaches en hun teams. Trainers/coaches noemen zichzelf altijd passanten. Toptrainer Jenne Warrink had het altijd over BVD: Beleving, Vertrouwen en Doel.

BVD was de wijze waarop hij een wedstrijd inging, maar als redactie vinden wij dat BVD ook de rol tussen team en trainer bepaalt. BVD is geen simpele formule:  beleving, vertrouwen en doel beïnvloeden elkaar. Van deze drie is vertrouwen het belangrijkst. Het vertrouwen van de trainer in het team: dat ze de opdrachten uit kunnen voeren en dat hij kan bereiken met het team wat hij wil. Ook de spelers moeten natuurlijk vertrouwen hebben in de trainer/coach: maakt hij ze beter, geeft hij de juiste coachtips, geeft zijn wisselbeleid vertrouwen.

Bij het onderdeel vertrouwen zal de schoen vaak wringen: hebben spelers en trainer/coach over en weer het vertrouwen dat ze de eigen ambities kunnen realiseren?

In het kader van “vertrouwen” hebben wij ook nog even de feiten gecheckt zoals door Sebas Leegwater verwoord in het interview in het Noordhollands Dagblad dat we al de vijfde trainer hebben in 5 jaar. We hebben de feiten even op een rijtje gezet vanaf 2011.

  • 2011-2013: Jenne Warrink (Roda wilde graag doorgaan, maar Jenne kon het niet combineren met zijn nieuwe baan).
  • 2013-2015: Robert Luttik ( Robert nam het in 2013 over van Erik de Boer die anderhalf jaar bij Roda 1 en 2 betrokken was). Roda wilde wel doorgaan maar Robert vond het na 2 maal 2 jaar wel welletjes (Hij was ook al eerder ruim twee jaar trainer/coach).
  • 2015-2016: Imre Kaptein.
  • 2016-2017: Ivan Karsters. Er was overeenstemming voor een tweede jaar maar BW(A) lokte Karsters weg met mooie beloftes.
  • 2017-2018: Sebas Leegwater.

Kortom de “factchecker” zegt 5 trainers in zeven jaar. En als Warrink, Luttik en Karsters, zoals Roda graag wilde, nog een jaartje door waren gegaan zouden we uit zijn gekomen op 5 trainers in tien jaar. Een normaal clubgemiddelde.

Redactie Roda Nieuwsflitsen