Van de voorzitter

De jeugdtrainer

Een van de belangrijkste functies van een club is de jeugdtrainer. In de korfbalsport zijn we als clubs verwend met vrijwilligers die deze rol op zich willen nemen. Het is een intensieve en verantwoordelijke taak. Je staat 3x in de week op het veld, je hebt je voorbereiding en je bent ervoor verantwoordelijk dat alle spelers het naar hun zin hebben, dat een team en individuen zich ontwikkelen en dat alle spelers naar de senioren worden gebracht.

Bij Roda streven we naar een ideale mix om bovenstaande te bereiken. Deze week zijn de voorbereidingen begonnen om trainers te benaderen voor komend seizoen. Voor een club en voor (potentiële) trainers is het elk jaar weer een gepuzzel om ploegen en trainers rond te krijgen.

Trainers hebben naast hun vrijwillige taak ook gewoon school en werkverplichtingen. Trainers kunnen het niet alleen. De club moet het faciliteren, zodat zij hun taak zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. En dan zijn er natuurlijk de ouders en de jeugdleden zelf: Je doet aan een teamsport dus je bent altijd aanwezig, je luistert als speler goed naar de trainers, er is begrip voor de (wisselende) trainingstijden tussen veld en zaal en wellicht kijk je eens wat je ook voor de club kan doen. In sommige gevallen is een ouder zonder korfbalervaring toch een hele welkome aanvulling binnen een team. Een ouder heeft overwicht, kan bijvoorbeeld rijschema’s opstellen, optreden als invalcoach en teamuitjes regelen.

Jeugdtrainer zijn is een prachtige rol en geeft je zeker als je nog jong bent een prachtige ervaring. Je leert plannen, je moet een ontwikkelingsplan maken, je moet op tijd en goed communiceren en kunnen motiveren.

Wij gaan in ieder geval weer enorm ons best doen om voor alle ploegen fantastische jeugdtrainers te regelen zodat we weer een mooi korfbalseizoen tegemoet gaan.

Age Knossen

PS als je voor jezelf een rol ziet weggelegd of je wilt reageren op dit stukje, spreek dan een bestuurslid, jeugdcommissielid of jeugdtrainer aan. Er is altijd iemand die je met de juiste persoon in contact kan brengen.