Van de jeugdvoorzitter

Vier jeugdteams kampioen

Met een korte competitie blijft soms tot de laatste week onduidelijk wie er kampioen wordt, maar zo extreem als afgelopen zaterdag hebben we het nog niet meegemaakt. Maar liefst 8 jeugdteams hadden kans op een (gedeeld) kampioenschap. Daarbij moet wel gezegd worden, dat de uitgangspositie niet voor allen even positief was. Veel teams moesten tegen de koploper, terwijl de A1 al genoeg had aan gelijkspel. Met een schema en mobiel in de hand wachtten de leden van de JC op alle uitslagen.

Uiteindelijk hebben we zaterdag al drie teams gehuldigd. Als eerste sleepte de C2 het kampioenschap binnen met een mooie wedstrijd, waarin goed samen werd gewerkt. De tegenstander kreeg de bal nauwelijks het vak uit en de verdediging plukte de bal meermaals uit de lucht voor er ook maar een schot op de korf was geweest. Coach Jonne stond er trots bij en dat is meer dan terecht. De C2 is maar liefst twee keer kampioen geworden dit seizoen. Alleen in de zaal bleek de indeling iets te pittig, maar op het veld voelen ze zich blijkbaar prima thuis! Met trainer Cathy erbij reikte Jonne de medailles uit.

Vlak voor de huldiging van de C2 stromen meerdere appjes binnen, waaronder eentje over de D2: “In Haarlem is het gelukt!” Fijn, maar hun huldiging moet nog even wachten, want niet iedereen kan aanwezig zijn. Na de wedstrijd van het eerste hebben we ook dit top meidenteam gehuldigd. Bescheiden begonnen ze aan het seizoen, maar vanaf de zaal ging het echt lopen. Daar haalden ze al de eerste plaats. Met Daan als ceremoniemeester namens de JC en mooie woorden van trainsters Celeste en Nienke werd ook dit team gehuldigd.

Terug naar de ochtend: 11 uur stonden de E2, C1 en A1 op het veld. Bij de E2 ging het nog even gelijk op, maar de koploper uit de poule bleek toch te sterk om de wedstrijd winnend te eindigen. Even was er wat teleurstelling, maar ik zal iedereen alweer lachen toen Coach Remco bedankt werd door het team. Nu moesten we nog maar twee wedstrijden in de gaten houden. De A1 ging het wel redden, maar de C1 maakte het nog even spannend. Bij beide teams zagen we het goed aflopen. Zowel de A1 als de C1 hebben alle drie de competitierondes winnend afgesloten. De A1 zal later gehuldigd worden, waarbij we er ook bij stil zullen staan dat dit team in zijn geheel de jeugd gaat verlaten.

De C1 hebben we gehuldigd met een een 3x kampioen beker. Vooraf hebben alle ouders de ochtendrituelen en mogelijke succesfactoren van dit team gedeeld, maar helaas zat hier weinig bruikbaars bij voor andere teams. We weten wel dat de kapsels het belangrijkst zijn, ouders moet bijspringen op de spelers op tijd te laten komen, maar niet hoe het toch telkens luk om te winnen. Hoewel… Roy coacht het team al twee jaar en leert ze nog steeds dingen bij. De spelers waren (bijna altijd) gemotiveerd en de sfeer is goed.

Rodianen van het jaar

Het bestuur had achter de rug van Ilse om al snel besloten dat zij de titel “Rodiaan van het jaar” zou krijgen. Maar tijdens de laatste bestuursvergadering kwamen we telkens terug op de trainers. Het is lastig om mensen te vinden die bereid zijn om twee keer per week na werk of opleiding een team te trainen. De TJC heeft de handen vol aan het zoeken naar passende jeugdtrainers die ook nog eens tijd moeten hebben. Bij de senioren hebben we langer met dezelfde coaches voor 1 en 2 kunnen werken, maar bij 3 en 4 was dat lastiger. Gelukkig blijken er telkens spelers bereid, om de training op zich te nemen. Dan hebben de dit jaar gestarte recrestars het wel erg luxe met twee trainers, die op toerbeurt een training verzorgen. Al met al reden om tijdens de seizoensafsluiting deze mensen eens in het zonnetje te zetten. Helaas alleen figuurlijk, want op het moment van huldigen viel het met bakken uit de lucht.

Aanvulling JC

De jeugdcommissie heeft twee leden die eind van dit seizoen gaan stoppen. Zoals jullie hebben kunnen lezen, zou aanvulling welkom zijn. We hebben verschillende taken en bezigheden en daarbij is het nog altijd gelukt om tot een mooie taakverdeling te komen. Het is bovendien een mooie manier om de club te leren kennen. Mocht je vragen hebben of je willen oriënteren, dan kun je een berichtje sturen.

Tot slot

Ik vond het een enorm leuk jaar, waarbij ik met een groep enthousiaste mensen voor de jeugdteams heb mogen zorgen. Soms is het even aanpoten, soms is er wat irritatie of miscommunicatie, maar uiteindelijk komen we er op een mooie manier uit. Roda mag trots zijn op iedereen die heeft bijgedragen aan de jeugdteams op of rond het veld.
Het seizoen is voor de jeugd nog niet helemaal afgelopen. De komende dagen zijn er nog ouder-kind trainingen, enkele teamuitjes en van 12 t/m 14 juli eindigen we met het kamp.