Was de 9e man/vrouw beslissend bij KIOS 1- Roda 1: 16-20?

In het programma boekje van KIOS stond: “het zal niet makkelijk worden voor KIOS, maar met het eigen thuisvoordeel en een grote supportersschare op de tribune moet dat (een overwinning) toch kunnen lukken”. De schrijver had mogelijk geen rekening gehouden met touroperator Kjeld Volkers & Co, want deze was al weken geleden begonnen (een vooruit ziende blik) met de organisatie van een “Roda- Feest Bus”. Er gold een speciale dress code: “als je mee gaat met de bus, zoveel mogelijk blauw/wit aan doen of mee nemen: sjaals, spandoeken, schmink, petjes, sokken, tuinbroeken, overalls, trommels etc.

In de mooie futuristische sporthal van Nieuw-Vennep wisten ze niet wat hen overkwam. Twee grote supporters vakken. Eén gevuld met KIOS aanhang en de andere gevuld met Roda aanhang. In de coulissen van de hal stond een zwarte mega KIOS trommel, maar daar hebben we na de eerste 5 minuten niets meer van gehoord. Het Roda dweil orkest zette aan, maar dat kan beter het Roda “aanvalsorkest” genoemd worden. Golven lawaai gingen door de hal als Roda in de verdediging de bal veroverde en vervolgens in de aanval ging.

De beginfase ging gelijk op tot 4-4. Beide teams waren erg gespannen in dit 4 punten duel. Veel plaats fouten en ballen die onnodig uitgingen. KIOS liep uit tot een 6-4 voorsprong. Kees en Thijs hadden de treffers tegen gekregen en trokken dit persoonlijk recht met 2 afstandsschoten. Van de 6-6 liep Roda meteen uit tot 6-9 via treffers Jelmer , Sandy (vrije bal) en Jane die sterk speelde en uit een doorloopbal fraai scoorde. Deze vijf treffers op rij waren een belangrijke mentale opsteker voor Roda. Dit was de ruststand.

Na de pauze kon Roda zelfs uitlopen tot 7-12. Maar daarna kon KIOS terug komen tot 11-12, 12-13 en zo ging het door tot 13-14. Met de name de heer van Kees met het Cruyffiaase nummer 14, Rick Blom, is een topspeler. Ondanks veel druk van Kees heeft deze speler heel weinig ruimte nodig om uit alle hoeken te scoren. Maar Roda herpakte zich. Coach Ivan kwam er in voor Thijs die door een valpartij wat aangeslagen was. Jane brak door en kreeg een strafworp. Yoets verzilverde die heel knap bij deze enorme druk: 13-15. Maar de topschutter van KIOS verkleinde de achterstand weer tot een punt 14-15. Daarna een doorloopbal van Sandy: 14-16. KIOS maakt nog 15-16.

Vervolgens een strafworp voor KIOS die mis ging (een van de 4 gemiste strafworpen van KIOS). De laatste 10 minuten waren voor Roda. Jelmer scoorde van afstand de belangrijke 15-17. Ivan scoorde de 15-18. Kees scoorde uit een zijwaartse pirouette van grote afstand de 16-19 en Jane sloot haar avond in stijl af door met nog 10 seconden te spelen van de middellijn te scoren. Eindstand: 16-20.

Een bloedstollende wedstrijd, met veel inzet, het was misschien niet altijd even goed, maar de spanning vergoedde veel. KIOS mistte 4 strafworpen, maar daar staat tegen over dat een aantal arbitrale beslissingen in het nadeel van Roda uitvielen, zo leek het ten minste op de tribune. Een verdiende overwinning voor Roda. Roda is een completere ploeg. Bij ons scoorde iedereen, waarvan onze dames bijna de helft van de productie voor hun rekening namen. Bij de tegenstander scoorde maar één vak liefst 12 van de 16 doelpunten. Het aandeel dames doelpunten bij de tegenstander was maar twee. Deze cijfers zeggen ook wel iets.

De busreis van Nieuw-Vennep naar Westzaan duurde veel te kort….. en busbedrijf  Hellingman heeft al aangeboden voortaan een blauw witte bus te leveren

Statistieken: Jane (4), Jelmer (4), Sandy (3), Kees (3), Thijs (2), Liselotte, Yoets, Jari en Ivan ieder 1.

Een bus reiziger