We bestaan 100 jaar deze week!

Als je deze titel opschrijft realiseer je dat dit een heel bijzondere week is. A.s. donderdag 1 februari is het 100 jaar geleden dat Roda opgericht is. Dit komt terug in de omvang van het clubblad. Dit is de dikste digitale versie tot nu toe. We hopen dat we alle ontvangen berichten meegenomen hebben. Ongemerkt gaan je gedachten terug naar wat er in die 100 jaar allemaal tot stand is gebracht en dat er volgens de redactie van het jubileumboek, het blijft een schatting, ongeveer 2500 jongeren uit Westzaan en de Zaanstreek bij ons gekorfbald hebben. Wij hebben behoefte om nog even terug te gaan hoe het allemaal begon 100 jaar geleden.

In een plaatselijke krant staat het volgende artikel:

Korfbalvereniging te Westzaan

“Zondag 27 januari werd door enige korfbal liefhebbende dames en heren alhier het plan opgevat een korfbalvereniging op te richten. Veel was hier al over gesproken, maar men was nog nooit tot resultaten gekomen. Nu werd besloten door te zetten en een vergadering uit te schrijven, die dan ook op vrijdag 1 Februari in “De Prins” plaatsvond. 27 Korfballers(sters) waren aanwezig. Het plan werd door de heer M. Schipper uiteengezet en daar allen vóór oprichting van een club waren, werd deze met een ledental van 27 opgericht. Een voorlopig bestuur is gekozen en als volgt samengesteld:

  1. Schipper, voorzitter, J.J. Allan Jzn., secretaris, J. Heynis Gzn., penningmeester, A.N. Hartman, tweede voorzitter, F.F. Allan, tweede secretaris, P. Rem Pzn., tweede penningmeester. De vereniging wordt gedoopt “R.O.D.A.” (Recht Op Doel Af). De kleuren der vereniging zullen zijn blauw wit. Het plan is deze zomer te beginnen met het spelen van vriendschappelijke wedstrijden. De verdere regeling van alles werd aan het bestuur overgelaten.”