Victoria F1 – Roda F1 5-4

De puzzelstukjes beginnen bij mij in elkaar te vallen. Korfbal is geen ingewikkeld spel. Je zorgt dat je voor staat en daarna houd je de bal gewoon eindeloos vast. Proeft u hier een toontje van cynisme? Dan bent u een scherpe lezer. Kijk, verliezen hoort erbij. Niks aan het handje. Maar wanneer coach Joris zelfs zijn eigen spelers moet aanmoedigen de verdedigende armen maar te laten zakken omdat de tegenstander de bal anders niet overspeelt, dan is er dus wel wat aan de hand. Was het verlies daar aan te wijten? Natuurlijk niet; als je verliest, dan heeft de tegenstander er gewoon meer gemaakt. En dat is uiteindelijk de bedoeling van het spel. Maar wel spijtig dat de kampioenswedstrijd zo moest verlopen. En het begon allemaal zo gezellig..

Het onthaal in Diemen was warm. Zes bakjes koffie smaakten goed en waren prima op temperatuur. Ja, bij Victoria weten ze wel hoe ze koffie kunnen maken. Daarna inschieten en aan de slag. Victoria schoot uit de startblokken. Ze speelden de bal snel rond. En eerlijk is eerlijk; we stonden ook niet lekker te verdedigen; 1-0, 2-0, 3-0…. Het stond zo op het bord. Gelukkig zorgde Tom snel voor de 3-1. Daarna werd het gezellig. De coach van de tegenpartij begon ons – ouders – plotseling aan te roepen, terwijl we de brave man totaal met rust hadden gelaten. Nadat zijn ploeg 4-1 voorkwam, leek de rust weer even terug te keren, maar Nynke, Thies en Damian de stand gelijk hadden getrokken, was het bal. Ik snap niet helemaal waarom een coach van een tegenpartij zich tijdens een wedstrijd gaat bemoeien met het publiek van zijn tegenstander. Maar goed, ik begrijp wel vaker iets niet. Ik krijg dan wel altijd een soort onbedwingbare behoefte eens te vragen om toelichting, maar hield mijzelf in bedwang.

De scheidsrechter voelde de oplopende spanning aan en sprak de wijze woorden ‘het is maar een wedstrijd van de F’jes he’. Ha, dat verklaarde veel. Daarom mocht Victoria de bal erg lang vasthouden. Bij F’jes is dat allemaal toegestaan. Ik heb op Google nog gezocht naar die spelregel, want niet gevonden.

Nu weet ik heus wel dat dit geen WK-finale is en dat scheidsrechters vrijwilligers zijn, maar korfbal is toch wel een spel waarbij de bal in een tempo overgespeeld moet worden toch? Thies wist niet wat hij meemaakte – en trok ook een zeer verontwaardigd gezicht – toen hij bij een 5-4 achterstand van Joris zijn handen omlaag moest gaan houden. En je zou zeggen, dat een dergelijke hint wel opgepikt zou worden. Je zou het zeggen he…. Maar nee. Tom, Damian, Zoë…. Allemaal de handjes maar omlaag. Anders kregen we nooit de kans om de bal in bezit te krijgen en weer gelijk te maken.

Helaas voor ons kregen we die kans ook niet meer. We moesten ons neerleggen bij het 5-4 verlies. En de strafworpen gingen ook verloren (6-4) . Normaal ben ik wel zo sportief om te zeggen dat het terecht was of niet. Maar nu ben ik er wel een beetje zuur van.

Statistieken: Tom 1x, Nynke 1x, Thies 1x en Damian 1x.