Weidevogels 1-Rapid 1: 22-16; Fortis 1: –Roda 1: 21-14

De redactie had er afgelopen zaterdag voor gekozen niet naar Zeeland af te reizen maar naar Bleiswijk waar de mede degradatie kandidaten Weidevogels en Rapid tegen elkaar in het strijdperk traden. Bij de start van het duel was de situatie zo: Roda 10 punten; Rapid 7 punten en Weidevogels 5. De degradatieregeling is vrij ingewikkeld: de nummer laatst degradeert en de voorlaatste heeft nog kans om tegen de voorlaatste van een andere poule het vege lijf te redden. Roda had nog 2  loodzware wedstrijden te spelen, dus bij (2x) winst van Rapid zouden wij wel eens op de voorlaatste plaats terecht kunnen komen en een beslissingswedstrijd moeten spelen. Niet een echt aantrekkelijk vooruitzicht. Weidevogels had nog een laatste strohalm door bij winst zaterdagavond gelijk te komen met Rapid.

Het bijzondere was zaterdag dat de wedstrijd Weidevogels –Rapid een uur eerder zou beginnen dan de wedstrijd van Roda. Dus Roda zou bij de start van de uitwedstrijd tegen Fortis in het verre Zeeland de uitslag al weten. Uw verslaggever kwam op de Rapid bank terecht. Dat was niet zijn eigen keuze maar de keuze van de Rapid aanhang die bij hem kwam zitten. Met de technische staf van Roda was afgesproken dat om de 15 minuten de tussenstanden doorgegeven zouden worden. De wedstrijd van Weidevogels- Rapid begon helaas 30 minuten te laat, waardoor Roda 1 bij de start van haar wedstrijd alleen de ruststand mee kon krijgen.

De eerste helft was duidelijk voor Rapid. De 15 Rapid toeschouwers lieten zich nadrukkelijk horen en Rapid speelde ook met meer beleving. Het Weidevogels publiek, niet in al te grote getale aanwezig, liet zich nauwelijks horen. Tel daar nog bij op dat topspeler Jouke Dukel van Weidevogels aardig aan banden werd gelegd door Patrick van der Knijff van Rapid. Daarnaast grossierde Weidevogels in de eerste helft in plaats fouten. De ruststand was 7-9 in het voordeel van Rapid. Met name de dames van Rapid maakten een sterke indruk en scoorden veel. De Rapid aanhang op de bank begon al aan carnaval te denken. Op een gegeven moment vroegen ze ook nog in de rust aan die onbekende snuiter op de bank of hij zich een beetje vermaakte. Nou niet echt…., “hij zei dat hij kiespijn had”. 

In de tweede helft hebben wij meteen een andere plaats opgezocht: bij de Weidevogels aanhang en dat betekende meteen een ander scoreverloop. Weidevogels kwam beter in de wedstrijd en met name het vak, waar niet topschutter Jouke in speelde, begon te scoren. Met nog 15 minuten te spelen was de stand 14-14, met een met meer overtuiging spelend Weidevogels. Je zag het vertrouwen uit de eerste helft bij Rapid langzaam wegzakken. In de volgende 10 minuten deelde Weidevogels de knock-out uit. Ze kwamen vrij vlot op 15-19, nog even kwam Rapid terug tot 16-19, maar prompt scoorden de Bleiswijkers de 20-16 met nog 5 minuten te spelen. Rapid was verslagen en in de laatste minuten werd het nog 22-16.

Met de wetenschap dat Rapid voorstond in de rust moest Roda aan de bak. De eerste 15 minuten ging dat goed via 1-3 en 4-6 zag de start voor Roda er goed uit. maar daarna kwam het keerpunt in de wedstrijd. Fortis maakte gelijk en stoomde door tot 9-7, waarna Nadine de stand nog op 9-8 bracht. Een ruststand waarbij alles nog mogelijk was. In de rust werd de uitslag van Weidevogels – Rapid bekend bij Roda. Wij waren er niet bij hoe de Rodianen uit de kleedkamer kwamen. Tot een kwartier voor het eind was de concentratie nog aanwezig bij een stand van 17-14. Yoets was goed voor de laatste treffer, maar daarna was het over met Roda en kwam men niet meer tot scoren. Zo liep men nog tegen een forse nederlaag aan, 21-14, maar de feestvreugde van het behoud van het eerste klasse schap heeft er niet onder geleden.