Van de voorzitter

Ik wil graag een lans breken voor de veldcompetitie. Bij onze korfbalbond denken ze alleen nog maar aan de zaal. De reeds begonnen veldcompetitie van alle clubs wordt zelfs een weekend stilgelegd voor de zaalfinale, terwijl 70% van korfballend Nederland hooguit op Teletekstpagina 636 kijkt wat de uitslag is geworden. De bond denkt in topsport, de olympische spelen en dat is alleen maar haalbaar als snelle zaalsport. Ze zijn volledig verblind door deze gedachtes. Ze gaan daarmee geheel voorbij aan de charme van de korfbalsport.

Er wordt nauwelijks meer aandacht gegeven aan de veldcompetitie. Waar de senioren tot vorig jaar een volledige competitie van 14 wedstrijden speelden (een deel voor en een deel na de zaal), is deze competitie teruggebracht tot 2 kleine competities. Dit kost de clubs allemaal een volledige thuiswedstrijdronde. In de zaal wordt zeker snel en mooi korfbal gespeeld zonder dat het weer van invloed is, maar er zijn ook heel veel nadelen te noemen:

  • Dure zaalhuur zonder (bar)inkomsten voor de eigen kantine
  • Alle wedstrijden worden na elkaar gespeeld, waardoor sommige teams/leden elkaar een halfjaar niet zien
  • De sporthal ligt over het algemeen verder weg dan het centraal gelegen sportveld
  • We spelen een lang zaalseizoen en een kort veldseizoen, waardoor de veldbezetting en gebruik van het clubgebouw heel inefficiĆ«nt gebruikt wordt (met alle gevolgen van dien)
  • Veel verschillende trainingslocaties in de zaal (Roda traint al in 4 verschillende sporthallen/gymzalen waarbij onze selectie niet eens 2x in onze thuishal kan trainen)
  • Het is nauwelijks mogelijk een (sport)evenement te organiseren door volledig volgeboekte sporthallen
  • Er is nul flexibiliteit in het zaalwedstrijd programma. Het verplaatsen van wedstrijden wat soms nodig is, is vrijwel onmogelijk

We zijn inmiddels weer 2 speelweekenden onderweg en de clubs komen weer tot leven. Er worden bij ons op zaterdag op het veld 4 jeugdwedstrijden tegelijk gespeeld. Het sociale aspect van de sport komt weer naar boven. Je komt de ouders, spelers van ander teams, commisieleden veel vaker en makkelijker tegen met alle voordelen van dien.

Afgelopen zaterdag was de tweede veldtraining van onze Kangoeroeclub. In de zaal vindt dit plaats in een kleine gymzaal maar op het veld is er aan ruimte geen gebrek. Alle 30 Kangoeroes konden helemaal los!

Voor bijna alle verenigingen zijn alle zaken die een club een club maken naast het sporten te vinden op het buitencomplex. De bond moet dit gaan inzien want anders zijn er straks minder spelers, vrijwilligers en clubs! Ik ben benieuwd of dit bij onze korbalbond ook gezien wordt.

Wij vieren bij Roda in ieder geval de veldcompetitie (ondanks het weer).

Age Knossen